Συνάντηση Μητσοτάκη με επιστημονικούς φορείς
"Αντιαναπτυξιακός ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου", τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ
Τον αντιαναπτυξιακό και ισοπεδωτικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου ανέλυσε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόκληση του Προέδρου της Ν.Δ. για να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα στο ασφαλιστικό και φορολογικό, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεώργιος Στασινός, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας- Δικηγόρων Ελλάδος κ. Γ. Παπαδόπουλος.
Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος τόνισε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος (Ν.4387/2016) ο οποίος έχει εφαρμογή από 1.1.2017,
έχει φοροδοτικό και εισπρακτικό χαρακτήρα και ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των μικρών και μεσαίων ιατρείων και άλλες συνέπειες, όπως την ανεργία, τη μαύρη εργασία, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροαποφυγή και τη μετανάστευση.
«Το ασφαλιστικό Νομοσχέδιο νομοθετήθηκε χωρίς να υπάρξει καμία αναλογιστική μελέτη για την βιωσιμότητά του. Επίσης και είναι απαράδεκτο να υπολογίζονται για τις ασφαλιστικές εισφορές τα καθαρά εισοδήματα του 2015, τη στιγμή που το 2016 έχουν μειωθεί κατά πολύ», ανέφερε. Τόνισε επίσης ότι τα τελευταία επτά χρόνια έχουν μεταναστεύσει 16.000 ιατροί στις χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα «τα πιο καλά μυαλά», με σοβαρές επιπτώσεις στο Υγειονομικό Σύστημα της χώρας μας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, ο ιατρός που ασκεί εφέτος και για πρώτη φορά ατομική δραστηριότητα θα έχει - επί 19.000 ευρώ - 6.000 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικές επιβαρύνσεις 4.650 ευρώ (2.000 φορολογία, 2.000 προκαταβολή επί του φόρου και 650 τέλη επιτηδεύματος). Επίσης εισφορά αλληλεγγύης 170 ευρώ. Σύνολο ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων 10.720, επί των 19.000 ευρώ. Καθαρά δηλαδή, θα του απομείνουν 8.000 ευρώ. «Εν ολίγοις, σήμερα, το ετήσιο ποσόν των 19.000 ευρώ ως καθαρό κέρδος με την υποανάπτυξη που υπάρχει, είναι ένα άπιαστο
όνειρο για τους περισσότερους ιατρούς. Μετά τις επιβαρύνσεις δεν θα τους μένουν στην τσέπη μηνιαίως περισσότερα από 700 ευρώ», σχολίασε.
Η θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι ότι «η ανάπτυξη και η αύξηση του ΑΕΠ είναι οι μόνες λύσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε ασφαλή μονοπάτια και έξοδο από τη κρίση».