Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα αναµένεται να φέρει το κλείσιµο της διαπραγµάτευσης στις αρχές του καλοκαιριού, εάν και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση µέχρι τα µέσα Μαΐου. Ο υπουργός Οικονοµικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι ο άνθρωπος που θα καθορίσει τις εξελίξεις και τις «καραµπόλες» µέσα στην κυβέρνηση, καθώς εµφανίζεται να επιθυµεί τη µετακίνησή του, ακόµα και τον απεγκλωβισµό του από το Υπουργικό Συµβούλιο. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει µιλήσει ήδη µε τον πρωθυπουργό για την αλλαγή πόστου µέσα στο Υπουργικό, καθώς αντιλαµβάνεται ότι η τρίτη αξιολόγηση θα είναι και η πιο σκληρή και άρα χρειάζεται καινούργιο αίµα στο υπουργείο Οικονοµικών ή τουλάχιστον άνθρωπο µε γερό στοµάχι, για να αντέχει τα αλλεπάλληλα αιτήµατα των εταίρων µας. Εκτός των άλλων, οι σχέσεις του υπουργού Οικονοµικών µε τον Αλέξη Τσίπρα έχουν διαταραχθεί έντονα, καθώς τουλάχιστον δύο φορές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έπραξε κατά βούληση, χωρίς να ενηµερώσει το Μέγαρο Μαξίµου, µε αποτέλεσµα να υπάρξει αιφνιδιασµός στο πρωθυπουργικό γραφείο. Τα µηνύµατα που εστάλησαν προς τον υπουργό Οικονοµικών ήταν σαφέστατα και µάλιστα γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε η πιο ενεργή συµµετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη στη διαπραγµάτευση. Από την άλλη, πάλι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εµφανίζεται ιδιαίτερα πιεσµένος από αυτά που ζητούν οι δανειστές, ενώ την ίδια στιγµή αντιµετωπίζει την κριτική και τον σκεπτικισµό των συντρόφων του, που ανήκουν στην οµάδα των «53».

ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΟΣΤΟ

Ετσι, θεωρείται σχεδόν ειληµµένη απόφαση η µετακίνηση του υπουργού σε άλλο πόστο. Το ερώτηµα φυσικά είναι σε ποιο υπουργείο, αφού το Εξωτερικών που επιθυµούσε στο παρελθόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τη συγκεκριµένη στιγµή είναι αδιαπραγµάτευτο. Η ιδιαίτερα εύθραυστη συγκυρία για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και ο ρόλος του Νίκου Κοτζιά στο Κυπριακό έχουν αναβαθµίσει στη συνείδηση του πρωθυπουργού τον υπουργό Εξωτερικών. Παράλληλα, κατάφερε να κρατήσει σε ελεγχόµενο επίπεδο την τουρκική προκλητικότητα, τη στιγµή µάλιστα που η αξιωµατική αντιπολίτευση ήταν έτοιµη να επιτεθεί στην κυβέρνηση για λάθος χειρισµούς. Ετσι, τη συγκεκριµένη στιγµή η καρέκλα του Νίκου Κοτζιά είναι ιδιαίτερα ασφαλής και σταθερή και η µόνη περίπτωση να φύγει από την κυβέρνηση θα είναι εάν ο ίδιος θελήσει να αναλάβει ένα άλλο πόστο διεθνούς επιπέδου.

