Εμφύλιος σε Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ λόγω ανασχηματισμού
Σε δύο στρατόπεδα οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού – Τα προφίλ των νέων προσώπων και το μέλλον Τσκαλώτου, Μουζάλα
Όσο κοντά, άλλο τόσο µακριά είναι ο πολυσυζητηµένος ανασχηµατισµός της κυβέρνησης, καθώς οι εξελίξεις στη διαπραγµάτευση και η αποκατάσταση των σχέσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου µε τον πρωθυπουργό δηµιουργούν νέα δεδοµένα στην κυβερνητική σκακιέρα. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες των «Παραπολιτικών», το τελευταίο που σκέφτεται τη συγκεκριµένη στιγµή ο Αλέξης Τσίπρας είναι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, καθώς το επόµενο διάστηµα είναι το πλέον καθοριστικό για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Το κλείσιµο της β’ αξιολόγησης και το θέµα της διευθέτησης του χρέους µονοπωλούν µοιραία το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, καθώς µια αρνητική τροπή των πραγµάτων µπορεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασµό και να φέρει εξελίξεις.
Στο Μέγαρο Μαξίµου, ωστόσο, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια και όλες τις παραµέτρους προκειµένου ο πρωθυπουργός να έχει έτοιµη την επόµενη πολιτική του κίνηση, εφόσον αποφασίσει να δώσει νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήµα ύστερα από µια θετική έκβαση στο θέµα της αξιολόγησης. Ο προβληµατισµός που υπάρχει στους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απορρέει από το τι είδους κυβερνητικό σχήµα θα πρέπει να δηµιουργήσει, στην περίπτωση που αποφασίσει να αλλάξει τους υπουργούς του, βάζοντας µέσα καινούργια πρόσωπα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει στα παραγωγικά υπουργεία τεχνοκράτες τύπου Πιτσιόρλα, οι οποίοι καταλαβαίνουν τους όρους της αγοράς και θα είναι πρόθυµοι να φέρουν εις πέρας δύσκολα κοµµάτια της συµφωνίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις.
Οσοι εισηγούνται µια κυβέρνηση τεχνοκρατών θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν µόνο ενάµιση χρόνο µπροστά τους για να δείξουν ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία. Θεωρούν, µάλιστα, ότι αυτό το χρονικό διάστηµα θα είναι καθοριστικό για τις επόµενες εκλογές, άρα οι µετέχοντες στο κυβερνητικό σχήµα δεν θα πρέπει να έχουν διλήµµατα και αγκυλώσεις που προέρχονται από την αριστερή κουλτούρα τους για ένα κυρίαρχο κράτος, όπου ο ιδιωτικός τοµέας θα παίζει δευτερεύοντα ρόλο.
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ
Ακριβώς σε αυτό το σηµείο βρίσκονται και οι ενστάσεις των κοµµατικών στελεχών του κυβερνώντος κόµµατος. Κορυφαίοι κοµµατικοί παράγοντες έλεγαν στα «Π» ότι ο κόσµος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιµαστεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα µετά το τρίτο Μνηµόνιο, αλλά και εξ αιτίας της νέας συµφωνίας που αναµένεται να περάσει από τη Βουλή και φέρνει καινούργια µέτρα (και µάλιστα περικοπές συντάξεων) µετά τη λήξη του προγράµµατος. Ισχυρίζονται, λοιπόν, ότι, εάν υπάρξει ένα νέο κυβερνητικό σχήµα, αυτό θα έπρεπε να προέρχεται από τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει αριστερή αντίληψη και λογική για τη διακυβέρνηση της χώρας. Λένε, µάλιστα, ότι ο επόµενος χρόνος θα είναι σηµαντικός προκειµένου να ξεδιπλωθεί η αριστερή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα δοµή του κράτους, καθώς η µέχρι σήµερα κυβερνητική πολιτική είναι προϊόν συµβιβασµού σε όλα τα επίπεδα.
