Τζανακόπουλος για Ρέγκλινγκ: Ο καθένας στα του οίκου του
Σημείωσε επίσης, ότι «δεν μπορούν οι θεσμοί λοιπόν να προχωρούν σε τέτοιου τύπου σχόλια για τα εσωτερικά της ελληνικής πολιτείας».
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τις ενημερωτικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς γίνεται στο πλαίσιο του σεβασμού των θεσμών. Με δεδομένο ότι είναι μια συμφωνία που έχει αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά και αποτέλεσε την κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να ενημερώσει αναλυτικά τους αρχηγούς, πριν και από τη συζήτηση στη Βουλή, γιατί έχουν ακουστεί πάρα πολλές ανακρίβειες από την αντιπολίτευση.
Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Τόνισε, ότι τώρα η απόφαση λέει ότι το Eurogroup θα στηρίξει την Ελλάδα για την έξοδό της στις αγορές και όχι «μέχρι» την έξοδό της στις αγορές, όπως έλεγε η απόφαση του Eurogroup του 2012. Είναι η πρώτη φορά, σημείωσε, που υπάρχει μια δέσμευση εκ μέρους των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ότι αυτό θα γίνει. Υπάρχει σαφής προσδιορισμός των μέτρων που θα παρθούν για το χρέος και ότι η ρύθμιση του χρέους θα γίνει με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, πρόσθεσε.
Αναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup, είπε ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε έναν τόσο εξαντλητικό προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε να καλύπτει πλήρως το ΔΝΤ, η κυβέρνηση έχει, παρόλα αυτά, επιτύχει το 90% των στόχων που είχε θέσει: δηλαδή να υπάρχει ένας καθαρός προσδιορισμός, μια σαφής τοποθέτηση ότι θα τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018, να υπάρχει στην απόφαση η ρήτρα ανάπτυξης και η δέσμευση ότι θα παρθούν αναπτυξιακές δράσεις.
Επισήμανε τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης που υπήρξε το α' τρίμηνο του 2017 και εκτίμησε ότι το β' εξάμηνο του 2017 θα είναι πολύ πιο θετικό. Χαρακτήρισε δεδομένη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και σημείωσε ότι πέρα από αυτό, για πρώτη φορά μπορεί να δούμε υψηλούς -δεδομένων πάντα των συνθηκών- ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ως πιθανό, ότι έως το 2018 θα έχει υπάρξει και η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές χρήματος. Υπάρχουν πιθανόν οι προϋποθέσεις να γίνει κάτι τέτοιο, είπε, όμως αυτό, συμπλήρωσε, το αποφασίζουν οι τεχνικοί για τη διαχείριση του χρέους.
Άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, αναφέροντας πως «μπορεί να λέει ό,τι θέλει, το θέμα είναι να μας πει και πώς ακριβώς θα μπορέσει να μειώσει τη φορολογία, με δεδομένο -όπως επισήμανε- ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα είναι αυτοί, που είναι και χαμηλότεροι από αυτούς που είχαν συμφωνήσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι μιλάει για περικοπές δαπανών από το Δημόσιο, χωρίς να προσδιορίζει ποιες θα είναι αυτές και πώς θα προκύψουν. Αναφορικά με την υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη για ρυθμούς ανάπτυξης 4%, σχολίασε: «Αυτό, με συγχωρείτε, αλλά έχει έναν βαθμό, είτε αυθαιρεσίας είτε ανοησίας. Αυτή η υπόσχεση είναι ένα κενό γράμμα».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι δουλεύουν πολύ καλά με τον κ. Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί, ορισμένες φορές αμφισβητούν συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι επενδύσεις δεν είναι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις και ότι εκατοντάδες επενδυτές περίμεναν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσουν μια σειρά από πρότζεκτ (ενέργεια, τουρισμός, μεταφορές) και αυτές θα τις δούμε να παράγουν τα αποτελέσματα τους. Τόνισε ότι θα παρατηρηθεί ενδιαφέρον των επενδυτών στο πλαίσιο της ρευστότητας της οικονομίας, θα δραστηριοποιηθούν μέσα από το χρηματιστήριο και αυτό θα περάσει και στην πραγματική οικονομία, όταν τα επενδυτικά πρότζεκτ που σχεδιάζονταν θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά.
Είπε ότι είδαμε και λίγο πριν από το Eurogroup και ότι ο κ. Σόιμπλε είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει εικόνα ότι υπάρχουν διαφορετικές οπτικές μέσα στην κυβέρνηση. «Ενδιαφέρουσα στρατηγική αυτή από τη μεριά των δανειστών. Δεν θεωρώ ότι έχει κάποιο αποτέλεσμα, ούτε ότι πατά στην πραγματικότητα» σχολίασε, για να τονίσει πως «ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια να ολοκληρώσει με επιτυχία το ελληνικό πρόγραμμα».
Αφ ης στιγμής η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί και η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου 2015, τέτοιου τύπου παρεμβάσεις εκ μέρους των θεσμών δεν εξυπηρετούν τίποτα, υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Πρόσθεσε ότι «αυτό στο οποίο θα πρέπει να είμαστε όλοι προσηλωμένοι και να είμαστε εποικοδομητικοί, είναι στην προσπάθεια για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού και εκθέτουν όποιον προσπαθεί να παρέμβει με έναν τρόπο εξωθεσμικό στα του οίκου της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής δημοκρατίας» .
Σημείωσε επίσης, ότι «δεν μπορούν οι θεσμοί λοιπόν να προχωρούν σε τέτοιου τύπου σχόλια για τα εσωτερικά της ελληνικής πολιτείας».
«Ο καθένας τα του οίκου του. Διότι αν ξεκινήσει και η ελληνική κυβέρνηση να κάνει σχόλια για τον τρόπο, για παράδειγμα, που ο κ. Ρέγκλινγκ διοικεί τον ESM, τότε νομίζω ότι το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να δημιουργήσουμε μια πολεμική κατάσταση» είπε.
Κατόπιν αυτών, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και ηπιότητα και να καταλάβει και ο κ. Ρέγκλινγκ ότι στην Ευρώπη υπάρχει δημοκρατία.