Στις 16 Μαΐου η ψήφιση των μέτρων για τα φάρμακα
Τα μέτρα θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τεχνικής συμφωνίας
Στις 16 Μαΐου αναμένεται να ψηφιστούν τα μέτρα για το φάρμακο, τα οποία θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τεχνικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε, μετά από συνεννόηση με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, την εισαγωγή δύο φίλτρων για την αποζημίωση των νέων, καινοτόμων φαρμάκων που θα εισάγονται στη χώρα, κάτι το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά.
Έτσι, για την ένταξη των νέων φαρμάκων στη «Θετική Λίστα» (σσ το κόστος τους καλύπτεται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης) θα εφαρμοστεί το μέτρο «9 – 6 – 3», που σημαίνει ότι ένα φάρμακο θα πρέπει να κυκλοφορεί σε εννέα χώρες, να αποζημιώνεται σε έξι εκ των οποίων οι τρεις να έχουν μηχανισμό αξιολόγησης (ΗΤΑ). Ακόμη όμως, κι αν ένα φάρμακο περάσει τις παραπάνω… εξετάσεις , δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα συμπεριληφθεί στη «Θετική Λίστα».
Στο σημείο αυτό μπαίνει ένα ακόμη φίλτρο, το οποίο περιλαμβάνει κάποια κριτήρια που είναι απαραίτητα για την ένταξη των φαρμάκων στη Θετική Λίστα. Αυτά είναι η ανεκπλήρωτη ανάγκη των ασθενών, η τεκμηρίωση της αξίας των φαρμάκων και η σύγκριση κόστους – αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων.
Παράλληλα, θα υπάρχει τέλος εισόδου για κάθε νέο φάρμακο που εισάγεται στην ελληνική αγορά, το οποίο θα αντιμετωπίζεται ως έξτρα rebate και γι αυτό θα καταβάλλεται από τις εταιρείες στο τέλος του έτους βάσει των πωλήσεων. Αυτό συνέβη διότι οι Θεσμοί επιδιώκουν την κατάργηση του clawback που είναι οριζόντιο και ισοπεδωτικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο που αφορά το τέλος εισόδου θα είναι προσωρινό, έως ότου συγκροτηθεί και στην Ελλάδα ο μηχανισμός αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας (ΗΤΑ).
Συνάντηση Ξανθού – Λουράντου για τα ΓΕΔΙΦΑ
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους Θεσμούς είναι η απελευθέρωση των σημείων πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτόν τον τομέα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι το ιδιαίτερο, αφού ήδη έχει δημιουργηθεί μία κατηγορία φαρμάκων τα ΓΕΔΙΦΑ (γενικής διάθεσης φάρμακα) που εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ.
Στην κατηγορία αυτή έχουν ενταχθεί περίπου 260 φάρμακα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντο, ο λόγος για τον οποίο δεν πωλούνται φάρμακα από χώρους εκτός φαρμακείων είναι ότι δεν το επιθυμούν οι ίδιες οι εταιρείες, αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταθέσουν φάκελο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Ωστόσο, οι πληροφορίες, λένε ότι οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ζητήσει τη διεύρυνση της λίστας των ΓΕΔΙΦΑ. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης στη συνάντηση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.