Φάμελλος: Η ΝΔ επιχειρεί να τρομοκρατήσει κοινωνία και οικονομία
"Υποστηρίζει τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ"
Eρωτηθείς για την πορεία της διαπραγμάτευσης ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ανέφερε ότι "η Αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ κινδυνολογούν σχετικά με την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, γιατί δεν θέλουν να χάσουν το βαθύ σύστημα εξουσίας που είχαν διαμορφώσει, εδώ και χρόνια. Πρόκειται για μία κακόβουλη συζήτηση, εάν λάβουμε υπόψη ότι η χώρα είναι απόλυτα συνεπής στους στόχους της".
Και συνέχισε: "Η πληθώρα των σκανδάλων του παρελθόντος που αποκαλύπτονται σήμερα, οδηγεί την Αντιπολίτευση να αμφισβητεί όχι μόνο την Ελληνική οικονομία, αλλά και τα ίδια τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, μόνο και μόνο γιατί θέλει πίσω τις καρέκλες της εξουσίας. Πρόκειται για τραγική διαπίστωση και κατάντια της Αντιπολίτευσης να αναπαράγει την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, χρεώνοντας την ευθύνη στην Ελληνική πλευρά, ενώ είναι ξεκάθαρη η ευθύνη των δανειστών".
Ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι η στάση της Αντιπολίτευσης αντιμάχεται τα συμφέροντα της χώρας, διότι υποστηρίζει τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ. "Η ΝΔ εκπέμπει μια μονομερή πληροφόρηση, καλύτερα προπαγάνδα, προκειμένου να τρομοκρατήσει την Ελληνική κοινωνία και να πιέσει την κυβέρνηση. Δεν είναι προτεραιότητα της πολιτικής της η Ελληνική κοινωνία και οικονομία. Είναι αναμφίβολα η επιστροφή στην εξουσία, διότι έτσι θα συγκαλυφθούν τα σκάνδαλα που σήμερα αποκαλύπτονται".
Σχετικά με την δημόσιες παρεμβάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, εκ μέρους του κ. Στουρνάρα, ο Αν. ΥΠΕΝ είπε πως "στο βαθμό που οι τοποθετήσεις του δεν ανταποκρίνονται σε επεξεργασίες ανεξάρτητων λειτουργιών και Επιτροπών της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν θεσμικές και ανεξάρτητες".
Επιπροσθέτως, ως πρώην Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ, ο Σωκράτης Φάμελλος θύμισε ότι στις συνεδριάσεις της εν λόγω Επιτροπής είχαν πολλές φορές αναφερθεί ελλείμματα σχετικά με την λειτουργία της ΤτE. Συγκεκριμένα, ότι δεν είχε τα εργαλεία για να σταματήσει το πάρτι του ανεξέλεγκτου δανεισμού. Υπενθύμισε επίσης την καθυστερημένη παρέμβαση της ΤτΕ στη λειτουργία των τραπεζών και τις διαρροές αναφορικά με τη διακοπή ρευστότητας στην Τράπεζα Αττικής, οι οποίες κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ, πριν την απόφαση του ΔΣ της ΤτΕ. "Με αυτά τα θέματα θα έπρεπε να ασχολείται ο κ. Στουρνάρας, ως κεντρικός τραπεζίτης, με την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και φυσικά με την τήρηση και υποστήριξη του ανεξάρτητου ρόλου της ΤτΕ, κάτι στο οποίο δεν ανταποκρίνεται πάντα στις δημόσιες τοποθετήσεις του".
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως η επιλογή των Ελλήνων είναι να βγούμε από την κρίση. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είτε στον κ. Στουρνάρα, είτε στην Αντιπολίτευση, είτε στον οιονδήποτε τοποθετείται υπέρ της άμεσης συμφωνίας στη διαπραγμάτευση είναι συγκεκριμένο: Έχουν να προτείνουν κάτι διαφορετικό από τις προτάσεις της κυβέρνησης. Συνηγορούν με τις προτάσεις του ΔΝΤ; Έχουν υπολογίσει το δημοσιονομικό και οικονομικό κόστος αυτών των προτάσεων; Και εάν το έχουν υπολογίσει, γιατί δεν το ανακοινώνουν στους πολίτες; Αναλαμβάνουν την ευθύνη, για τις επιπτώσεις των επιλογών που προτείνουν, έναντι της κοινωνίας και της οικονομίας;".
Και κατέληξε: "Σε όλους αναλογεί η ευθύνη της θέσης τους. Οποιοσδήποτε παρεμβαίνει στην διαπραγμάτευση θα πρέπει και να καταθέσει την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων. Διότι, οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν ποιος θα πληρώσει τον βαρκάρη. Είναι πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει την διαπραγμάτευση, αλλά με απαράβατο κριτήριο το όφελος της χώρας και των πολιτών".