Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στην κυβέρνηση ότι στις 22 Μαΐου θα κλείσει συνολικά η αξιολόγηση μαζί με το θέμα του χρέους, το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει ένα σινιάλο, μια δήλωση ή μια πιο επίσημη δέσμευση για το θέμα του χρέους από τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να θέσει σε ψηφοφορία στην Βουλή, το σχετικό νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ χθες ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σχεδόν σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου επισήμανε ταυτόχρονα ότι «Αν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα και άρα δεν υπάρχει η απαίτηση τέτοιων μέτρων. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου».

Η αναφορά αυτή κρίθηκε απαραίτητη από την πλευρά του πρωθυπουργού καθώς σε ένα κομμάτι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από τους 53 έχει θέσει σχεδόν ως προϋπόθεση ότι για να ψηφιστεί το νέο πακέτο μέτρων θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στο θέμα του χρέους.

Η άποψη αυτή βρίσκει άλλωστε αρκετούς υποστηρικτές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αφού όπως λένε κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν σοβαρά επιχειρήματα προκειμένου να απαντήσουν στο γιατί ψήφισαν νέα μέτρα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκλεισε τουλάχιστον για την ώρα το ενδεχόμενο ενός νέου ανασχηματισμού λέγοντας ότι «Κάναμε πρόσφατα ανασχηματισμό, στόχος είναι τώρα να τρέξουμε και όχι να αλλάζουμε τα σχήματα, να τρέξουμε όσο περισσότερο μπορούμε».

Την άποψη αυτή φαίνεται ότι ενστερνίζονται πολλά από τα κορυφαία στελέχη τα οποία λένε ότι κάτω από την σκιά της διαπραγμάτευσης δεν μπόρεσαν να τρέξουν το έργο που είχαν αναλάβει όσο ήθελαν και όσο θα έπρεπε , ενώ θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του Αλέξη Τσιπρα θα σηματοδοτήσει την αποτυχία του προηγούμενου σχήματος.

Δυο μόνο υπουργοί μπορεί να μετατεθούν εφόσον το ζητήσουν οι ίδιοι. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει τον συντονισμό των Οικονομικών υπουργείων και ο Γιάννης Μουζάλας ο οποίος έχει επωμιστεί ένα πολύ μεγάλο όγκο εργασίας στο προσφυγικό.