Στη Βουλή το τέταρτο μνημόνιο - Μέτρα φωτιά 4,5 δισ. ευρώ
Με τη διαδικασία του επείγοντος η συμφωνία στο Κοινοβούλιο
Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές. Θα εισαχθεί στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του επείγοντος την προσεχή Τετάρτη.
Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».
Ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων του πολυνομοσχεδίου ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ που θα ληφθούν διαδοχικά: 660-700 εκατ. το 2017-2018, 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. από περικοπές έως 18% στις συντάξεις το 2019 και άλλο 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ από τη μείωση στο αφορολόγητο.
Για να περάσει χωρίς τριγμούς από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το πολυνομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση έχει μια πρωτοτυπία: σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει ένα «βασικό» πακέτο μέτρων, αλλά και άλλα πολλά εναλλακτικά σενάρια, με ανοικτό τον χρόνο και τον τρόπο ενεργοποίησης για επιπλέον μέτρα, είτε θετικά είτε και αρνητικά.
Τα βασικά του νέου μνημονίου:
- Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Το μέτρο θα θίξει πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Οι απώλειες θα αρχίζουν από λίγα ευρώ έως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%. Άρα χάνονται μία ως δύο συντάξεις το χρόνο.
- Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Έτσι, όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ το μήνα δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.
Στο κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου της Ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) στη σελίδα 48 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «θα εγκρίνει», ως προαπαιτούμενη ενέργεια (prior action), «νομοθεσία για να ολοκληρώσει τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο»
Στη σελίδα 4 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ως prior action να νομοθετήσει τον «εξορθολογισμό» ορισμένων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση επτά εκατ. ευρώ το 2018.
Σε αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται:
1. «Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τον τρόπο υπολογισμού για τα επιδόματα των επικίνδυνων λειτουργιών (dangerous operations allowances)». Αφορά το επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
2. «Τον εξορθολογισμό του επιδόματος που καταβάλλεται για την υπηρεσία στο εξωτερικό μέσω της μείωσης των θέσεων και της διάρκειας των τοποθετήσεων στο εξωτερικό». Αυτή η διάταξη αφορά τους αξιωματικούς υπηρετούν εκτός Ελλάδας.
Στην ίδια σελίδα γίνεται λόγος για «τον εξορθολογισμό των κινήτρων απόδοσης στο Μισθολόγιο του Δημοσίου κατά 33 εκατ. ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωράει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα τη λίστα των επιδομάτων που θα περικοπούν στο πλαίσιο της κατάρτισης των προαπαιτούμενων.
Ψαλίδι στα επιδόματα
Καταιγίδα περικοπών σε κοινωνικά επιδόματα φέρνει το νέο Μνημόνιο, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και να εφαρμόσει μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας από την 1η Ιουλίου 2018 Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο δεκάδες επιδόματα, όπως και το ΕΚΑΣ, θα ενσωματωθούν στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) το οποίο χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.
Την ίδια στιγμή τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 8 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 10 εκατ. το 2018. Το δε επίδομα πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται να μειωθεί το 2018 κατά 58 εκατ. Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης μειώθηκε και φέτος στα 105 εκατ. από 210 εκατ. πέρυσι. Τα επιδόματα ανεργίας μειώνονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ (από το συνολικό ποσό που διατίθενται ετησίως) το 2017 και κατά 2 εκατ. το 2018.
Τα τέσσερα επιδόματα που καταργούνται Πρώτο βήμα για την αναδιάρθρωση της επιδοματικής πολιτικής που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2017 είναι η κατάργηση τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων ύψους μόλις 10 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα από το 2017 καταργούνται επιδόματα 8 εκατ. και η δαπάνη τους ενσωματώνεται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (επειδή αλληλεπικαλύπτονται) ενώ άλλα 2 εκατ. καταργούνται από το 2018.
Τα επιδόματα αυτά είναι:
Το επίδομα ένδειας που δίνονταν από τους δήμους μαζί με το επίδομα φυσικών καταστροφών και αφορούσε σε 500-1.300 ωφελουμένους με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ. Το επίδομα απροστάτευτων τέκνων. Αφορούσε σε 13.000 ωφελουμένους με προϋπολογισμό 5,268 εκατ. για το 2016. Ενσωματώνεται στο ΚΕΑ σταδιακά. Τα 3,952 εκατ. μεταφέρονται το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018. Το επίδομα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής.
Αφορούσε 5.000 ωφελουμένους για παρακολούθηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης με προϋπολογισμό 1,75 εκατ. ευρώ. Το επίδομα ΟΑΕΔ για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Αφορούσε σε 5.500 ωφελουμένους με μεταφερόμενο προϋπολογισμό 2 εκατ. (το 1,5 εκατ. από το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018).
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και να εφαρμόσει μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας από την 1η Ιουλίου 2018. Στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται ότι εντός του 2017 θα υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με νέες διαδικασίες και κριτήρια για την πιστοποίηση της αναπηρίας.
Σε εθνικό επίπεδο, η νέα νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί έως τον Μάιο του 2018. Μέχρι τότε θα πρέπει η εθνική νομοθεσία να εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Κατρούγκαλου.