Τις στενές σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Μπόρις Τζόνσον. Σε μία ιδιαίτερα εγκάρδια κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία ξεπέρασε το δίωρο, οι δύο υπουργοί είχαν μία εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις στην μετά Brexit εποχή, το Κυπριακό, τη Συρία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιστορικές, είναι σχέσεις μακράς πνοής και με μεγάλο μέλλον» τόνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι «σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού και θέλουμε να διαμορφώσουμε ανάμεσα στην ΕΕ και το ΗΒ την κάλλιστη δυνατή συμφωνία που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές με φιλία και όχι εκδικητικότητα».

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ να γίνει συντεταγμένα και με σχέδιο, με τρόπο που να παραμείνει το ΗΒ όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ΕΕ και με τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με κράτη όπως είναι η Ελλάδα. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες που θα υπάρξουν από την αποχώρηση της Βρετανίας και να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας. Προσδιορίζουμε όχι την κατάργηση των σχέσεων αλλά τις σχέσεις μας σε νέα πλαίσια. Γι' αυτό το σκοπό κάνουμε έντιμες και ανοιχτές συζητήσεις. Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΕΕ και τη Βρετανία να είναι έξυπνες και να γίνουν με τρόπο ψύχραιμο. Γνωρίζουμε ότι πάντα τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας συνοδεύονται και από υποχρεώσεις. Και θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο πλευρές σε όσο το δυνατόν πιο πολλούς τομείς, με όσο το δυνατόν πιο μεγάλο βάθος, προστατεύοντας βέβαια τα δικαιώματα των πολιτών μας».

Ο κ. Κοτζιάς έκανε ειδική αναφορά στα τρία θέματα που απασχολούν τη χώρα μας: την αποτροπή αρνητικών δημοσιονομικών επιπτώσεων από το Brexit, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Eλλήνων εργαζομένων και φοιτητών στο ΗΒ και το αντίστοιχο των Βρετανών- γύρω στις 45.000- που ζουν την Ελλάδα καθώς και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στο εμπόριό μας, σε αγαθά, αλλά και στις υπηρεσίες, και βεβαίως στον τουρισμό καθώς η χώρα μας κάθε χρόνο φιλοξενεί εκατομμύρια Βρετανούς.

Το Brexit, όπως υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς «δεν οφείλεται μόνο στην απόφαση του βρετανικού λαού αλλά και στο πως αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια η ΕΕ. Μία ΕΕ που έχει κρίσεις αλλά και κρίση στη διαμόρφωση μηχανισμού λύσης αυτών των κρίσεων. Μία ΕΕ που δεν έχει επάρκεια σε οράματα, που δεν έχει επαναπροσδιορίσει τις αξίες τις δικές της και πως τις βλέπει να λειτουργούν στον 21ό αιώνα» σημειώνοντας ότι «συχνά είμαστε μία ΕΕ που περιορίζουμε το είναι μας σε ορισμένα εργαλεία της διπλωματίας και μάλιστα ορισμένα από αυτά αρνητικά»
Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς είπε ότι συζητήθηκε αναλυτικά: «Είμαστε δύο άνθρωποι που θέλουμε να αναζητήσουμε ορθές, δίκαιες και έξυπνες λύσεις» είπε και αναφέρθηκε στη σταθερή θέση της Ελλάδας ενάντια στο να έχουν τρίτες δυνάμεις εγγυητικά δικαιώματα παρεμβάσεων, ή στρατό στην Κύπρο.

Παράλληλα συζητήθηκε, όπως είπε, και η κατάσταση, όπως αυτή εξελίσσεται στην Συρία, καθώς και οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Ηνωμένο Βασίλειο σε διεθνείς οργανισμούς γι αυτό το ζήτημα. «Είμαστε ενάντια στους άδικους πολέμους και στην τρομοκρατία και έχουμε καταδικάσει και οι δύο χώρες την πολύνεκρη επίθεση στην Συρία» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και πως μπορούν να στηριχθούν στην ανάπτυξη τους ήταν επίσης ένα από τα θέματα συζήτησης καθώς και η ανάγκη να βρεθούν τρόποι για την ασφάλεια και τη σταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Επ' αυτού ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τον κ. Τζόνσον να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Νοτιο- ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών στη Ρόδο που με χαρά, όπως είπε ο ίδιος ο Βρετανός ομόλογός του, αποδέχτηκε την πρόσκληση εκτιμώντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες είναι στο σωστό δρόμο.

«Η δίωρη συζήτησή μας δε μας απογοήτευσε, κάθε άλλο μάλιστα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόνσον. Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στη Συρία τόνισε ότι και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τον συλλογικό αποτροπιασμό τους «γιατί το καθεστώς 'Ασαντ συνεχίσει να μεταχειρίζεται με αυτό τον τρόπο τους πολίτες της χώρας».
Μολονότι, όπως εξήγησε δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα το Brexit τόνισε τη σημασία που έχουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα, όπως οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας της Ελλάδος και του ΗΒ, που «προηγούνται και βεβαίως θα παραμείνουν ως έχουν και θα συνεχίσουν στο ίδιο πλαίσιο και μετά της έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Μπορεί να φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν φεύγουμε από την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η φιλία μας με την Ευρώπη αφορά και την φιλία μας με την Ελλάδα και συζητήσαμε την προοπτική ανάπτυξης αυτής της σχέσης».

Ο κ. Τζόνσον εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Κοτζιάς για τις διαπραγματεύσεις και τον τρόπο διεξαγωγής τους όσον αφορά στο Brexit εκτιμώντας ότι «μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής». Τόνισε ότι είναι τύχη για τη χώρα του που έχει πολλούς Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές που συνεισφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία του ΗΒ.

«Για όλους τους πολίτες μας, Έλληνες και Βρετανούς, θέλουμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής, μια καλή συμφωνία» υπογράμμισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Βρετανία μπορούν να προάγουν και να αναπτύξουν τις οικονομικές, πολιτικές, στρατηγικές τους σχέσεις και να προχωρήσουν με ένα τρόπο που θα είναι συναρπαστικός και για τις δύο πλευρές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τζόνσον τόνισε σχετικά με το Κυπριακό ότι είναι σημαντική η επίτευξη μιας συμφωνίας για τους πολίτες του νησιού και εξήρε τις προσπάθειες των ηγετών των δύο πλευρών οι οποίοι, όπως είπε, έχουν καταβάλει ειλικρινά κάθε δυνατή προσπάθεια, επενδύοντας ενέργεια και αυτοθυσία, πολιτικά και προσωπικά, να πλησιάσουν και τις δύο κοινότητες. Πιστεύω ότι τους αξίζει η μέγιστη ενθάρρυνση και υποστήριξη, αυτό επιθυμούμε και επιδιώκουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κι εμείς θέλουμε να δούμε μία λύση και θα είμαστε ενθαρρυντικοί και προς τις δύο πλευρές στο μέγιστο βαθμό που μπορούμε» είπε.

Σχετικά με το Brexit αρνήθηκε να προβλέψει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για το μέλλον σχετικά με την επικείμενη συμφωνία, είπε ότι με καλή βούληση θα μπορούσε να υπάρξει και σε δύο χρόνια, και τόνισε ότι η Βρετανία δεν επιθυμεί να κλείσει τις πόρτες, αλλά θέλει ένα ισόρροπο σύστημα μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο, και αυτό θα πράξει.