Νευρικότητα εν όψει Eurogroup: Βολές μεταξύ Μαξίμου - Σόιμπλε
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ακολουθεί πολιτική μαστίγιου και καρότου για την ελληνική κυβέρνηση
Ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup όπου εκεί θα εξεταστεί το ελληνικό πρόβλημα και το ζήτημα του χρέους όλες οι πλευρές εμφανίζονται να διασταυρώνουν τα ξίφη τους ενώ ο Β. Σόιμπλε ακολουθεί την πολιτική του μαστίγιου και καρότου για την ελληνική κυβέρνηση.
Για πρώτη φορά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στην αυριανή συνεδρίαση θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα –χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει εάν αναφέρεται στο θέμα του χρέους- ενώ από την άλλη εμφανίστηκε να ειρωνεύεται τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφωνεί καθημερινά στην Αγκελα Μάρκε ζητώντας της να υπάρξει μια λύση.
Οι αναφορές του Γερμανού αξιωματούχου εκλαμβάνονται από το Μέγαρο Μαξίμου και ως μια έμμεση απάντηση στην θέση που εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός ότι εάν δεν υπάρξει λύση στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομιών της ευρωζώνης στις 15 του μηνός τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα θεσει το θέμα στην σύνοδο κορυφής στις 22-23 Ιουνίου.
Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ακόμα ότι πιθανότατα ο Β. Σόιμπλε κάτω από τις πιέσεις όλων των ευρωπαίων αξιωματούχων έχει αποφασίσει να υποχωρήσει ρίχνοντας ωστόσο τα βέλη του προς την ελληνική κυβέρνηση ακόμα και την τελευταία στιγμή.
Την ίδια στιγμή Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι «Υπάρχει η κοινή βούληση όλων των πλευρών να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τώρα» .
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πολυσυζητημένη συμφωνία θα περιλαμβάνει τη θετική έκθεση όλων των θεσμών -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η οποία θα συνοδεύεται από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους .Η διαδικασία αυτή αναμένεται να δρομολογήσει τις διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «εγκαίρως» ώστε η Ελλάδα τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές η δόση θα κυμανθεί μεταξύ 7 και 11 δισεκατομμύρια ευρώ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επανέλαβε ότι βάση της συζήτησης θα είναι η συμφωνία του Μαΐου του 2016, η οποία περιλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έχουν ήδη εφαρμοστεί και τα μεσοπρόθεσμα που θα εκτελεστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, αλλά και μια αναφορά σε ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα μέτρα εφόσον χρειαστούν.