Ο αδελφός του Τζανακόπουλου διορίστηκε σύμβουλος του Κοτζιά
Μέλος του Επιστηµονικού Συµβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών με τριετή σύμβαση ο αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου
Ακόµα ένα µέλος της οικογένειας του υπουργού Επικρατείας ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου θα προσφέρει, µε επίσηµη ιδιότητα πλέον, τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση, καθώς τοποθετήθηκε µε απόφαση του Ν. Κοτζιά µέλος του Επιστηµονικού Συµβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, µε τριετή θητεία.
Πρόκειται για τον Αντώνη Τζανακόπουλο, µικρότερο αδελφό του υπουργού, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Εργατικού Κόµµατος στη Μεγάλη Βρετανία, και πλέον ένα από τα µέλη του νεοσύστατου συµβουλίου, τα οποία υποδέχθηκε µε θέρµη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, την περασµένη Τρίτη.
Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Τζανακόπουλος, αν και ο νεότερος από τους υπολοίπους, ήταν ο µόνος που απουσίασε από την παρθενική συνεδρίαση του Συµβουλίου, κάτι που επεσήµανε ο κ. Κοτζιάς µε τακτ, παρουσιάζοντας τα µέλη ένα προς ένα και φτάνοντας έως τον -απόντααδελφό του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Εβδοµος -νοµίζω ότι είναι ο νεότερος, ο οποίος θα έρθει αργότερα. ∆ιδάσκει στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, τιµά τα ελληνικά γράµµατα στο εξωτερικόο Αντώνης Τζανακόπουλος. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο κολέγιό του στην Οξφόρδη. Είναι βαθύς γνώστης σε έναν ειδικό τοµέα, που αφορά τις διεθνείς συµβάσεις και τις διεθνείς συµφωνίες, και επίσης έχει γράψει και έχει εξειδικευτεί στα ζητήµατα του Συµβουλίου Ασφαλείας και της λειτουργίας του ΟΗΕ», είπε µεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς.
Ο Αντώνης Τζανακόπουλος θα συµµετέχει στο Συµβούλιο δίπλα σε σηµαντικές προσωπικότητες, όπως ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Κώστα Σηµίτη, Χρήστος Ροζάκης, ο καθηγητής της Νοµικής και γνώριµος του Νίκου Κοτζιά από την περίοδο που αµφότεροι ήταν συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, Χάρης Παµπούκης, και άλλοι. Ρόλος του Συµβουλίου θα είναι να γνωµοδοτεί για ζητήµατα νοµικής φύσης µείζονος σηµασίας, που υποβάλλονται σε αυτό από τον υπουργό Εξωτερικών.
Το Επιστηµονικό Συµβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί έναν θεσµό στον οποίο ο κ. Κοτζιάς δίνει ιδιαίτερη σηµασία, γι’ αυτό επέλεξε ανθρώπους και από άλλους πολιτικούς χώρους, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να γίνει η στελέχωσή του. Ωστόσο, διπλωµάτες δεν βλέπουν και µε ιδιαίτερα θετικό µάτι τη λειτουργία του, καθώς εκτιµούν ότι θα αναλάβει ρόλους οι οποίοι έως τώρα ήταν της αποκλειστικής αρµοδιότητας των νοµικών υπηρεσιών του υπουργείου. Αντικείµενο αιχµηρών σχολίων έχει γίνει και η συµµετοχή του κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος, πέραν του ακαδηµαϊκού, στο πολιτικό βιογραφικό του έχει εξαιρετικά έντονη δραστηριότητα σε συγκεκριµένο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Σύμβουλος του Μαξίμου στη Βρετανία
Ζώντας µόνιµα στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί από τις αρχές του 2015 ως άτυπος σύµβουλος του Μεγάρου Μαξίµου σε ζητήµατα διπλωµατικών σχέσεων, κάτι που είχαν αποκαλύψει τα «Π» εδώ και πολύ καιρό.
