Στη σύσκεψη των G7 το θέμα της μείωσης του χρέους
Στην τελική ευθεία για την δεύτερη αξιολόγηση η κυβέρνηση- Μεγάλες προσδοκίες στα στελέχη της κυβέρνησης τα οποία εμφανίζονται να συζητούν τα πλέον αισιόδοξα σενάρια
Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης καθώς την ερχόμενη Πέμπτη στο Μπάρι της Ιταλίας αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά στην σύσκεψη των G7 το θέμα της απομείωσης του χρέους ενώ την Τετάρτη 17 του θα ψηφιστούν στην Βουλή τα νέα μέτρα. Το γεγονός αυτό μάλιστα δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες στα στελέχη της κυβέρνησης τα οποία εμφανίζονται να συζητούν τα πλέον αισιόδοξα σενάρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δυο υπουργοί της κυβέρνησης ο Γιώργος Σταθάκης και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου εμφανίστηκαν σχεδόν σίγουροι ότι το θέμα της Ελλάδα στο QE θα προσχωρήσει τον επόμενο μήνα , καθώς στο Eurogroup του Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα. «Στις 22 Μαΐου θα έχουμε μια κατ' αρχήν συμφωνία και για το χρέος, η οποία θα προσδιορίζει με σχετική σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος είπε ο Γιώργος Σταθάκης και επεσήμανε ότι «παίρνοντας ως δεδομένο μια θετική απόφαση για το χρέος και την αντιμετώπιση των αγορών, που μείωσαν το επιτόκιο από 8% σε 6%, θα μπορέσει, σχετικά σύντομα, να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τα ελληνικά ομόλογα.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημητρίου το προχώρησε λίγο περισσότερο σημειώνοντας ότι «τώρα που υπάρχει συμφωνία, η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα, μπαίνει στην ποσοτική χαλάρωση, τα δάνεια θα είναι πιο προσιτά, γιατί τα επιτόκια πιστεύουμε ότι θα είναι μικρότερα, μιας και τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα δώσουν την ώθηση που χρειαζόμαστε στην επέκταση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, καθώς και στις επενδύσεις που έρχονται από το εξωτερικό». «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το επενδυτικό κοινό, τουλάχιστον από τις συναντήσεις που έχω μέχρι τώρα, και είναι πάρα πολλές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό ειπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.».
Ωστόσο κάποιοι επιμένουν να λένε ότι η συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου της ΕΚΤ μοιάζει να είναι για την κυβέρνηση άπιαστο όνειρο καθώς όλα δείχνουν ότι οι χρόνοι δεν φτάνουν για να ολοκληρωθούν όλα τα θέματα που χρειάζεται αυτή η διαδικασία. Έτσι ως πιθανότερο διάστημα για να συζητηθεί και να τελειώσει το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης εμφανίζεται ο Ιούλιος . Εκτος και αν ο Μάριο Ντράγκι συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να προχωρήσει το ελληνικό θέμα. Αυτό που απεύχεται η κυβέρνηση είναι η συζήτηση να μετατεθεί για την συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου όπως αρχικά είχε πει ο Β. Σόιμπλε. Και αυτό γιατί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει ότι εάν όλα πάνε κατ ευχήν δεν αποκλείεται η Ελλάδα να βγει δοκιμαστικά στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο.