Χαμένη υπόθεση το Eurogroup της Δευτέρας
Πάμε για 7 Απριλίου και βλέπουμε…
Χάος χωρίζει ακόμη την κυβέρνηση και τους δανειστές σε σχέση με τα αντίμετρα, αλλά και τα εργασιακά. Μετά την «κεκλεισμένων των θυρών» ενημέρωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος συμπύκνωνε την απάντηση της κυβέρνηση στο μετέωρο ερώτημα «τι ισχύει τελικά για τα αντίμετρα», λέγοντας χθες πως «ισχύει ό,τι έχει πει ο κ. Μοσκοβισί και όχι ο κ. Ντάισεμπλουμ, που σήμερα έχει εκλογές». Με την ίδια λογική πάντως, σε ένα μήνα θα έχουν εκλογές και οι Γάλλοι σοσιαλιστές, στην κυβέρνηση των οποίων ήταν υπουργός Οικονομικών ο κύριος Μοσκοβισί πριν να γίνει Επίτροπος –και η θητεία του οποίου επίσης πλησιάζει στη λήξη της.
Επόμενος «σταθμός» 7 Απριλίου
Όπως προκύπτει από την ενημέρωση στους βουλευτές από τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτον, συμφωνία δεν θα υπάρχει στο Eurogroup της 20 Μαρτίου και σαν επόμενος στόχος τίθεται εκείνο της 7η Απριλίου. Λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης όμως, ακόμα και αν προκύψει συμφωνία, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ολλανδία και έτσι μπορεί να καταστεί δυσχερής η έγκριση της χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ολλανδικό Κοινοβούλιο.
Δεν κλείνουν τα Εργασιακά
Το άλλο μεγάλο αγκάθι όμως που ανακύπτει για να κλείσει η τρέχουσα 2η αξιολόγηση, εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου στα 5900 ευρώ (και πέραν από τις περικοπές συντάξεων και τα έξτρα μέτρα λιτότητας από το 2019) είναι τα μέτρα που καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα Εργασιακά. Το ΔΝΤ επιμένει για ομαδικές απολύσεις και λοκ-άουτ, ενώ απορρίπτει την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων και επιμένει στις επιχειρησιακές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Έφη Αχτσιόγλου επιβεβαίωσε την διαφορά απόψεων που την χωρίζει από την Ντέλια Βελκουλέσκου: «Είναι τόσο διαφορετικές που δεν γίνεται καν συζητήσουμε» φέρεται να δήλωσε, ενώ λέγεται πως πέταξε την ιδέα να μην κλείσουν σε αυτήν την αξιολόγηση τα Εργασιακά, αλλά να μετατεθούν στην επόμενη (τρίτη) αξιολόγηση. Ακόμα και αν κλείσει όμως χωρίς τα Εργασιακά η 2η αξιολόγηση, είναι απίθανο να δεχτεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να πάρει αυτό που θέλει. Η απόφαση αυτή πρέπει να έχει ληφθεί σε ένα-ενάμισι μήνα το πολύ, οπότε έτσι ανακύπτει ξανά πρόβλημα για την χρηματοδότηση της χώρας.