Στα... κάγκελα αλλά θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ
Δεν αναμένονται διαρροές από την ψηφοφορία της συμφωνίας
Ξεκινάει σήμερα και επίσημα το πολιτικό «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν στο θέμα της πώλησης της ΔΕΗ .Σε λίγη ώρα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να συναντηθεί με τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να τους ενημερώσει για τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.
Η διαδικασία αυτή θεωρήθηκε αναγκαία από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι φήμες και τα σενάρια γύρω από τα ενεργειακά αλλά και τα εργασιακά έχουν δημιουργήσει σοβαρούς τριγμούς και έντονες αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. .
Όπως έλεγαν μάλιστα κυβερνητικές πηγές «η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί, και γι αυτό επίσημη ενημέρωση σε όλη την ΚΟ θα γίνει όταν υπάρξει συμφωνία. Λόγω ειδικών συνθηκών - στην Δυτική Μακεδονία βρίσκεται το ενεργειακό κέντρο της χώρας-θεωρήθηκε απαραίτητο να ενημερωθούν φορείς όπως η ΓΕΝΟΠ και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας .
Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ωστόσο ότι παρά τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις που έχουν καταγραφεί από βουλευτές κανείς δεν εμφανίζεται να επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση καταψηφίζοντας την συμφωνία.
Την ίδια στιγμή πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανέδειξε το θέμα κάνοντας δύο δυναμικές παρεμβάσεις -αρθρογραφώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών και δίνοντας συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση- ζητώντας να μην ξεπουληθεί η ΔΕΗ εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εμφανίζεται να ανησυχεί γα τις συνέπειες της συμφωνίας.
«Σώσαμε τα δίκτυα της Ελλάδας και αυτό είναι μια πολιτική επιτυχία που την πιστώνεται η κυβέρνηση και αυτό δεν παραγράφεται. Το να μειώσεις το αφορολόγητο ή τις συντάξεις είναι πολύ σημαντικό αλλά μπορείς να τα επαναφέρεις μετά, το να χάσεις όμως τα δίκτυα της χώρας θα σήμαινε ότι τα χάνεις για μισό αιώνα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
Ο υπουργός επιτέθηκε ακόμα στη Ν.Δ. για την πολιτική του «ξεπουλήματος» που ασκεί τονίζοντας ότι οι θεσμοί δεν ζητούν να αλλάξει ότι ισχύει σε σχέση με τα δίκτυα, αλλά μόνο η Ν.Δ. με δεδομένη μάλιστα τη μονοπωλιακή συγκρότηση της αγοράς.
«Η Ν.Δ. λέει "ξεπουλήστε τα" παρόλο που έγινε αποδεκτό το σχέδιο από τους δανειστές. Αυτοί είναι που θέλουν να διαπραγματευτούν στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης».
«Οι δανειστές ζητούν να πουληθούν υποδομές που φτάνουν ως το 40% των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας (της λιγνιτικής παραγωγής) από τη ΔΕΗ κάτι που ήταν έξω από τη συμφωνία γι’ αυτό λέω ότι δεν υπάρχει σεβασμός της δικιάς τους υπογραφής. Αυτό γίνεται για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα ευρωπαϊκά ή ελληνικά. Είναι ένα «πισωγύρισμα».
Εν τω μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται ότι ισχύει η πληροφορία που μεταδόθηκε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν επιστολή της κυβέρνηση ή του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το τι έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα.