Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής σχολίασε σε συνοµιλητές του ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πιο µνηµονιακός από όλους», λίγες ώρες µετά το κλείσιµο της συµφωνίας της κυβέρνησης µε τους δανειστές, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών». «∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι ο Τσίπρας έκανε µια πολύ επώδυνη συµφωνία», τόνισε και πρόσθεσε: «Επρεπε όµως να κλείσει, για µην υπάρχει όλη αυτή η αβεβαιότητα στη χώρα. Και βέβαια εννοείται ότι έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα, αν και πιστεύω ότι και πάλι τα µέτρα θα ήταν σκληρά λιγότερο ίσως, αλλά σκληρά». Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι αισιόδοξος και χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα «κάτω του µετρίου». «Χωρίς ανάπτυξη, η χώρα δεν µπορεί να πάει µακριά», υπογραµµίζει. Ο κ. Καραµανλής είχε προβλέψει ότι ο νυν πρωθυπουργός «θα τα υπογράψει όλα και δεν θα κάνει εκλογές», θεωρεί, όµως, ότι «η κοινωνική δυσαρέσκεια θα µεγαλώνει». «Βέβαια, ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να φτιάξει ένα νέο αφήγηµα», συνέχισε, «αλλά η κατάσταση δεν αναστρέφεται». Ο ίδιος θεωρεί ότι η Νέα ∆ηµοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές όποτε και να γίνουν, αλλά δεν µπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο που θα γίνουν, γιατί πολλά αλλάζουν. «Τα µνηµόνια τόσες κυβερνήσεις έφαγαν και εδώ και στις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραµµα!», επισηµαίνει και συνεχίζει: «Το βέβαιο είναι ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν µέσα στο 2017».    

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Ν.∆. έχοντας µπροστά της αυτόν τον χρόνο θεωρεί ότι θα τον αξιοποιήσει «για να γίνει ακόµη καλύτερη, να είναι έτοιµη για την κυβέρνηση». Σύµφωνα µε πηγές της Πειραιώς, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε µια σχετική αναφορά και στον πρόεδρο της Ν.∆., ο οποίος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, στην οδό Παναγή Κυριακού, για να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις, πριν από µία εβδοµάδα. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει 10 φακέλους έτοιµους στο συρτάρι του, για να τους εφαρµόσει την επόµενη ηµέρα», είπε ο Κ. Καραµανλής στον Κυρ. Μητσοτάκη. « Ο χ ι α υ τ ά που ανακοινώνει, αλλά συγκεκριµένο πλάνο: τι θα κάνει µε τη ∆ΕΗ, την ενέργεια, τις επενδύσεις κ.λπ. Πρέπει να έχει και τους ανθρώπους που θα ξέρουν καλά το αντικείµενό τους από πριν και θα κάνουν τη δουλειά». Ο κ. Καραµανλής θεωρεί σηµαντικό να είναι µια δεµένη οµάδα, γιατί «δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος», καθώς και να υπάρχουν ακόµη και συναρµοδιότητες. Οσα κι αν λέγονται για τις συναρµοδιότητες, για ανταγωνισµούς κ.λπ. χρειάζονται µερικές φορές, γιατί βοηθούν να λυθούν τα προβλήµατα πιο γρήγορα, όπως του έδειξε και η δική του εµπειρία. Η αυτοδυναµία είναι ο στόχος της Ν.∆. Ο πρώην π ρ ω θ υ π ο υ ρ γ ό ς όποιους βουλευτές και στελέχη συναντάει τους ζητάει να στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να δίνουν µάχη για την παράταξη, ώστε να ισχυροποιείται συνεχώς, ενώ δεν θέλει να κάνει προβλέψεις για ποσοστά. «Κι εγώ το 2009 περίµενα να χάσω µε 3-4 µονάδες», λέει χαρακτηριστικά. «∆εν ήρθαν όµως έτσι τα πράγµατα. ∆εν ξέρεις πώς µπορεί να αντιδράσει ο κόσµος τη δεδοµένη στιγµή που θα γίνουν οι εκλογές, ποιο θα είναι το πολιτικό κλίµα». Θεωρεί, πάντως, ότι «µια καλή βάση για τη Ν.∆. είναι το ποσοστό του “ναι” στο δηµοψήφισµα (38%). «Να πάρει το µεγαλύτερο µέρος και να κτίσει πάνω σε αυτό», τονίζει.  

ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ

 Για τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Καραµανλής λέει ότι χάνει το προνοµιακό εκλογικό κοινό του, γιατί τα µέτρα που παίρνει χτυπάνε κυρίως τους αδύναµους. «Είναι πιο µνηµονιακός από όλους», τονίζει. «Γι’ αυτό και χάνει προς τα αριστερά. Οι πολύ εξοργισµένοι µε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που τον πίστεψαν ότι δεν θα τους κόψει τις συντάξεις και τις έκοψε, ότι θα ανεβάσει το αφορολόγητο και το κατέβασε, φορολογώντας ακόµη και αυτόν που βγάζει 470 ευρώ τον µήνα, θα πάνε είτε προς τα αριστερά -στην Κωνσταντοπούλου και τους άλλους, αλλά και στο ΚΚΕείτε προς την άκρα ∆εξιά κάποιοι λίγοι, ελπίζω», όπως λέει χαρακτηριστικά. Η Ν.∆. θεωρεί ότι θα συγκεντρώσει κυρίως τη συστηµική ψήφο, αυτούς που θέλουν να φύγει ο Αλ. Τσίπρας γιατί καταστρέφει τη χώρα και να εφαρµοστεί ένα άλλο σχέδιο, µήπως σταµατήσει ο κατήφορος. Αν ενωθούν οι σκληρές αντιµνηµονιακές δυνάµεις που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον µάχονται σήµερα -η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Π. Λαφαζάνης, ο Αλ. Αλαβάνος κ.ά.-, εκτιµά ότι έχουν αρκετές πιθανότητες να πιάσουν το 3%. «Η Κωνσταντοπούλου, αν µπει στη Βουλή, δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί τον Τσίπρα -τον ηττηµένο Τσίπρα-, που δεν θα έχει την ισχύ του πρωθυπουργού», σχολιάζει.  

«Δεν ανακατεύομαι στα εσωκομματικά»

Οσον αφορά στα εσωκοµµατικά, ο Κώστας Καραµανλής θεωρεί ότι η παράταξη είναι ενωµένη. «Εγώ δεν ανακατεύοµαι», ξεκαθαρίζει στους συνοµιλητές του. «Το είπα από την αρχή στον Κυριάκο: Εγώ δεν πρόκειται να σε αµφισβητήσω. Ούτε θέλω να σχολιάζω “έκανε εκείνο ή το άλλο”. Είναι δικές του οι αποφάσεις». Ο πρώην πρωθυπουργός αισθάνεται δικαιωµένος µετά την αθώωση όλων των κατηγορουµένων για το Βατοπαίδι, που έριξε την κυβέρνησή του, ενώ παρακολουθεί τις εξελίξεις δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως έκανε και όταν ήταν πρωθυπουργός, για τα γεωστρατηγικά θέµατα. Επίσης, ανησυχεί για τα Βαλκάνια και πιστεύει ότι απέτυχαν όλες οι πολιτικές που πήγαν να εφαρµοστούν στη Βοσνία. Για τα Σκόπια, όπου η αλβανική µειονότητα αγγίζει το 38%, θεωρεί ότι είναι πυριτιδαποθήκη και δεν αποκλείει τη διάλυσή τους στο βάθος του χρόνου, ενώ οι αλυτρωτικές διαθέσεις της Αλβανίας συµβάλλουν στο να γίνεται ακόµη πιο έκρυθµη η κατάσταση. Οσο για τον Ερντογάν, επισηµαίνει ότι «δεν είναι ο ίδιος ηγέτης» µε εκείνον της δικής του πρωθυπουργίας. Είναι ένας «απρόβλεπτος παίκτης», τονίζει. «Ελέγχει σε µεγάλο βαθµό τη χώρα του, αλλά έχει τα δύο κουρδικά µορφώµατα µε τον πληθυσµό των 20 εκατοµµυρίων, που αύριο µπορούν να του δηµιουργήσουν τεράστια προβλήµατα...», καταλήγει.