Στην εκπομπή «Ο Εξαρχείων» με τον Ανδρέα Μαζαράκη στα Παραπολιτικά 90,1 φιλοξενήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Αποφάσισα πως ακούγεται βαρύ το «πρόεδρος». Οπότε στο κόμμα είμαι είτε ο Σταύρος είτε ο επικεφαλής, αλλά οι περισσότεροι προτιμούν το πρώτο», ξεκαθάρισε στην αρχή της κουβέντας με τον Ανδρέα Μαζαράκη και τον Ανδέα Παπαδόπουλο.

Σχολιάζοντας στη συνέχεια την πορεία του στη δημοσιογραφία και την απόφαση να κάνει το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι έχει κάνει εκπτώσεις, «αλλά δεν έχω προσκυνήσει κανένα». 

Τι τον ώθησε στην πολική: «Για πολλά χρόνια έκανα ρεπορτάζ στη Βουλή. Η βασική μου αίσθηση όταν έβγαινα από ένα πολιτικό γραφείο είναι πόσο αποκομμένος ήταν αυτός ο άνθρωπος από την κοινωνία. Εγώ περηφανεύομαι ότι μπόλιασα την πολιτική με πραγματικότητα όχι με θεωρίες. Και επίσης ότι το καλό από το κακό απέχει ελάχιστα. Αν όλοι γείρουμε το βάρος μας προς το καλό μπορούμε να κερδίσουμε».

Σε ερώτηση για το αν θα έκανε παρέα με κάποιον πολιτικό αρχηγό, απάντησε πως «δεν έτυχε και δεν νομίζω ότι θα τύχει».

«Ακόμα και ως δημοσιογράφος στις συνεντεύξεις μου, ποτέ δεν μπήκα στα σαλόνια και τις Mercedes τους. Το θεωρώ τίτλο τιμής να μην παρασύρεται κανένας δημοσιογράφος από τους πολιτικούς. Δεν είχα φίλους πολιτικούς, αλλά πολιτικούς που τους εκτιμούσα», διευκρίνισε.

«Είναι κακό να ταυτίζεις την εξουσία της δημοσιογραφίας με την εξουσία της πολιτικής. Αν όλοι οι δημοσιογράφοι είναι φίλοι όλων των πολιτικών, τότε βγαίνει μία λιγότερη εξουσία».

Αφού ξεκαθάρισε πως το Ποτάμι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα, ρωτήθηκε για τα λάθη των πολιτικών και των κυβερνήσεων και ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν ζητάνε συγγνώμη οι πολιτικοί μας, επειδή τους επιβραβεύουμε».

«Δεν θα ψηφίσω τα νέα μέτρα. Χάσαμε 7 μήνες! 7 πολύτιμους μήνες! Στην πολιτική ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Και πολλές φορές το φάρμακο αν δεν το πάρεις στη σωστή τη στιγμή την επόμενη μπορεί να είναι δηλητήριο. Εμείς λοιπόν παίρνουμε τα μνημόνια ως δηλητήρια. Έρχονται με καθυστέρηση , έρχονται με λάθος κατά την εκτίμησή μου μέτρα και δεν διορθώνουν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει μια λάθος σκέψη στους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Κατήγγειλαν τόσο καιρό τη λιτότητα, ξαφνικά έχουν αγαπήσει τη λιτότητα γιατί έχουν δει ότι τους δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομούν λεφτά για τους δικούς τους ανθρώπους και να κάθονται στην καρέκλα καλύτερα. Άρα τα μέτρα που έρχονται κατά την εκτίμησή μου βοηθούν ώστε να σταθεροποιηθεί ο Τσίπρας στην καρέκλα, να ενισχύσει κάποιες δικές του ομάδες αλλά συνολικά την ελληνική οικονομία δεν τη βοηθούν. Την ελληνική οικονομία θα τη βοηθούσε μόνο μια συμφωνία που θα έδινε αέρα στα πανιά της παραγωγής , στα πανιά της δημιουργίας .

Όχι μόνο δεν είναι σε αυτή τη χώρα το κύριο μέλημά μας και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Πρέπει να έχουμε φροντίδα αλλά δεν είναι η παραγωγική πλευρά της οικονομίας οι συνταξιούχοι», εξήγησε.

«Η κοινή ταυτότητα των πολιτικών μας είναι ότι κάνουν συνεχώς λάθη, αλλά στο τέλος της ημέρας τους επιβραβεύουμε. Συζητάμε για επαναλαμβανόμενα λάθη κυβερνήσεων, αλλά στην τετραετία τους ξαναψηφίζουμε», πρόσθεσε.

«Λένε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα χαμένη. Εγώ λέω ότι πατάει πότε στο καλό και πότε στο κακό. Αξίζει να προσπαθήσουμε».

Όταν η συζήτηση πήγε στις παλιότερες κυβερνήσεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης παραδέχθηκε πως νέος έσκισε πολλές αφίσες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Έχω σκίσει πολλές αφίσες του Καραμανλή - επειδή τότε ή έσκιζες ή κόλλαγες αφίσες. Αλλά αν δεν μας είχε βάλει στην ΕΟΚ, θα ήμασταν σήμερα κάτι σαν τα Τίρανα ή τα Σκόπια», εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.