Χωρίς έγγραφα αρχίζει η νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα
Ασφάλεια και εδαφικό στην ατζέντα των συνομιλιών - Τα σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία
Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε κάτω από το βάρος των αντιδράσεων να τράβηξε πίσω το έγγραφό του εν όψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό που αρχίζει σήμερα στην Ελβετία.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, αυτό δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να οδηγήσει, εντέχνως, την όλη διαδικασία στο πλαίσια εκείνου του κειμένου. Μια ανησυχία που υπάρχει τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα λαμβάνοντας υπόψη το πώς ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών συμπεριφέρθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Η Διάσκεψη ενδέχεται να κινηθεί στη βάση των εξής τριών σεναρίων:
Α) Το αρνητικό σενάριο είναι να καταρρεύσουν οι συνομιλίες είτε γιατί τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν να κινηθούν βάσει του εγγράφου, έστω και αν αυτό δεν κατατέθηκε. Είτε γιατί οι πλευρές και κυρίως η Τουρκία προσέλθει στη συνάντηση επιμένοντας στις γνωστές θέσεις που κατ’ επανάληψη έχουν εκφράσει σ’ ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας. Η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών πως εάν δεν υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της ασφάλειας που θα είναι το πρώτο μέρος των σημερινών εργασιών, τότε δεν μπορεί να προχωρήσει στη συζήτηση των άλλων θεμάτων.
Β) Το θετικό σενάριο είναι η Τουρκία να ανοίξει τα χαρτιά της κατά τρόπον ώστε να διανοίγεται προοπτική για διαπραγμάτευση, η οποία θα κρατήσει μέχρι και τις 7 Ιουλίου όπως έχει προγραμματίσει ο ΟΗΕ. Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία εκτιμούν πως εάν υπάρχει ανάλογη προσέγγιση από τουρκικής πλευράς όπως συνέβηκε κατά το ταξίδι του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα και τις συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα, τότε τα δεδομένα ενισχύονται περαιτέρω. Δεν είναι ωστόσο σίγουρο εάν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος.
Γ) Η διαδικασία, με καλούς οιωνούς, να κρατήσει μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας – σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε και παρουσία του ΓΓ ΟΗΕ με διαπραγμάτευση σε επίπεδο ηγετών και μετά να φύγουν αυτοί και να παραμείνουν οι τεχνοκράτες. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο θα μείνουν και οι τρεις ΥΠΕΞ στην Ελβετία. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, μετά τη σημερινή συνάντηση θα αποχωρήσει και αυτό ήταν από την αρχή γνωστό. Πρέπει να σημειωθεί πως όσο περισσότερο παραμένουν οι ΥΠΕΞ τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι προοπτικές επιτυχίας της Διάσκεψης.
Σε δύο μέρη η πρώτη μέρα
Η σημερινή πρώτη ημέρα θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, που είναι και το πλέον καθοριστικό, θα είναι αυτό που θα ασχοληθεί με την Ασφάλεια. Η σύνοδος της Ολομέλειας των μερών θα γίνει στην παρουσία του Βοηθού ΓΓ ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος θα ανοίξει τη συζήτηση. Όπως έγινε γνωστό, σήμερα κατά την έναρξη της διαδικασίας δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε τελετουργικό. Αυτό θα γίνει σε περίπτωση που φτάσει εδώ στην Ελβετία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Εάν η εξέλιξη κατά τη διαπραγμάτευση για το θέμα της ασφάλειας προχωρήσει με θετικό αποτέλεσμα, όπως όλοι αναμένουν, τότε θα γίνει και η παράλληλη διαδικασία του απογεύματος, κατά την οποία θα συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα, με κυρίαρχο το εδαφικό. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η απογευματινή σύνοδος στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο πλευρές μόνο θα ξεκινήσει από το εδαφικό όπως ήταν και η δήλωση Α. Γκουτέρες μετά τη συνάντηση της 4ης Ιουνίου.
Εκτός από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Βρετανίας Μπορίς Τζόνσον και η Ευρωπαϊκή Ένωση με το καθεστώς του παρατηρητή.
Πηγή: Φιλελεύθερος