Τις προηγούµενες εβδοµάδες, όµως, έκανε ένα «διάλειµµα» από αυτά τα καθήκοντα, καθώς στον ορίζοντα υπήρχαν µόνο οι κάλπες της 8ης Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία και η ιστορική ευκαιρία των Εργατικών, µε επικεφαλής τον αριστερό Τζέρεµι Κόρµπιν, να γίνουν κυβέρνηση. Ο Αντώνης Τζανακόπουλος συνέβαλε, στο µέτρο των δυνατοτήτων του, στην άνοδο των Εργατικών, στηρίζοντας το κόµµα ως εθελοντής, είτε περνώντας ώρες στα πεζοδρόµια του Λονδίνου µε την κόκκινη κονκάρδα του κόµµατος στο στήθος του, µοιράζοντας φυλλάδια και ενηµερώνοντας τους περαστικούς για τις προγραµµατικές θέσεις του Κόρµπιν, είτε µέσα σε γραφεία και σπίτια, όπου µαζί µε άλλους εθελοντές υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία της βουλευτίνας Κάρεν Μπακ. Πρόκειται για µια «βετεράνο» των Εργατικών, καθώς εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανελλιπώς από το µακρινό 1997. Φέτος κατάφερε και πάλι να κερδίσει έδρα στο Βόρειο Γουεστµίνστερ, χάρη και στη στήριξη και τη βοήθεια του Αντώνη Τζανακόπουλου.
Ο λόγος που ο τελευταίος τάχθηκε ενεργά µε το µέρος των Εργατικών δεν προκαλεί εντύπωση. Ο Ελληνας νοµικός δεν κρύβει τις σκληρές αριστερές του πεποιθήσεις, έχοντας υποστηρίξει µεταξύ άλλων τον «αριστερό» -για τα δεδοµένα του αµερικανικού πολιτικού συστήµατοςΜπέρνι Σάντερς, όταν διεκδίκησε το χρίσµα των ∆ηµοκρατικών στις ΗΠΑ, παρά το ότι ανήκει στη µερίδα του ΣΥΡΙΖΑ που παρέµεινε πιστή στον Αλέξη Τσίπρα και στο κόµµα µετά τη µνηµονιακή στροφή του 2015.
Συνδετικός κρίκος των δύο κοµµάτων (ΣΥΡΙΖΑ Εργατικοί της Μ. Βρετανίας) και των δύο πολιτικών (Αλ. Τσίπρας – Τζ. Κόρµπιν) παραµένει µέχρι σήµερα ο αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου, απολαµβάνοντας τον ρόλο αφενός του ανεπίσηµου συµβούλου της ελληνικής κυβέρνησης για τα ζητήµατα της Μεγάλης Βρετανίας, αφετέρου εκείνον του ενεργού µέλους του Εργατικού Κόµµατος. Είναι ενδεικτικό πως ήταν από τους λίγους παρευρισκοµένους στην αίθουσα όταν συναντήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τζέρεµι Κόρµπιν τον Φεβρουάριο.
Background σε διπλωματία και πανεπιστήμια
Οταν δεν ασχολείται µε την πολιτική, ο Αντώνης Τζανακόπουλος βρίσκεται συνήθως στα αµφιθέατρα της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, διδάσκοντας ∆ηµόσιο ∆ιεθνές ∆ίκαιο ως αναπληρωτής καθηγητής. Στο παρελθόν έχει περάσει και από το Πανεπιστήµιο της Γλασκώβης και το University College του Λονδίνου ως λέκτορας ∆ιεθνούς ∆ικαίου, ωστόσο η ακαδηµαϊκή καριέρα δεν είναι το µόνο που τον ενδιαφέρει.
Η τωρινή εµπλοκή του στην πολιτική συνδέεται άρρηκτα µε το ενδιαφέρον του για τη διπλωµατία, που καλλιεργήθηκε την περίοδο που βρέθηκε στη Γενεύη ως ερευνητής του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών. Αυτό το «background» και φυσικά το γεγονός ότι είναι αδελφός του στενότερου συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα τού έδωσε τη δυνατότητα να συµµετέχει στην πρώτη γραµµή της ελληνικής διαπραγµατευτικής οµάδας στις κρίσιµες συζητήσεις για το Κυπριακό, που έλαβαν χώρα στην ελβετική πόλη στις αρχές του έτους.
Πριν εργαστεί για την ελληνική κυβέρνηση, ο Αντώνης Τζανακόπουλος παρείχε νοµικές συµβουλές σε κράτη, διεθνείς οργανισµούς και ιδιώτες για ζητήµατα δηµόσιου ∆ιεθνούς ∆ικαίου.