Του Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗ
newspaper@parapolitika.gr

Λύσεις για την αποφυγή των «κραδασμών» που προκάλεσε το νέο… χαστούκι της Δικαιοσύνης στο θέμα των συμβασιούχων αναζητά η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε δηλώσεις τους αποκάλυψαν τα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία προβλέπουν πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις. Εκείνο που προέχει είναι να μη γίνουν οι καταλογισμοί στους εργαζομένους, προκειμένου αυτοί να αναγκαστούν να επιστρέψουν τους μισθούς 4 έως 6 μηνών στους δήμους όπου εργάζονταν.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα πρέπει τώρα να «τρέξουν» το νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, τόσο οι επίμαχοι όσο και περίπου άλλοι 30.000 που απασχολούνται εδώ και χρόνια στο Δημόσιο. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε μέσα από το σκεπτικό της να δράσει ανάλογα.
Το νέο «Βατερλώ» της κυβέρνησης σχολίασε καυστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ανεύθυνο εμπόριο ελπίδας μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ. Οι δήμαρχοι είχαν κρούσει το «καμπανάκι» στην κυβέρνηση σχετικά με την τύχη των συμβασιούχων, καθώς πρωτοδικεία αλλά και εφετεία της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.ά.) που εκδίκασαν προσφυγές συμβασιούχων τις είχαν απορρίψει, χαρακτηρίζοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις «αντισυνταγματικές». Ωστόσο, η κυβέρνηση πίεσε τους δημάρχους να ανανεώσουν τις «ληγμένες» συμβάσεις των εργαζομένων αυτών και ταυτόχρονα να τους πληρώσει και τα δεδουλευμένα.
Την ίδια στιγμή, η ΚΕΔΕ ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, να ζητήσει συγγνώμη από εργαζομένους και δημάρχους για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, και στη συνέχεια από τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει.
Πάντως, η κυβέρνηση ακολουθεί την εύκολη λύση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, εξαπολύοντας αρχικά επίθεση στη Δικαιοσύνη και στη συνέχεια κάνοντας εξαγγελίες για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενώ δεσμεύεται να βρεθεί λύση ώστε οι συμβασιούχοι αυτοί να μην επιστρέψουν τους μισθούς τους στους δήμους.

ΕΠΙΘΕΣΗ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον Τύπο, προσθέτοντας με νόημα: «…αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους φαινόμενα παρουσιάζονται επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης, που οφείλει να προστατεύει πρώτα και κύρια η ίδια τον εαυτό της από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των αποφάσεών της».
Την ίδια πολιτική ακολουθεί και το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς καταλογίζει ευθύνες στη Δικαιοσύνη για την επιλεκτική διαρροή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επαναλαμβάνει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει συμβασιούχους. Ειδικότερα, ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, δηλώνει ότι ήδη επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας, που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων με απόλυτο σεβασμό, όπως επισημαίνει, τόσο στο Σύνταγμα (το οποίο δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου) όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία (που απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε περιπτώσεις που στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες).

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ. Το πρόβλημα με τους συμβασιούχους ξεκίνησε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Ο τότε υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με νόμο ανανέωσε τις συμβάσεις τους μέχρι το τέλος του 2015. Ακολούθως, ο πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους με τροπολογία ανανέωσε τις συμβάσεις τους μέχρι το τέλος του 2016. Ωστόσο, πολλοί δήμαρχοι είχαν αρχίσει να προβληματίζονται με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τα εντάλματα πληρωμής τους.
Οι επίτροποι δεν δέχονταν την πληρωμή αυτών των συμβασιούχων υποστηρίζοντας ότι έχουν συμπληρώσει 24 μήνες εργασίας και δεν μπορούν να συνεχίσουν, καθώς θα θεωρηθεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα εγείρουν δικαίωμα μονιμοποίησής τους. Επιπλέον, τη θέση των επιτρόπων ενίσχυαν αποφάσεις δικαστηρίων στα οποία είχαν προσφύγει συμβασιούχοι, καθώς τις απέρριπταν.
Παρά ταύτα, η κυβέρνηση συνέχισε την ίδια τακτική. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Βερναρδάκης κατέθεσε σχετική τροπολογία, υπογεγραμμένη από τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που παρέτεινε τις συμβάσεις των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2017 και ζητούσε και την πληρωμή τους. Επιπλέον, με εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών ανέθεσε στις δεκατρείς αποκεντρωμένες διοικήσεις να ελέγξουν αν οι δήμαρχοι έχουν προχωρήσει στις ανανεώσεις των συμβάσεων και στην πληρωμή των δεδουλευμένων και να ασκηθούν τα προβλεπόμενα πειθαρχικά μέτρα για όσους δεν το είχαν κάνει.