Μήνυμα Παυλόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκδήλωση στην Παλιά Βουλή
Η μοναξιά και η «δίδυμη αδερφή της» η μελαγχολία, είναι οι πιο σοβαρές αιτίες που οδηγούν τον άνθρωπο, και κυρίως τους νέους, στα ναρκωτικά, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε εκδήλωση με θέμα «Η Συμβολή της Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης στην Πρόληψη Χρήσης Ναρκωτικών», η οποία έγινε στην Παλαιά Βουλή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Οι «εστίες μόλυνσης» που προκαλούν, ιδίως στην εποχή μας, ένα πρωτόγνωρο είδος «επιδημίας» μοναξιάς και μελαγχολίας, είναι, δυστυχώς, πολλές, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, κάνοντας λόγο για τις πιο επικίνδυνες. «Πρόκειται για τις εστίες» των κάθε μορφής κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίες ωθούν, μοιραία, κυρίως τους νέους, σε μια διαβρωτική, πολυδιάστατη περιθωριοποίηση, που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην μάστιγα των ναρκωτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είναι λοιπόν προφανές, συνέχισε, ότι το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο απέναντι στην μάστιγα των ναρκωτικών, είναι η θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, με βασική αντηρίδα την αλληλεγγύη και κατέληξε:
«Η ελληνική κοινωνία, η οποία ουδέποτε -ακόμη και κατά την τρέχουσα βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση- απεμπόλησε τον ανθρωπισμό ως θεμελιώδη αξία της, μπορεί και πρέπει ν΄ αντισταθεί στην μάστιγα των ναρκωτικών, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την συνοχή της, μέσω της κορύφωσης των εκδηλώσεων αλληλεγγύης απέναντι στα υποψήφια θύματα της μάστιγας αυτής».
Η εθνική συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, Δρ. Χριστίνα Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου από την πλευρά της, τόνισε πως 250 εκατ. άνθρωποι έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών τη χρονιά που πέρασε και ο διεθνής τζίρος από την πώλησή τους, αγγίζει τα 700 δισ. δολάρια και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μαύρου χρήματος διεθνώς.
Η κ. Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου τόνισε, ότι και ο ΟΗΕ πλέον προσανατολίζεται σε πολιτικές πρόληψης και όχι καταστολής, ενώ εξήγησε πως η οικονομική κρίση στη χώρα μας συνέβαλε στην όξυνση της κοινωνικής ανισότητας και στη δυσλειτουργία της κοινωνίας, στοιχεία, που όπως άφησε να εννοηθεί, δεν ευνοούν την μείωση της χρήσης.
Μάλιστα επισήμανε, ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, φαίνεται πως η χρήση παράνομων ουσιών στη χώρα μας ξεκινά από πολύ μικρές ηλικίες, η πρόσβαση σ’ αυτές έχει γίνει ευκολότερη, όπως πιστεύουν οι πολίτες και επιπρόσθετα αυξάνεται συνεχώς η χρήση κάνναβης.