Σε αναζήτηση μιας ξεκάθαρης στρατηγικής για το χρέος είναι στο Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της δυσμενούς μη απόφασης του eurogroup της Δευτέρας, με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να χαμηλώνει εμφανώς τους τόνους.
Παρά τη ρητορική αυτή και τις «πιέσεις» που θέλει να ασκήσει η Αθήνα στους δανειστές, είναι μάλλον αντιληπτό από το Μέγαρο Μαξίμου ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά για την ελληνική πλευρά. Ιδίως για την κυβέρνηση, τα περιθώρια ελιγμών και αναμονής ακόμη στενότερα.

Γεγονός είναι ότι το Μαξίμου αλλάζει ρητορική  πιθανώς προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα υποχώρηση καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εξέπεμψε αντιφατικά μηνύματα: Το μεσημέρι άφηνε να διαφανεί ότι μπορεί η κυβέρνηση να αποδεχθεί την οδυνηρή πρόταση, που κατέθεσε ο κ. Σόιμπλε στο eurogroup για το ελληνικό χρέος, ενώ το βράδυ πέρασε σε μία σκληρή ρητορική, με επιθετικές αιχμές για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Για προσπάθεια προώθησης μιας θολής λύσης από την πλευρά των εταίρων, η οποία μεταθέτει το πρόβλημα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. «Εμείς κάναμε τις υποχωρήσεις μας, Γερμανία και ΔΝΤ να κάνουν τις δικές τους», τόνισε.
Σε ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατατέθηκε μεν στην Ελλάδα μια πρόταση ρύθμισης του χρέους, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, αυτή δεν ήταν αρκετή. «Και δεν ήταν αρκετή κυρίως διότι έδινε πάτημα για τη συνέχιση της επαμφοτερίζουσας στάσης του Ταμείου», πρόσθεσε.
Όπως τόνισε, «δεν ήμασταν μόνο εμείς που δεν θεωρήσαμε αυτή την πρόταση αρκετή. Ήταν και πολλοί από τους εταίρους μας».
Νωρίτερα το μεσημέρι ευθαρσώς και δημοσίως από το υπουργείο Ενέργειας περιέγραψε ως επιλογή στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου να αποδεχθεί το σχέδιο που εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του Βερολίνου δηλ. το ΔΝΤ να μείνει ως παρατηρητής στο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος να εξεταστούν στο τέλος του 2018 κι αν χρειαστεί.