Τζανακόπουλος: Δεν υποχώρησε ο Τσίπρας - Υποκριτική στάση Μητσοτάκη
«Απαιτούμε και δικαιούμαστε μια καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει μία συμφωνία η οποία θα καλύπτει το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα του ελληνικού χρέους, και αναφέρθηκε σε αυτά που πραγματικά συνέβησαν στο τελευταίο Eurogroup, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.
«Στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει μία συμφωνία η οποία θα καλύπτει το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε σε μία κατάσταση κρίσης, καμία περίπτωση να χρειαστεί να καταφύγουμε σε πολιτικές λύσεις άλλου τύπου (σ.σ. πρόωρες εκλογές)», είπε ο κ.Τζανακόπουλος.
Σε ερώτηση "αν υπήρξε υποχώρηση" του πρωθυπουργού στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι δήθεν υποχωρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο θέμα του χρέους και το παίρνει στην πλάτη του ο κ. Μητσοτάκης» και σημείωσε:
«Παρακολούθησα μια προσπάθεια και από την αντιπολίτευση και από αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι δήθεν ο πρωθυπουργός υποχωρεί και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε επίσης μια κατασκευή της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπου ο κ. Τσίπρας φαινόταν υποχωρητικός ενώ ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως εκείνος ο οποίος παίρνει στην πλάτη του τη μεγάλη μάχη για το χρέος. Αυτά νομίζω ότι δεν μπορεί να τα πιστέψει κανείς».
Ακολούθως επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας: «Η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε το στόμα του για το χρέος ήταν χθες. Είναι υποκριτική η στάση του κ. Μητσοτάκη, διότι συμμετείχε σε μια κυβέρνηση η οποία είχε αποδεχτεί πλεονάσματα περίπου 4,2% μέχρι το 2030, συμμετείχε σε μια κυβέρνηση η οποία θεωρούσε το χρέος βιώσιμο και ζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. Εμείς καλέσαμε τον κ. Μητσοτάκη πάρα πολλές φορές, και στο Κοινοβούλιο, να πάρει θέση για το χρέος. Αντιθέτως, αυτό το οποίο έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης ήταν διαρκώς να υποστηρίζει τους δανειστές, λέγοντας ότι πρέπει να παρθούν τόσα κι άλλα τόσα μέτρα, και στη συνέχεια όταν υπήρξε μια τεχνική συμφωνία μάς κατήγγειλε για τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε».
Σε ερώτηση αν προτίθεται η κυβέρνηση να ζητήσει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για να χαραχθεί μια εθνική γραμμή για το ζήτημα του χρέους ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο, καθώς, όπως είπε, «η διεθνής συζήτηση για το χρέος έχει προ πολλού ξεπεράσει, στο επίπεδο και στο βάθος της, τη συζήτηση που γίνεται στην εγχώρια πολιτική και στα μίντια». «Η συζήτηση στην οποία συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση στο διεθνές περιβάλλον είναι πιο μπροστά από όλα όσα συζητούνται και από όλα όσα, υποτίθεται, ότι υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης», σημείωσε.
Σχετικά με το τι συνέβη στο τελευταίο Eurogroup και δεν υπήρξε συμφωνία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι παρουσιάστηκε μια πρόταση η οποία μπορούσε να αποτελέσει μια βάση συζήτησης για την απομείωση του χρέους, αλλά έμενε ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε: «Στο Eurogroup υπήρξε μια πρόταση από την πλευρά των δανειστών η οποία εμπεριείχε ένα αρκετά σαφή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που κατέληγε σε απομείωση του χρέους αρκετά υψηλή. Η είδηση η οποία αναπαράχθηκε ότι η πρόταση αυτή δεν είχε τίποτε άλλο παρά μόνο μια δέσμευση για την εκταμίευση της δόσης της δεύτερης αξιολόγησης ήταν πλήρως ανακριβής. Θα μου πείτε τότε για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε αυτή την πρόταση; Δεν ήταν μόνο η ελληνική κυβέρνηση η οποία έκρινε ότι αυτή η πρόταση δεν είναι αποδεκτή. Ήταν και μια σειρά από άλλες χώρες, αλλά και ευρωπαϊκοί θεσμοί οι οποίοι είπαν κάτι πάρα πολύ απλό: Ότι, βεβαίως, ο προσδιορισμός αυτών των μεσοπρόθεσμων μέτρων είναι καλοδεχούμενος, ότι μπορούμε να συζητήσουμε στη βάση αυτού που προτείνεται για να βρούμε μια λύση σε σχέση με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Όμως, το βασικό πρόβλημα τη Δευτέρα ήταν ότι αυτή τη λύση δεν την αποδεχόταν το ΔΝΤ. Και αυτό το οποίο θα συνέβαινε ήταν ότι θα έκλεινε το Eurogroup με έναν προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ο οποίος δεν θα γινόταν αποδεκτός από την πλευρά του ΔΝΤ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα μετατίθετο το πρόβλημα για μετά το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά όχι τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στη συζήτηση. Και είναι ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο που η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι απαιτούμε και δικαιούμαστε μια καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Δεν αρκεί να πάρουμε μια θετική ρύθμιση για το χρέος. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μια σαφής επίλυση του ζητήματος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η οποία παραμένει ανοιχτή από τον Αύγουστο του 2015. Κι αυτό δημιουργεί πραγματικά μεγάλες αβεβαιότητες. Εμείς επιμένουμε ότι αυτό που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση και ως προς την ουσία των ζητημάτων, δηλαδή το χρέος, αλλά και ως προς τις διαδικασίες, δηλαδή τη συμμετοχή ή μη συμμετοχή του ΔΝΤ».
Επισήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι «να υπάρξουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε διότι από τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τις αγορές χρήματος» και προσέθεσε: «Αυτός είναι διακηρυγμένος στόχος και του τρέχοντος προγράμματος και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Νομίζετε ότι η Ευρώπη θέλει να πάρει στις πλάτες της άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης; Θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το πολιτικό κεφάλαιο στην Ευρώπη για να οδηγηθούμε σε μια νέα αποτυχία του ελληνικού προγράμματος; Σας λέω, λοιπόν ότι κανένας δεν δουλεύει προς αυτή τη κατεύθυνση. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια καθαρή λύση στις 15 Ιουνίου, κι αυτό γιατί μία συνολική λύση αυτή τη στιγμή θα έχει άμεσες επιδράσεις και στους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και στην ανεργία και το βασικό ζήτημα είναι ακριβώς η διαχείριση της ανάπτυξης αυτής. Δηλαδή, το αν και κατά πόσο θα διαχυθεί στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές».
Σε ερώτηση αν ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα για το 2019 και το 2020 αν δεν υπάρξει και ρύθμιση για το χρέος, απάντησε: «Έχουμε πει και αυτό δεν το παίρνουμε σε καμία περίπτωση πίσω ότι εάν δεν εφαρμοστούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και τα μέτρα αλλαγής του δημοσιονομικού μείγματος το 2019 και το 2020. Η πολιτική αυτή δέσμευση ισχύει, χωρίς καμία επιφύλαξη και χωρίς κανέναν αστερίσκο».
Για το θέμα της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό είπε ότι εφόσον υπάρχει ένα κλίμα εμπέδωσης της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία, τότε υπάρχουν στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. «Έχουμε συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία ήδη τρέχουν και είναι η πρώτη φορά μέσα στην επταετία που τρέχουν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας», σημείωσε.