Παυλόπουλος: Η συνοχή της Ευρώπης εξαρτάται από το κοινωνικό κράτος
Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης Γκουίντο Ραιμόντι
Τον ιδιαίτερο ρόλο του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου του Συμβούλιου της Ευρώπης Γκουίντο Ραιμόντι.
«Όλοι οι Ευρωπαίοι, φιλοδοξούμε να δούμε το Δικαστήριο να ενισχύει τα κοινωνικά δικαιώματα περισσότερο απ' ό,τι σήμερα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι «ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει τεράστιο ζήτημα κοινωνικών ανισοτήτων, κοινωνικών προβλημάτων», τα οποία οδηγούν σε κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι οι Έλληνες αγωνίζονται για το κοινωνικό κράτος και πιστεύουν ότι η συνοχή της Ευρώπης εξαρτάται από τον πυλώνα του κοινωνικού κράτους, που είναι μέρος των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ.
Ο διάλογος των δύο ανδρών:
Πρ.Παυλόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και τονίζω ιδιαιτέρως πόσο εκτιμούμε στην Ελλάδα τον ρόλο του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και την δική σας προσωπικότητα. Φιλοδοξούμε δε και ελπίζουμε ταυτοχρόνως, κατά την διάρκεια της προεδρίας σας η νομολογία του Δικαστηρίου να ενισχύσει τον θώρακα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επιπλέον θα επαναλάβω αυτό που σας είχα τονίσει και στο Δικαστήριο όταν είχατε την ευγενή καλοσύνη να με υποδεχτείτε εκεί. Όλοι οι Ευρωπαίοι, όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, φιλοδοξούμε να δούμε το Δικαστήριο να ενισχύει τα κοινωνικά δικαιώματα περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα.
Ζούμε σ’ ολόκληρη την Ευρώπη - και ιδίως στην Ελλάδα - σε μια εποχή όπου υπάρχει τεράστιο ζήτημα κοινωνικών ανισοτήτων, κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία πολλές φορές οδηγούν σε κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουμε, δυστυχώς, δώσει την προσοχή που θα έπρεπε στην Ευρώπη στο κοινωνικό κράτος. Αυτό το κόσμημα για την Ευρώπη, που δημιουργήθηκε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δυστυχώς έχει υποστεί τεράστια ρήγματα. Τούτο συνιστά κίνδυνο, ο οποίος είναι υπαρξιακός, στην κυριολεξία, για την Ευρώπη και την συνοχή της.
Κι αν εμείς οι Έλληνες αγωνιζόμαστε για το κοινωνικό κράτος δεν είναι μόνο για την Χώρα μας. Πιστεύουμε ότι η συνοχή της Ευρώπης εξαρτάται από αυτόν τον πυλώνα του κοινωνικού κράτους, που είναι μέρος των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ. Λόγω του ρόλου του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι ευρύτερος της ΕΕ, λόγω του ρόλου του Δικαστηρίου σας, του οποίου η νομολογία επηρεάζει και τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ, έχοντας δε επίσης πλήρη συνείδηση της δικής σας προσωπικότητας και της δικής σας αν «ιδεολογίας», ας το πω έτσι, σχετικά με τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, θέλουμε να πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι κατά την διάρκεια της δικής σας προεδρίας θα τεθούν οι βάσεις για ν’ αποκτήσουν υπόσταση τα κοινωνικά δικαιώματα και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και στο πλαίσιο, δηλαδή, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τα οποία το Δικαστήριο υπερασπίζεται.
Είμαστε πάντα στην διάθεσή σας και ευχαριστώ πάρα πολύ, για μιαν ακόμη φορά, που είστε εδώ και για την αυριανή επίσκεψή σας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο θα παρευρίσκομαι κι εγώ.
Γκουίντο Ραιμόντι: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω την βαθιά μου ευγνωμοσύνη για τον χρόνο που μου αφιερώνετε σήμερα. Είναι μια ένδειξη εκτίμησης για το Δικαστήριο του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω και γι’ αυτό σας απευθύνω ένα μεγάλο ειλικρινές ευχαριστώ για τα ευγενικά σας λόγια και γι’ αυτό που είπατε ότι το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να σέβεται και να προασπίσει τα κοινωνικά δικαιώματα.
Γι΄ αυτό το Δικαστήριο είναι απόλυτα συνειδητοποιημένο και είναι ένα θέμα το οποίο συζητήσαμε και στη συνάντηση την οποία είχαμε στο Στρασβούργο. Πρέπει να σας πω ότι προφανώς θέλουμε να προασπίσουμε όχι μόνο τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και αυτά τα οποία προέρχονται από αυτά, δηλαδή τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα και οι δυνατότητες που έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν είναι απεριόριστες. Είναι σαφές, ότι αν αρνηθούμε τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα -και αυτό είναι η άποψη όλων των δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου- είναι σαν να αρνούμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό project, το οποίο αποτελεί και τον πυρήνα της λειτουργίας μας και των δράσεών μας, ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βέβαια, ζούμε σε μια εποχή όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν υποστεί μεγάλη πίεση. Υπάρχουν μεγάλες εντάσεις, οι οποίες οφείλονται στις διάφορες κρίσεις που περνάμε όπως είναι η τρομοκρατία -φοβερό παράδειγμα τις αγριότητάς της ζήσαμε πριν από λίγες μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο- τα προβλήματα των μεταναστών και της οικονομικής κρίσης. Προφανώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει. Αυτό το οποίο θέλουμε να διαφυλάξουμε είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.