Αλλοι πάλι από τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζονται ότι ένας νέος ανασχηµατισµός θα έδειχνε ότι και το νυν κυβερνητικό σχήµα που προέκυψε µόλις πριν από µερικούς µήνες δεν είναι ικανό να αντεπεξέλθει στο έργο του. Επισηµαίνουν, µάλιστα, ότι ο χρόνος από τον προηγούµενο ανασχηµατισµό µέχρι το κλείσιµο της αξιολόγησης -οπότε πιθανολογείται ότι θα γίνουν οι αλλαγέςείναι περιορισµένος και άρα ο Αλέξης Τσίπρας δεν µπορεί να έχει µια σαφή εικόνα για το έργο των υπουργών του. Παράλληλα, εκφράζεται και ο προβληµατισµός από ποια «δεξαµενή» προσώπων θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας τους νέους συνεργάτες του, καθώς ο «πάγκος» του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. έχει εξαντληθεί. Από την άλλη, τουλάχιστον µέχρι αυτή τη στιγµή, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας µε κάποιο από τα µικρότερα κόµµατα, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ανοικτός σε πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Εάν υπάρξουν, πάντως, κάποιες µικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, αυτές θα αφορούν µόνο δύο πρόσωπα: τον υπουργό Οικονοµικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Εδώ και καιρό, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, έχουν θέσει µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον Αλέξη Τσίπρα το ενδεχόµενο αποχώρησής τους από την κυβέρνηση ή αλλαγής χαρτοφυλακίου.
Αν θέλει να φύγει θα γίνει αποδεκτό
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ πληροφορίες λένε ότι οι σχέσεις του πρωθυπουργού µε τον υπουργό Οικονοµικών βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ υπήρξε µεγάλη γκρίνια για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση µετά το Eurogroup της Μάλτας, µε αφορµή τη φράση του ότι «κάποιοι πολίτες θα δυσαρεστηθούν από τα µέτρα που φέρνουµε», ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 την επικαλέστηκε, ισχυροποιώντας την επιχειρηµατολογία και την τακτική που κράτησε σε όλη τη διαπραγµάτευση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η τακτική του υπουργού Οικονοµικών εστιάζεται στο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λέει την αλήθεια στους πολίτες -όσο επώδυνη και αν είναι-, και όχι να αφήνει την αντιπολίτευση να διαστρεβλώνει σηµεία της συµφωνίας, δηµιουργώντας χειρότερες εντυπώσεις. Ετσι, η όποια µετακίνηση του υπουργού θα γίνει εάν και εφόσον το επιθυµεί ο ίδιος. Κυβερνητικοί παράγοντες επιµένουν, πάντως, ότι στην περίπτωση που κλείσει η αξιολόγηση και η Ελλάδα µπει στο QE, δηλαδή στην ποσοτική χαλάρωση, τότε δεν αποκλείεται ο Ευ. Τσακαλώτος να θελήσει να παραµείνει στη θέση του.
Εάν, πάλι, αποφασίσει να µετακινηθεί, θα αναλάβει τον συντονισµό των αναπτυξιακών και οικονοµικών υπουργείων, χωρίς ωστόσο να έχει τη θέση του αντιπροέδρου, την οποία σήµερα κατέχει ο Γ. ∆ραγασάκης. Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα πράγµατα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Γ. Μουζάλας πολύ πριν από τον προηγούµενο ανασχηµατισµό είχε διαµηνύσει στον πρωθυπουργό ότι το έργο που είχε αναλάβει ήταν ιδιαίτερα µεγάλο και άρα πολύ κουραστικό. Ο Αλ. Τσίπρας τότε είχε πείσει τον υπουργό του να µην παραιτηθεί και να παραµείνει στη θέση του, καθώς αξιολογούσε την εµπειρία του, αλλά και το έργο του ως ιδιαίτερα σηµαντικά. Σήµερα, όµως, τα πράγµατα είναι διαφορετικά, καθώς ο φόρτος εργασίας για τον Γ. Μουζάλα έχει µεγαλώσει ακόµα περισσότερο, δεδοµένου ότι η Ελλάδα έχει υποδεχθεί γύρω στους 60.000 πρόσφυγες σε υποδοµές που φτιάχτηκαν εξ ολοκλήρου από το επιτελείο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο υπουργός σχεδόν καθηµερινά αναγκάζεται να βρίσκεται σε διάφορα µέρη της Ελλάδας όπου έχουν δηµιουργηθεί καταυλισµοί, προκειµένου να ελέγχει τη σωστή λειτουργία των υποδοµών, το έργο των ΜΚΟ, αλλά και την καθηµερινότητα των προσφύγων, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι προβληµατική εξαιτίας συµπεριφορών των φιλοξενουµένων. Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι, εφόσον ο Γ. Μουζάλας αποφασίσει να παραιτηθεί, αυτή τη φορά η επιθυµία του θα γίνει πραγµατικότητα.