Οργή της αντιπολίτευσης για κυβέρνηση και μνημόνιο - Μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή
Το βράδυ της Πέμπτης ψηφίζονται τα μέτρα - Διανομή του πλεονάσματος ζητά η ΝΔ
Μαραθώνιος τοποθετήσεων από βουλευτές όλων των κομμάτων σημειώθηκε την Τετάρτη για τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε από τις 10:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στη 1:20 τα μεσάνυχτα. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Πέμπτη στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ. Εντός της ημέρας αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και στη συνέχεια να ψηφίσει το Σώμα.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας την Τετάρτη αποφασίστηκε η αποβολή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής από την συζήτηση εξ αιτίας της επίθεσης του Ηλία Κασιδιάρη στον Νίκο Δένδια. Ωστόσο, η ΧΑ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου υπέβαλε με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.
Αντίστοιχο θέμα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρράς. Ωστόσο η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Tροπολογία της ΝΔ
Τροπολογία για την διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, κατέθεσε η ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο με στόχο το περιεχόμενό της να τεθεί αύριο σε ονομαστική ψηφοφορία.
Η τροπολογία προτείνει να διατεθεί μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος του 2016, «με τρόπο ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος του 2017, στην κοινωνία που σήκωσε το βάρος της υπερφολόγησης και της στάσης πληρωμών».
Το ποσό που προτείνεται να διατεθεί είναι «865 εκατομμύρια ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2017». Το ποσό αυτό χρηματοδοτεί, σύμφωνα με την τροπολογία της ΝΔ:
-τις αναγκαίες θέσεις, ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.
-την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί
-τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, από φέτος, κατά 20%
- ΦΠΑ 13% στα αγροτικά εφόδια
«Η τροπολογία είναι η πρόταση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, πριν από ένα μήνα. Είναι μια πρόταση ειλικρινής, ρεαλιστική, τεκμηριωμένη, κοστολογημένη» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
«Είναι» όπως είπε «ο χαμηλός ΦΠΑ τα αγροτικά εφόδια, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση του ΕΦΚ κρασί».
Έμφαση στα αντίμετρα από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Η συμφωνία που προέκυψε από την διαπραγμάτευση περιέχει και επώδυνα μέτρα που δεν αποτελούν όμως επιλογή της κυβέρνησης. Για αυτό και δεν μας οδηγεί σε πανηγυρισμούς. Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και προσπαθούμε να την αντιστρέψουμε. Πρώτη φορά έχουμε ένα αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με ουδέτερο αποτέλεσμα, με ισοδύναμα μέτρα. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν αντισταθμιστικά μέτρα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης.
Στο ζήτημα του κυριακάτικου ανοίγματος των καταστημάτων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, λέγοντας πως αποτέλεσε βασικό σημείο διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όπως σημείωσε, αν και η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την ορθότητα του μέτρου πρέπει να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση του, καθώς μέσω αυτής η ελληνική πλευρά κατάφερε να περιορίσει τις απαιτήσεις των θεσμών και ιδιαιτέρως του ΔΝΤ που θα οδηγούσαν σε πλήρη απελευθέρωση το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει τα αντίμετρα, φορώντας τη φανέλα της «εθνικής Ελλάδος», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για μίσος απέναντι στην Αριστερά και ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό με αφορμή την πολιτική της.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου διαβεβαίωσε ότι δεν θα επηρεαστούν τα 2/3 συντάξεων, ενώ οι μειώσεις 18% στις κύριες συντάξεις και αντίστοιχα 18% στις επικουρικές αποτελεί «το ταβάνι». Η υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ακόμα ότι εκτός από το δημόσιο συμφέρον τα μέτρα λαμβάνονται και για τον υπέρτερο σκοπό διευθέτησης του χρέους.
Νωρίτερα, ανοίγοντας τον κύκλο των εισηγήσεων ο κ. Χρήστος Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ) επέλεξε να εστιάσει στα περίφημα αντίμετρα υποστηρίζοντας πως διαμορφώνουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τα 2/3 της κοινωνίας. Απέφυγε ωστόσο να πει πως τα δημοσιονομικά μέτρα του νέου μνημονίου εξασφαλίζουν την πλήρη φτωχοποίηση της κοινωνίας.
«Σκληρά τα μέτρα, αλλά βρεθήκαμε με το πιστόλι στον κρόταφο» τόνισε ο Χρήστος Μαντάς.
«Ξεπουλάτε τη χώρα»
Για ντροπιαστική συμφωνία που περιλαμβάνει όρους ηττημένου έκανε λόγο ο κ. Γιάννης Κουτσούκος. Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έκανε αποδεκτές όλες τις διεκδικήσεις των δανειστών που είχαν αποφύγει να λάβουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Ο κ. Τσίπρας από εκεί που θα έσκιζε μνημόνια στο τέλος έφερε άλλα δύο. Όταν έφερνε το τρίτο μνημόνιο υποσχόταν έξοδο από την επιτροπεία το 2018. Τώρα με το τέταρτο δεσμεύει επ αόριστο τη χώρα» είπε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Τι έγινε ο περίφημος δημοσιονομικός αέρας του κ. Τσακαλώτου; Προσχώρησε στα ψηλά πλεονάσματα του 3,5%. Φέρνετε περικοπές σε συντάξεις και μισθούς μέσω μείωσης αφορολόγητου. Προωθείτε βάρβαρες διατάξεις για πλειστηριασμούς που μόνο ένας μεταλλαγμένος αριστερός όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ψηφίσει. Ψηφίζετε περικοπές 4,9 δισ. ευρώ που ξεκινούν από σήμερα προς δόξα του συνθήματος Τσίπρα «ούτε ένα ευρώ μέτρα».
Για αντιλαϊκή και βάρβαρη πολιτική έκανε λόγο ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εργάζεται υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι των εργαζόμενων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το 4ο μνημόνιο περιλαμβάνει «θανατηφόρο μείγμα για όλα τα λαϊκά στρώματα με μόνιμα μέτρα εξαθλίωσης που θα σημαδέψουν τις ζωές όλων».