Σε ομολογία ότι η επίμαχη τροπολογία για την διαγραφή προστίμων αφορά τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη αναγκάστηκαν Τσίπρας-Καμμένος μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής την ώρα που ο ελληνικός λαός στενάζει από την υπερφορολόγηση.  Ο υπουργός  Εθνικής Άμυνας μάλιστα υπερασπίστηκε την διάταξη με το επειχείρημα να προστατευθούν θέσεις εργασίας. Το πρόστιμο είχε επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ το 2008  και με τις προσαυξήσεις έφτασε τα 38 εκατομμύρια ευρώ.

Η τροπολογία ψηφίστηκε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Η αποκάλυψη

Στην κόντρα Μητσοτάκη-τσίπρα που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βουλή παρενέβη ο Πάνος Καμμένος  ο οποίος αναφέρθηκε στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη παραδεχόμενος  εμμέσως ότι η τροπολογία αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο.

«Εκπλήσσομαι από τη θέση της ΝΔ. Είναι μικρός ο κόσμος. Θα του έλεγα να ρωτήσει τους βουλευτές ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον Ιβάν Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Ρωτήστε τον κ. Κεδίκογλου που εκλιπαρούσε να πάρει ο Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη. Τότε η ΝΔ είχε υποσχεθεί όχι μόνο διαγραφή παλιών προστίμων αλλά και ότι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία θα απελευθερώνονταν χωρίς πρόστιμα. Καταθέτει ονομαστική για όσα έπρεπε να κάνει όταν ήταν στην κυβέρνηση Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα φέρουμε τροπολογία και όπου υπάρχουν επενδύσεις σε επιχειρήσεις που πάνε να κλείσουν. Πράττετε αντεθνικά όπως οι ευρωβουλευτές σας. Εμποδίζετε επενδύσεις ακόμα και εκείνες που εσείς φέρατε φιλώντας κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη».

Η αντιπαράθεση

«Σφαγή» σε επίπεδο κορυφής μάλιστα, σημειώθηκε στην Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να έχουν έντονη λογομαχία με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας για τα πρόστιμα από λαθρεμπόριο, λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του κ. Προέδρου της ΝΔ, προς τον πρόεδρο της Βουλής για την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης να περιορίζει την λειτουργία του Κοινοβουλίου στην κατάθεση τροπολογιών.

Η ένταση κορυφώθηκε στην αίθουσα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε είτε εξηγήσεις είτε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία, αίτημα που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από τον πρωθυπουργό. Η λογομαχία κορυφώθηκε όταν σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ζητούσε εξηγήσεις για την συγκεκριμένη τροπολογία.  

Πιο συγκεκριμένα η αντιπαράθεση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή είχε βάση την επίμαχη τροπολογία που  προβλέπει την απαλλαγή επενδυτών από πρόστιμα για λαθρεμπόριο.

Να αποσύρει η κυβέρνηση την τροπολογία που κατατέθηκε χθες και έγινε δεκτή από το υπουργείο, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα ξέσπασμά του στη Βουλή, καθώς μόλις χθες κατήγγειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, την απαράδεκτη διαδικασία της κατάθεσης τροπολογιών που δεν συνάδουν με το Σύνταγμα. Παίρνοντας το λόγο σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε για άλλη μια φορά τόσο προς τον Πρωθυπουργό, όσο και προς τον Πρόεδρο της Βουλής καταγγέλλοντας την τακτική αυτή της κυβέρνησης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης: «Εγείρει πολλά ερωτηματικά η τροπολογία γιατί αυτή καθώς αναιρούνται πρόστιμα από το λαθρεμπόριο. Ωστόσο, καταγγέλλω την διαδικασία. Γιατί η αυτή τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση από την κυβέρνηση. Αποσύρετε τώρα την τροπολογία. Είναι απαράδεκτο κ. Πρόεδρε αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βουλή. Κύριε πρόεδρο προστατεύστε το κύρος του κοινοβουλίου και θα σας παρακαλούσα να τοποθετείται για όλα όσα σας κατέθεσα χθες. Καλώ τον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία».

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να μπει στην ουσία του θέματος και απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για απόσυρση της τροπολογίας.«Ζήσαμε την κυβέρνηση Σαμαρά που δεν ήρθε ποτέ να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών και νομοθετούσε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.Με νυχτερινές τροπολογίες δίνατε ασυλία σε τραπεζίτες για θαλασσοδάνεια » είπε ο Αλέξης Τσίπρας.Για την επίμαχη τροπολογία ο πρωθυπουργός είπε ότι ότι πρέπει να γίνει συζήτηση επί της ουσίας και όχι για την διαδικασία.

