ΣΥΡΙΖΑ: 23 διαφοροποιήσεις για τη συμφωνία
« Θέλουμε λύση στο χρέος για να εφαρμόσουμε την συμφωνία διεμήνυσε ο πρωθυπουργός –Η εσωκομματική αντιπολίτευση κατέθεσε δικό της κείμενο το οποίο δεν έβαλε τελικά σε ψηφοφορία.
Το πράσινο φως για την έγκριση της συμφωνίας έτσι όπως παρουσιάστηκε στην Μάλτα πήρε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσιπρας καθώς το κείμενο της πολιτικής απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε με 113 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 12 λευκά , στην στιγμή που οι βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να καταψηφίσουν την συμφωνία στην Βουλή.
Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας έστελνε μήνυμα ότι προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος τα οποία θα πρέπει να καταγράφουν το επόμενο διάστημα.
"Η επόμενη και μάλλον τελευταία διαπραγματευτική μάχη" είπε ο πρωθυπουργός θα είναι αυτή για το χρέος και τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα κλείσουν τον κύκλο της κρίσης και θα δώσουν προοπτική εξόδου από την επιτροπεία με το τέλος του προγράμματος. «
Παρά τον προβληματισμό που υπήρξε στην ΚΕ από αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα τελικά λειτούργησαν πιο βατά απ ότι προσδοκούσε το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ενώ από την ομάδα των 53 κατατέθηκε κείμενο προβληματισμού αυτό τελικά δεν μπήκε σε ψηφοφορία ενώ αποσπάσματα συμπεριελήφθησαν στην τελική απόφαση. «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε κάποια θέματα αλλά δεν είμαστε στο 2015 έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη από την ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Μια επισήμανση ωστόσο στο κείμενο των 11 στελεχών (που προέρχονται από τους 53 ανάμεσα τους και ο Νίκος Φίλης )δημιούργησε την εντύπωση ότι ζητούν εκλογές .«Η αποδοχή της κυοφορούμενης συμφωνίας ή όχι, δεν αφορά αποκλειστικά την ηγεσία του κόμματος ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και της ευρύτερης αποδοχής του» αναφερόταν στο σχετικό κείμενο. Ενώ οι διαφωνούντες πρόσθεταν : «Στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής»
Στελέχη που υπέγραφαν το σχετικό κείμενο ωστόσο έλεγαν ότι η αναφορά τους αυτή δεν σημαίνει ότι ζητούν να πάει η χώρα σε εκλογές, αλλά ότι ήθελαν απλώς να στείλουν μήνυμα προς την ηγεσία ότι δεν πρέπει να αποφασίζει μόνη της.