«Σε δύσκολες συνθήκες, δημοσιονομικής προσαρμογής, επιτροπείας, προσπαθούμε να ανοίξουμε έναν δρόμο τόσο στην Ελλάδα όσο διεθνώς για μια άλλη Ευρώπη», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαιρετίζοντας στη διήμερη ανοικτή συζήτηση που διοργανώνει σήμερα και αύριο η Νομαρχιακή επιτροπή Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, στο 'Αλσος Αιγάλεω.

«Ως πρώτο παράδειγμα αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη», είπε, «προσπαθούμε να δώσουμε ένα αριστερό πρόσημο στην αμφισβήτηση των κυρίαρχων πολιτικών». Σημείωσε ότι «μέσα σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα έμελλε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που ανοίγει την αυλαία για μια μάχη που δίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη». Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε, στην αρχή ήταν μόνος, αλλά δύο χρόνια μετά η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει και μπορεί να αλλάξει περαιτέρω.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε τις τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης: ανάκτηση της εργασίας-αντιστροφή της προηγούμενης πορείας στην αγορά εργασίας, ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, μεγάλες θεσμικές τομές. Για να υπογραμμίσει πως «σήμερα για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε αυτές τις τρεις βασικές προτεραιότητες. Γιατί έχουμε ανοίξει τον δρόμο για την οριστική έξοδο από την επιτροπεία και την κρίση».

Υπογράμμισε το μεγάλο βάρος που δίνει η κυβέρνηση στη μάχη για τα εργασιακά, σημειώνοντας ότι «εκεί αναδεικνύεται η διαχωριστική γραμμή μας από την αντιπολίτευση, η κάθετη διαχωριστική γραμμή που εξακολουθεί να διαχωρίζει την αριστερά από τη δεξιά». «Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης με θράσος χαρακτήρισε ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που πετύχαμε». Τόνισε ότι «οι διαχωριστικές γραμμές έχουν οριοθετηθεί σαφώς από την ίδια την πραγματικότητα που δημιούργησαν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της Ευρώπης και των μνημονίων τα προηγούμενα χρόνια». Χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως τον πιο γνήσιο εκφραστή των πολιτικών που επί 7 χρόνια είχαν διαλύσει τη χώρα», καταλογίζοντας του ότι ούτε λίγο-ούτε πολύ ζητά συγχωνεύσεις νοσοκομείων, απολύσεις στο δημόσιο, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. «Και έφτασε χτες να χαρακτηριστεί ούτε λίγο- ούτε πολύ άχρηστους τους εργαζόμενους του γενικού λογιστηρίου του κράτους, τους σχολικούς φυλακές και τις καθαρίστριες, ενώ την ίδια στιγμή πανηγύριζε με χαιρεκακία και σε βάρος χιλιάδων εργαζόμενων για μια δήθεν απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου που ούτε γνωρίζει ούτε δύναται να γνωρίζει».

Επισήμανε ότι ουδείς αμφισβητεί ότι πρόκειται για μια δύσκολη συμφωνία και πως ωστόσο για πρώτη φορά επιτεύχθηκε συμφωνία ισορροπημένη, με δημοσιονομικό μείγμα με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με τα αντίμετρα, ενώ αποκρούστηκαν όλες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την κατοχύρωση δικαιώματος ανταπεργίας. Υπογράμμισε ότι «αυτή η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για τη ρύθμιση του χρέους και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι ως προς το τι επιδιώκουμε σε αυτή τη φάση. Η συζήτηση έχει να κάνει με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ο οποίος θα γίνει πιθανότατα στο προσεχές Γιουρογκρουπ», για να παρατηρήσει ότι οι διεθνείς αγορές έχουν προεξοφλήσει σχεδόν το γεγονός ότι θα υπάρχει μια θετική εξέλιξη για το ελληνικό χρέος.

Εμείς ξέρουμε, τόνισε, ότι οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε τίποτα, για να τονίσει πως «δικός μας βασικός στόχος είναι να μπούμε σε μια κατάσταση οικονομικής σταθερότητας ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε το δικό μας σχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας".

Και έθεσε το ερώτημα: Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσουν ή θα κάνουν πάλι το ίδιο καταστροφικό λάθος, όπως όταν καταψήφισαν την εφάπαξ 13η σύνταξη;
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι βεβαίως η κατάσταση δεν είναι ρόδινη και πως όμως «την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε και περήφανοι για τους αγώνες που καθημερινά δίνουμε σε ένα δυσμενές περιβάλλον. Και να βλέπουμε τις μικρές αλλά σημαντικές νίκες που πετυχαίνουμε. Και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο διεθνές πεδίο». «Και να θυμόμαστε», είπε, «ότι η Αριστερά είναι η τελευταία ελπίδα της Ευρώπης. Αν δεν θέλουμε η ήπειρος μας να επιστρέψει ποτέ ξανά στο σκοτάδι του φασισμού».

Η αποψινή συζήτηση είχε θέμα: «Η Ευρώπη σε κρίση-η ακροδεξιά σε άνοδο-η ειρήνη σε κίνδυνο», επί του οποίου τοποθετήθηκαν οι: Κώστας Δουζίνας, Γιάννης Μπουρνούς, Χρυσόστομος Λουκάς, με συντονιστή τον Δημήτρη Στούμπο. Αύριο η συζήτηση έχει θέμα: «Ο ρόλος των ανθρώπων του πολιτισμού σε κρίσιμες περιόδους», με ομιλητές τους: Νίκο Ξυδάκη, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Όμηρο Πουλάκη, με συντονίστρια την Ευγενία Λουπάκη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