Σε πολιτική αντεπίθεση υπεράσπισης της συμφωνίας η οποία δρομολογεί ένα νέο κλίμα ανάπτυξης της χώρας, κάλεσε σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας τους υπουργούς του. Παράλληλα με εντολή του πρωθυπουργού μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο για τις μεγάλες θεσμικές τομές σε Σύνταγνμα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την πρωτοβάθμια υγεία.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στο σύνολό της η συμφωνία είναι υπερασπίσιμη κάτι που προκαλεί πίεση στην αντιπολίτευση. «Κι εμείς έχουμε την πίεση από την κοινωνία λόγω της λιτότητας αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της οικονομίας» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ακόμα ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και νέα εκλογική νίκη. «Γιαυτό χρειαζόμαστε μία πολιτική ανττεπίθεση. Αντεπίθεση ουσίας και όχι επικοινωνίας για να οδηγήσουμε την χώρα εκτός επιτροπείας».

Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως τα περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας είναι στις 21 - 22 Απρίλη η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος –πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο που καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος. Αμέσως μετά η επιστροφή τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση της συμφωνίας. Το επόμενο βήμα είναι η συνεδρίαση Eurogroup – Πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μάη για έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Κατόπιν όλων αυτών ανοίγει ο δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στους άξονες πολιτικής στους οποίους πρέπει να δουλέψει η κυβέρνηση οι οποίοι είναι:

• Ανάπτυξη - ανάπτυξη - ανάπτυξη. Καμιά κωλυσιεργία και υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. Πρέπει να υπάρξει κατάλογος έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή). Πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες και να υπερβαίνουμε τάχιστα όλα τα εμπόδια.
• Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
• Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
• Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας.
• Προστασία εργαζομένων – Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά όσο μας επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
• Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Ειδικά για την Παιδεία πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι η επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2016 - 2017. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία στην ώρα τους με εκπαιδευτικούς και βιβλία.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε τις αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Όπως τα 4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή. Απαίτηση που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο 2015, από τη φάση της 1ης αξιολόγησης, δηλαδή, και επανήλθε το φθινόπωρο του 2016, κατά την εκκίνηση διαδικασιών της 2ης αξιολόγησης. Τη μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων και την αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας. Από τους στόχους αυτούς όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν.

Η αντίδραση της ΝΔ

«Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι μια αποτυχημένη απολογία για την πολιτική του», τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.


Διαβάστε αναλυτικά- ΝΔ: Αποτυχημένη απολογία Τσίπρα το υπουργικό συμβούλιο