«Η ΝΔ έχει πάθει βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου που είχαμε την πολιτική συμφωνία και βρίσκεται σε αμηχανία. Είστε γραφικός" κατέληξε χωρίς να μπει στο περιεχόμενο της τροπολογίας. "Δεν μπορεί να έρχονται επενδυτές σε επιχειρήσεις και να χρεώνονται πρόστιμα προηγούμενων διοικήσεων" τόνισε ο πρωθυπουργός και αρνήθηκε να την αποσύρει.

Παίρνοντας και πάλι το λόγο ο πρωθυπουργός απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το ερώτημά του εάν απαιτείται έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για την διαδικασία των τροπολογιών. «Ακόμη και οι υπουργικές τροπολογίες, για τις οποίες είστε σίγουρα ενήμερος λόγω της πλούσιας εμπειρίας σας δεν χρειάζονται έγκριση του ΓΛΚ» και συνέχισε διευκρινίζοντας ότι θα απαντήσει στο θέμα της ουσίας: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια. Αφορά κάθε επιχείρηση. Εγώ, πρέπει να ρωτήσω ποιοι είναι αυτοί τελικά οι λαθρέμποροι και ποιοι τους κάνανε πλάτες. Η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο. Σταματήστε τα ψέματα. Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα». 

Κορύφωση της έντασης

Η ένταση ωστόσο συνεχίστηκε και κορυφώθηκε και μετά την απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός, προς τον κ. Μητσοτάκη. Λαμβάνοντας τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Η αγωνία του Μητσοτάκη είναι ότι η τροπολογία αυτή κατατέθηκε από βουλευτή κι όχι από υπουργό. Προφανώς υποτιμά την έννοια του βουλευτή, γιατί πιστεύει ότι οι τροπολογίες πρέπει να κατατίθενται από υπουργούς. Επίσης, κατάλαβα ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μετανιώσει και τελικά θέλει να υπερψηφίσει την τροπολογία αυτή. Γιατί καλό το επικοινωνιακό παιχνιδάκι μέσα στο κοινοβούλιο, αλλά έξω όταν θα πάει να συναντήσει τους βουλευτές του θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Λυπάμαι πολύ, αλλά σήμερα αποδεικνύεται ότι η ΝΔ, μια παράταξη που κυβέρνησε ια πολλά χρόνια τον τόπο, μετατρέπεται σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, χωρίς πρόταση εναλλακτική, χωρίς στάση, χωρίς ευθύνη για το μέλλον της χώρας. Αυτό  δεν είναι ούτε για τον τόπο ωφέλιμο, ούτε για την παράταξή της. Ζητώ να γίνει κανονικά η διαδικασία και να πάρουν όλοι την ευθύνη τους. Όλα τα κόμματα κι όλοι οι βουλευτές».

Σε έντονο ύφος ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντέδρασε όταν ο πρωθυπουργός ζήτησε να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει σχετικά με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τις τροπολογίες. Ωστόσο, επέμενε να μάθει από τον πρωθυπουργό για ποια επιχείρηση πρόκειται.  

Λοβέρδος: Φωτογραφική η τροπολογία

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παίρνοντας τον λόγο μίλησε για «τροπολογία της ντροπής, χαριστική, που όλοι συζητούσαν ποιον αφορά και ο υπουργός και ο βουλευτής κάνανε πως δεν ξέρανε». Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός να μιλήσει για κίνδυνο απόλυσης συγκεκριμένων υπαλλήλων, ξέρει ο πρωθυπουργός, και να πάρει και την ευθύνη ο ίδιος για την ρύθμιση αυτή που βάλανε βουλευτή τους να την φέρει, τάχα ότι την αποδέχεται η κυβέρνηση». Αναφερόμενος στον κ. Καμμένο δήλωσε: «Ερχεται και ο κύριος Καμμένος ειλικρινέστατα και είπε ότι πρόκειται για την ΣΕΚΑΠ και για την συγκεκριμένη επένδυση. Δηλαδή είπε ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός του δεύτερου κυβερνώντος κόμματος ότι η τροπολογία είναι φωτογραφία!».

Διαβάστε επίσης:

Κόλαση στη Βουλή για «φωτογραφική» τροπολογία