Οι πιέσεις του ΔΝΤ για ψαλίδι στις συντάξεις καθυστερούν τη συμφωνία
Αβέβαιη η ημερομηνία συμφωνίας παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης
"Βιάστηκε" η κυβέρνηση να διαμηνύσει ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της Δεύτερης αξιολόγησης δεν αργεί.
Παρά τις δηλώσεις για πρόοδο στα μέσα της περασμένης εβδομάδας από την πλευρά των δανειστών, η συμφωνία δεν είναι τόσο κοντά, καθώς παραμένουν σημαντικά ανοιχτά ζητήματα απόρροια της επίμονης στάσης του ΔΝΤ απέναντι στην Αθήνα σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων αλλά και το ασφαλιστικό. Έτσι, δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα για να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ούτε φαίνεται ρεαλιστικός ο στόχος να γίνει το deal μέχρι το Eurogroup στις 7 του μήνα.
Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι τα προληπτικά μέτρα που θα κληθεί να ψηφίσει για να γίνει το deal, να εφαρμοστούν από το 2020, αξίωση που το Ταμείο δεν συζητά, επιμένοντας η ημερομηνία που θα ισχύσουν τα μέτρα να είναι η 1η Ιανουαρίου 2019.
Το μεγαλύτερο "αγκάθι", όμως, είναι το ασφαλιστικό. Η πλευρά των δανειστών με πρώτο το ΔΝΤ επιμένει για περικοπή των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 2 δις. ευρώ να γίνει από την 1/1/2019 με πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποδεχτεί ότι θα μειωθούν οι συντάξεις το 2019 αλλά επιδιώκει να «σπάσει» την περικοπή έστω σε δύο δόσεις, ώστε το 2019 να περικοπεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 0,7% του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 0,3% να γίνει το 2020. Αντίστοιχα, το 2019, το αφορολόγητο θα περικοπεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφέρει 0,3% του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 0,7% του ΑΕΠ να γίνει το 2020.
Οι νέες περικοπές συντάξεων προκαλούν σημαντικό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς η συμφωνία μπορεί να σημαίνει εξαφάνιση των συντάξεων χηρείας και των αναπηρικών ή ακόμη και πολλών χαμηλοσυνταξιούχων.
Η ελληνική πλευρά ζητά εξαίρεση αυτών των συντάξεων από τις περικοπές και προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων κάτω των 600-700 ευρώ, χωρίς να είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία
Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει συμφωνήσει μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να μην έχει πρόβλημα ρευστότητας, καθώς τότε καλείται να πληρώσει μία μεγάλη δόση στους δανειστές.
Ωστόσο, οι θεσμοί δεν θέλουν να φτάσει μέχρι το καλοκαίρι η αξιολόγηση, η οποία ήδη έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες στοιχίζοντας στην ελληνική οικονομία. 'Ετσι, ως στόχος έχει τεθεί το Eurogroup στις 7 Απριλίου, ο οποίος όμως δείχνει να χάνεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες.
Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πάντως ότι μπορεί να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση για την Ελλάδα, εφόσον πρόκειται για το κλείσιμο της συμφωνίας, καθώς το επόμενο Eurogroup είναι στις 22 Μαΐου.
Στο μεταξύ, στις 21 Απριλίου ξεκινά η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, με την Ελλάδα να ευελπιστεί μέχρι τότε να έχει τελειώσουν όλα τα εκκρεμή θέματα προκειμένου η συζήτηση να επικεντρωθεί στο χρέος, αλλά και την οριστικοποίηση της συμμετοχής του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα.
Όλα αυτά ενώ την Παρασκευή η κυβέρνηση διέρρεε πως συμφωνία είναι κοντά και τα πρώτα μέτρα θα έρθουν στη βουλή τη Μεγάλη Εβδομάδα για να ψηφιστούν.