Ποτάμι: Δύσπεπτη και άνοστη η συμφωνία που σερβίρει η κυβέρνηση
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Σεβαστουπόλεως
Για «δύσπεπτη, άνοστη και ανθυγιεινή» συμφωνία κάνει λόγο το Ποτάμι, στηλιτεύοντας τα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία καλείται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.
Επικαλούμενο δημοσιεύματα του Τύπου, το αντιπολιτευόμενο κόμμα τονίζει ότι «η καθυστέρηση γεννάει αβεβαιότητα, η αβεβαιότητα παγώνει την οικονομία, κοινωνία και επενδυτές οπισθοχωρούν, με αποτέλεσμα να πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει:
Τα πολυδιαφημισμένα αντίμετρα για το 2019 και το 2020 συζητούν να εφαρμόζονται μόνο όταν επιτυγχάνονται πλεονάσματα 3,7% του ΑΕΠ και όχι 3,5% όπως έλεγαν μέχρι τώρα. Το επιπλέον 0,2% μεταφράζεται σε 360 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει επίσης να βεβαιώνεται ότι αυτή η υπεραπόδοση έναντι του στόχου είναι διατηρήσιμη, ότι δεν οφείλεται δηλαδή σε προσωρινά μέτρα.
Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, πάμε για μέτρα και το 2018 με την κυβέρνηση να πρέπει να εξοικονομήσει άλλα 450 εκατ. ευρώ. Πού θα τα βρει; Από τους πάντες: κατάργηση εκπτώσεων στην παρακράτηση του φόρου μισθωτών και συνταξιούχων και τις ιατρικές δαπάνες, μείωση στο μισό του επιδόματος θέρμανσης, νέες περικοπές στις δαπάνες υγείας και κατάργηση όλων των επιδομάτων για όσους λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
Έκπληξη προκαλεί η συζήτηση, οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί έλεγχοι να επικεντρώνονται σε υποθέσεις της τελευταίας 3ετίας. Επιπλέον, να σταματήσουν οι έλεγχοι πριν το 2012 και για αυτά τα έτη να μείνουν ανοικτές οι υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη βεβαιωθεί φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ. Και τα λεφτά που είχαν υποσχεθεί από τις διάφορες λίστες πως θα τα φέρουν; Και το «υπερόπλο» της διασταύρωσης καταθέσεων και εισοδημάτων για την περίοδο 2000-2012, που μας παρουσίασε ο κ. Τσακαλώτος πριν ένα μήνα θα μπει στην αποθήκη;
Καταλήγοντας, το Ποτάμι επιμένει στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας, η οποία θα πρέπει να είναι ο άξονας της οικονομικής πολιτικής της χώρας.