Δωράκι από τον Αλέξη Τσίπρα στην Φώφη Γεννηματά
Το σχέδιο του πρωθυπουργού και της προέδρου της ∆Η.ΣΥ. για να απαλλαγεί η τελευταία από τα κοµµατικά «βαρίδια», µε στόχο την κυβερνητική συνεργασία
O πόλεµος κατά της διαπλοκής, µε την επίρριψη συγκεκριµένων ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα του παρελθόντος, θα αποτελέσει την αιχµή του δόρατος της προσπάθειας προσέγγισης µεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, προκειµένου να τεθούν οι βάσεις για µια µετεκλογική συνεργασία. Τα δύο κόµµατα µόνο να κερδίσουν έχουν από αυτή τη διαδικασία, αφού, από τη µια, ο Αλέξης Τσίπρας θα απεγκλωβιστεί για λίγο καιρό από τα «γρανάζια» της διαπραγµάτευσης, η Φώφη Γεννηµατά, από την άλλη, θα κάνει κάθαρση στο κόµµα της, χωρίς στην πραγµατικότητα η ίδια να αναλάβει το σχετικό κόστος. Στην πραγµατικότητα, η πρόταση σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία για τον Γιάννο Παπαντωνίου αναφορικά µε τα εξοπλιστικά προγράµµατα, την οποία απεδέχθη και το ΠΑΣΟΚ, ήταν η αρχή του σχεδίου, το οποίο έχει βάθος αλλά και στόχο. Ακολούθησε η δίωξη του στενού φίλου του Κώστα Σηµίτη, Θ. Πανταλάκη, για τη θητεία του στην Αγροτική Τράπεζα και, όπως λένε αυτοί που ξέρουν, έπεται η υπόθεση του PSI και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η αναµόχλευση του «κουρέµατος» των αποθεµατικών των ασφαλιστικών ταµείων έχει µόνο πολιτική στόχευση, καθώς, όπως είναι γνωστό, δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Η επαναφορά, ωστόσο, του θέµατος στην επικαιρότητα σε µια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγµή για το κλείσιµο της αξιολόγησης, καθώς Ασφαλιστικό και εργασιακά παραµένουν ανοικτά, αναµένεται να πυροδοτήσει ιδιαίτερα την πολιτική αντιπαράθεση. Με τις ενέργειες αυτές, η κυβέρνηση κάνει στην πραγµατικότητα ένα «δωράκι» στη Φώφη Γεννηµατά, η οποία θέλει να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» του παρελθόντος, τα οποία την κρατούν δέσµια των δικών τους φιλοδοξιών και εµµονών. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι βρίσκονται άλλωστε απέναντι και σε κάθε σκέψη ή ενέργεια της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για κυβερνητική συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι σύντροφοί της την πιέζουν για τη δηµιουργία µιας κεντροαριστερής κυβέρνησης. Οι περισσότεροι από τους πρώτους βρίσκονται άλλωστε στον προθάλαµο του Κυριάκου Μητσοτάκη και ευελπιστούν σε µια νέα συνεργασία µε τη Ν.∆. και σε έναν υπουργικό θώκο.
Ενδεικτικό των προθέσεων του πρωθυπουργού να βοηθήσει τη Φώφη να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» του παρελθόντος είναι η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε χθες εναντίον του Κώστα Σηµίτη, χωρίς να τον κατονοµάσει, από το βήµα της Βουλής. Χαρακτηριστικά, τόνισε: «Αν εγώ ήµουν πρωθυπουργός και οι υπουργοί µου ο ένας µετά τον άλλο είχαν προανακριτικές επιτροπές, θα είχα ένα θέµα, έτσι δεν είναι; ∆εν θα το έπαιζα σοφός, να πηγαίνω στους ∆ελφούς και να δίνω συµβουλές στο µαντείο».
ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ
Μέσα, λοιπόν, από αυτή τη διαδικασία θα καθαρίσει το εσωκοµµατικό πεδίο για τη Φώφη Γεννηµατά, αφού οι άµεσα εµπλεκόµενοι θα αναγκαστούν να αποσυρθούν, καθώς θα έχουν δικαστικές εκκρεµότητες. Παράλληλα, θα ανοίξει πολύ πιο εύκολα ο δρόµος για µια κυβέρνηση συνεργασίας ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που σήµερα µοιάζει να είναι ένα δύσκολο σενάριο, καθώς και το κυβερνών κόµµα δεν θέλει να «φορτωθεί» πολιτικούς µε βεβαρηµένο παρελθόν. Ο σχεδιασµός αυτός γίνεται και µε λόγο και αφορµή, καθώς στον εκλογικό χάρτη της Ευρώπης µπαίνει µε απρόβλεπτο τρόπο και η Ελλάδα, δεδοµένου ότι οι γερµανικές εκλογές προβλέπεται να φέρουν εξελίξεις και στο πολιτικό τοπίο της χώρας.
Οι νέοι συσχετισµοί ανάµεσα στους Χριστιανοδηµοκράτες και τους Σοσιαλιστές στην Ευρώπη αναµένεται να καθορίσουν και το νέο κυβερνητικό σχήµα στην Ελλάδα, καθώς οι εκπρόσωποί τους µετρούν τις δυνάµεις τους προκειµένου να προχωρήσουν στη διαµόρφωση µιας καινούργιας Ευρώπης. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει επιλέξει τους µελλοντικούς κυβερνητικούς συνοδοιπόρους του στο πρόσωπο του Μάρτιν Σουλτς και κατ’ επέκταση της Φώφης Γεννηµατά και της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, αφού αντιλαµβάνεται ότι τα δύσκολα που έχει µπροστά του για το κλείσιµο της τρίτης αξιολόγησης δεν µπορούν να λυθούν χωρίς τη συµµετοχή των Σοσιαλιστών και τη βοήθεια του SPD. Για να υπάρξει ωστόσο αυτός ο νέος κυβερνητικός σχηµατισµός, θα πρέπει να στηθούν κάλπες στη χώρα, προκειµένου να βρεθεί µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκτός κυβέρνησης ο Πάνος Καµµένος, καθώς η Φώφη Γεννηµατά το έχει θέσει ως όρο και ο Μάρτιν Σουλτς ως απαραίτητη προϋπόθεση για να βοηθήσει στην επίλυση των ελληνικών προβληµάτων.
Στο Μέγαρο Μαξίµου θεωρούν ότι όποτε και αν γίνουν οι εκλογές -κάποιοι τις τοποθετούν µετά τις γερµανικές κάλπες, δηλαδή στο τέλος αυτού του χρόνου η Ν.∆. δεν θα έχει αυτοδυναµία, καθώς η πόλωση θα είναι τέτοια που για άλλη µία φορά οι εταιρείες δηµοσκοπήσεων θα διαψευστούν. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόµµα, επισηµαίνουν ωστόσο ότι η χώρα θα πάει σε δεύτερη εκλογική αναµέτρηση, αυτή τη φορά µε απλή αναλογική. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει αναγκαστικά νέα κυβερνητικά σχήµατα από τις δυνάµεις της Κεντροαριστεράς, µε κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη.
Η Φώφη Γεννηµατά έχει θέσει ωστόσο το περίγραµµα γι’ αυτή τη συνεργασία, λέγοντας σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι «δεν πρόκειται να συναινέσω σε δύο πράγµατα: Πρώτον, να παραµείνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας και, δεύτερον, να δώσουµε κοινοβουλευτική στήριξη για να κάνει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης». Το αίτηµα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ να µην είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας σε µια κυβέρνηση συνεργασίας δεν συζητιέται ούτε ως αστείο στο Μέγαρο Μαξίµου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει µε τίποτα και στο σενάριο που θέλει την πρωθυπουργία να αναλαµβάνει κάποιος τεχνοκράτης ή µια προσωπικότητα στυλ Παπαδήµου.
Το «µαρκάρισµα» και η επίθεση φιλίας του Φίλη
ΤΟ ΣΤΕΝΟ «µαρκάρισµα» του Μεγάρου Μαξίµου στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους στενούς συνεργάτες του να µην επιτίθενται στη Φώφη Γεννηµατά παρά µόνο όταν χρειάζεται, µέσα στη Βουλή και για συγκεκριµένα θέµατα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι όταν πριν από λίγο καιρό το όνοµά της ενεπλάκη στη «λίστα Μπόργιανς» ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ήταν ο πρώτος που την υπερασπίστηκε δηµόσια, ενώ το Μέγαρο Μαξίµου εξέδωσε ανακοίνωση µε την οποία δήλωνε την άγνοιά του για το θέµα. ∆ικαιολογηµένα λοιπόν πολλοί ερµηνεύουν την επίθεση φιλίας του Νίκου Φίλη στη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη ως καθοδηγούµενη από το Μέγαρο Μαξίµου – παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός έχει και προσωπικούς λόγους να δει τον Πάνο Καµµένο εκτός κυβέρνησης.