Τα μνημόνια απέτυχαν λόγω της λανθασμένης στόχευσης τους. Οι προβλέψεις τους απέτυχαν, αντιμετώπισαν κάποια από τα συμπτώματα της κρίσης και όχι τις αιτίες τους με τεράστιο κοινωνικό κόστος, δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης από τη βουλή.

Η διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει με μια αέναη λιτότητα ή νεοφιλελεύθερα κλισέ, συμπλήρωσε.

Χρήσιμος κρίκος για την μετάβαση στην ανάπτυξη είναι η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. Η κυβέρνηση επιδιώκει μια συνολική συμφωνία που θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο QE.

Ωστόσο δεν προτίθεται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις που θα διαιωνίσουν τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, όπως η ύπαρξη παράλογων δημοσιονομικών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια.

Μας ενδιαφέρει όσο κανέναν να κλείσει η αξιολόγηση. υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στόχος της κυβέρνησης και τουλάχιστον των ευρωπαϊκών θεσμών είναι να κλείσει η τεχνική συμφωνία έως τις 7η Απριλίου με μόνες εκκρεμότητες τα πολιτικά ζητήματα.

Παρά τις καθυστερήσεις που οφείλονται σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις και επιδιώξεις των δανειστών παραμένουμε εντός στόχων. Αν κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο ή λίγο μετά, στη σύνοδο του ΔΝΤ τα επόμενα βήματα μπορούν να επιταχυνθούν: Συμμετοχή στο QE, έξοδος στις αγορές και επιτάχυνση της ανάκαμψης το β’ εξάμηνο, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος.

Η πορεία πρέπει να θωρακιστεί, γιατί όπως δείχνουν οι διαμάχες στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης ενώ εμείς επιδιώκουμε επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν ανατροπή αυτής της κανονικότητας. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλη την Ευρώπη. Είναι ουτοπικό να ρίχνει κανείς τις ευθύνες μόνο στην Ελλάδα, σημείωσε.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι σαφείς: Κορυφαία εθνική προτεραιότητα είναι ο τερματισμός το γρηγορότερο της επιτροπείας. Η κουβέντα για 4ο μνημόνιο είναι επικίνδυνη: Δεν το χρειαζόμαστε, υπογράμμισε.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι βασικός παράγοντας για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να εξασφαλιστεί με σειρά μέτρων που δεν περιλαμβάνουν το κούρεμα όπως η μείωση των επιτοκίων.

Οι απόψεις που αρνούνται την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους δεν τεκμηριώνονται και ενδεχομένως εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες τόνισε.

Η βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντική αλλά δεν είναι πανάκεια για έξοδο από την έξοδο: Χρειάζονται και τριών είδων μεταρρυθμίσεις.