Ως πολιτικό ηγέτη που ήταν ταγμένος στην υπηρεσία της πατρίδας, της αλήθειας, της τόλμης, αλλά και ως μια από τις ηγετικές μορφές που πίστευαν στο ευρωπαϊκό όραμα αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με δήλωσή του ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Αποχαιρετούμε σήμερα με αισθήματα τιμής, σεβασμού, αναγνώρισης και αγάπης τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Μία μεγάλη προσωπικότητα, η οποία σφράγισε τον αιώνα μας και μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε πολιτικός ηγέτης, ταγμένος στην υπηρεσία της πατρίδας, της αλήθειας, της τόλμης», σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος και προσθέτει ότι «ήταν όμως, και έτσι έχει καταγραφεί στα χρονικά και στη συνείδηση της Ευρώπης, ως μία από τις ηγετικές μορφές που πίστευε στο ευρωπαϊκό όραμα και κατατάσσεται σε εκείνους, που συνέβαλλαν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ως εκπρόσωπος της γενιάς που έζησε το δράμα καταστροφικών πολέμων και το όνειρο μιας ενωμένης, ανθρώπινης και ειρηνικής Ευρώπης».

«Υπηρέτησε την ιδέα της συμφιλίωσης των λαών και την ειρηνική δημιουργική συνύπαρξη όλων των εθνών της ευρύτερης γειτονιάς μας και όχι μόνο», σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ προσθέτει ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν «υπηρέτης της εθνικής συνεννόησης», ο οποίος

«έβλεπε και πρότεινε πάντα αυτόν το δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων και προκλήσεων, που αντιμετώπιζε η χώρα μας και ήταν πάντα ανοιχτός σε πρόσωπα και ιδέες, που υπηρετούσαν αυτήν τη μεγάλη αξία, που τόσο ανάγκη είχε, έχει και θα έχει πάντα η Ελλάδα».

«Με την ιδιότητα που μου εμπιστεύθηκε, ως διευθυντού του διπλωματικού του Γραφείου και Διπλωματικού του Συμβούλου, κατά τη διάρκεια της ταραχώδους περιόδου 1989-1991 αλλά και αργότερα μέχρι το 1993,όταν ανεκόπη το μεγάλο μεταρρυθμιστικό του έργο, το οποίο θα οδηγούσε την Ελλάδα στο νέο ευρωπαϊκό της δρόμο, έζησα από κοντά και ενστερνίστηκα τις αρχές της πολιτικής του σχολής», αναφέρει ο Έλληνας επίτροπος και σημειώνει ότι «τον σημερινό αποχαιρετισμό, συνοδεύει η βαθιά εκτίμηση και ο σεβασμός σύσσωμης της ευρωπαϊκής ηγεσίας, την οποία και παράλληλα εκπροσωπώ, με πρώτον τον καλό φίλο της Ελλάδας, τον Jean-Claude Juncker, με τον οποίο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε συνδεθεί προσωπικά με φιλία και αμοιβαίο σεβασμό αλλά και είχαν συναντηθεί στο πεδίο των κοινών ευρωπαϊκών αγώνων».

«Στη μνήμη και στην καρδιά της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, πέρα και πάνω από συμβατικούς διαχωρισμούς και κόμματα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και οι αρχές που πίστευε και υπηρετούσε, θα είναι μια διαρκής υπενθύμιση προς όλους μας, να πιστέψουμε και να υπηρετήσουμε το όραμα και το στόχο για μια Ελλάδα υπερήφανη, αξιοπρεπή, με δυναμικό θετικό ρόλο στην υπόθεση της ειρήνης και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Κάτι που προϋποθέτει μια Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά ισχυρή. Και το κυριότερο, μια Ελλάδα με τους Έλληνες ενωμένους και αλληλέγγυους, μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις κάθε εποχής» καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.