Αυτό που λέγεται πάντως ότι µπορεί να γίνει είναι η αµοιβαία µετακίνηση του υπουργού Οικονοµικών στο Οικονοµίας και του ∆ηµήτρη Παπαδηµητρίου στο Οικονοµικών. Το σενάριο αυτό έχει αρκετούς υποστηρικτές µέσα στην κυβέρνηση, αφού, όπως λένε, η αντιστροφή των ρόλων των δύο υπουργών µπορεί να είναι ευεργετική για όλους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα µπορέσει µε άλλη διάθεση και άλλη δυναµική να αξιοποιήσει τις επαφές που έχει κάνει µέχρι σήµερα σε διεθνές επίπεδο, αποβλέποντας µελλοντικά να αναβαπτιστεί προκειµένου οι Ελληνες ψηφοφόροι αλλά και οι σύντροφοί του να ξεχάσουν το τρίτο µνηµόνιο και τη νέα συµφωνία. Από την άλλη, ο ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου, έχοντας κρύο αίµα και καµία κοµµατική εξάρτηση, ίσως µπορέσει να προχωρήσει τις επόµενες διαπραγµατεύσεις πιο γρήγορα, ενώ παράλληλα θα κάνει επαφές προκειµένου να βγει η χώρα στις αγορές. Φυσικά, στο σενάριο του ανασχηµατισµού παίζει δυνατά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς από αρκετούς θεωρείται ο σίγουρος διάδοχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεδοµένου ότι γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγµατα και αντιµετωπίζει µε ευελιξία τα αιτήµατα των εταίρων.

Μέχρι τότε ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές, αφού ο πρωθυπουργός, παρά τα προβλήµατα της επώδυνης διαπραγµάτευσης, παρακολουθεί µε επιµέλεια το έργο των υπουργών του, καθώς ο ίδιος θέλει να ρίξει το βάρος του στην καθηµερινότητα των πολιτών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, µάλιστα, πριν από είκοσι ηµέρες έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίµου, προκειµένου να υπάρξει εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας διεµήνυσε προς όλες τις πλευρές ότι οι υπουργοί θα πρέπει να επιταχύνουν τα θέµατα των υπουργείων τους, καθώς υπάρχουν κωλυσιεργίες και αργοπορίες σε θέµατα τα οποία έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί προ καιρού.  

Ζητούν συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και αλλαγή εκλογικού νόμου  

Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βιάζονται να εναγκαλιστούν το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γεννηµατά, καθώς αντιλαµβάνονται ότι η εναλλακτική στα προβλήµατά τους είναι η δηµιουργία ενός άξονα της Κεντροαριστεράς ενόψει µάλιστα των εξελίξεων και στην Ευρώπη. Ετσι, κορυφαία στελέχη του κόµµατος, αλλά και οµάδα βουλευτών υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επαναφέρουν δυναµικά το αίτηµα για αλλαγή του εκλογικού νόµου -ψήφιση δηλαδή και πάλι της απλής αναλογικής-, αυτή τη φορά µαζί µε το ΠΑΣΟΚ. Αν και στο παρελθόν το Μέγαρο Μαξίµου είχε εµφανιστεί αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο, καθώς, όπως έλεγαν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, το ΠΑΣΟΚ δεν ακολούθησε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την απλή αναλογική στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι ήταν πάγιο αίτηµα του Κινήµατος από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ξανά το θέµα προσδοκώντας ότι αυτή τη φορά η Φώφη Γεννηµατά θα κάνει το µεγάλο βήµα. Το σκεπτικό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εισηγούνται αυτή την άποψη έχει να κάνει µε το διεθνές περιβάλλον, αλλά και µε τα σενάρια που µιλούν για µια µετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ότι αυτή θα ήταν µια καλή ευκαιρία προκειµένου να τεθούν οι βάσεις για µια καλή συνεργασία ανάµεσα στα δύο κόµµατα. Λένε µάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που θα έπρεπε να κάνει το πρώτο βήµα, παρά το γεγονός ότι την προηγούµενη φορά «έφαγε πόρτα» από τη Φώφη Γεννηµατά. Οι εµπνευστές αυτής της ιδέας πιστεύουν ακόµα ότι µια τέτοια κίνηση µπορεί να έβρισκε απήχηση και στην Ενωση Κεντρώων, αλλά και στον Σταύρο Θεοδωράκη, αφού θα αιφνιδίαζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έτσι τα περιθώρια ελιγµών από την πλευρά της Ν.∆. θα ήταν περιορισµένα.