Πως διαμορφώνονται τα ψηφοδέλτια της ΝΔ σε Α’ & Β’ Αθήνας [Ονόματα]
Ποιοι φαίνεται ότι εκλέγονται - Σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών
Όπως έχουμε ξαναγράψει, ως parapolitika.gr, μπορεί να μη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ωστόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν έντονες ζυμώσεις για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων ανά την Ελλάδα.
Έντονο είναι το «παρασκήνιο» για την Α’ και Β’ Αθήνας όπου θεωρούνται και οι υποψήφιοι με τη μεγαλύτερη «αίγλη».
Στην Α’ Αθήνας τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρα τόσο από πλευράς εκλεγμένων βουλευτών όσο και νεότερων υποψηφίων. Στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα ,στην Α’ Αθήνας, οι βουλευτές θα είναι 5-6 που σημαίνει ότι εκτός από τους εν ενεργεία βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κικίλια, Ντόρα Μπακογιάννη και Νικήτα Κακλαμάνη, οι «νεότεροι» που φαίνεται να εκλέγονται είναι ο νεαρός δικηγόρος και πρώην βουλευτής Θάνος Πλεύρης και ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης που μετακινείται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σ’ αυτή την περίπτωση φαίνεται να «κλειδώνει» η 6άδα και ακολουθούν η Φωτεινή Πιπιλή η οποία έχει δηλώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια καθώς και ο νεαρός πολιτικός μηχανικός Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, ο οποίος είχε μία αξιόλογη παρουσία στις προηγούμενες εκλογές ως «πρωτοεμφανιζόμενος». Εκτός απροόπτου όλα δείχνουν ότι στην Α’ Αθήνας δε θα έχουμε κάποιο όνομα «έκπληξη» αφού και από την Πειραιώς έχουν διαψευστεί σενάρια που αφορούσαν την υποψηφιότητα δύο γνωστών δημοσιογράφων ή κορυφαίων στελεχών προερχόμενα από άλλο κόμμα. Σε συζητήσεις βρίσκεται ακόμα, με την Πειραιώς, ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος για το αν θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο της Α' ή της Β' Αθήνας.
Στη Β’ Αθήνας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, φαίνεται να εκλέγει 17-19 βουλευτές. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει, στην κυριολεξία, συνωστισμός με πολλές πιέσεις στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκτός από τους σταθερά «παλαιούς» βουλευτές που φαίνεται να κλείνουν τη πρώτη 10άδα του ψηφοδελτίου, από ‘κει και πέρα οι νεότεροι αυξάνονται μέρα με τη μέρα κάνοντας αισθητή την παρουσία τους σε κάθε κομματική εκδήλωση. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τους νεότερους που φαίνεται να ξεχωρίζουν είναι η Νίκη Κεραμέως, τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ και είναι βέβαιο ότι μετακινείται από το Επικρατείας, ο Σάκης Ιωαννίδης, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και της ΠΕ, με αναγνωρισιμότητα και δυναμική σε «δύσκολες» περιοχές για τη ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Βασίλης Σπανάκης Γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων καθώς και ο Νίκος Κωστόπουλος, γραμματέας Επιστημονικών Φορέων. Ακολουθούν με αξιοσημείωτη παρουσία ο Τάσος Γαϊτάνης, γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Καλλιθέας, ο Βασίλης Ξυπολυτάς γραμματέας Παραγωγικών Φορέων της ΝΔ, η γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος Ζωή Ράπτη, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Φωτεινή Βρύνα καθώς και η ηθοποιός Κορίνα Δαμουλιάνου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ και δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας. Ερωτηματικό αποτελεί αν ο Γιάννης Οικονόμου, πρώην γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμείνει στη Β’ ή «μεταφερθεί» στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Φθιώτιδα.
Όπως φαίνεται, στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, με την προϋπόθεση ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα, δε θα είναι πολλοί οι δυσαρεστημένοι, αναφερόμενοι κυρίως σε όσους πραγματικά φαίνεται να το επιθυμούν και να το «τρέχουν» ήδη. Αναμφισβήτητα, όπως πάντα, θα υπάρχουν και οι απογοητευμένοι που είτε θα «κοπούν» είτε δε θα εκλεγούν.
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχουν ρίξει τους τόνους οι εν δυνάμει υποψήφιοι καθώς υπήρξε ξεκάθαρο μήνυμα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εκτός από τους εν ενεργεία βουλευτές δε δικαιούται κανείς άλλος να δηλώνει υποψήφιος με το κόμμα Νέας Δημοκρατίας.
Από την Πειραιώς δηλώνουν ότι η διαδικασία αξιολόγησης στελεχών, ανά την Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχει «δρόμος» ακόμη μέχρι τη διαμόρφωση των τελικών ψηφοδελτίων.