Εκλογή αρχηγού από τη βάση τον Οκτώβριο ανακοίνωσε η Γεννηματά
Σε εξέλιξη το κρίσιμο συνέδριο για το μέλλον της Κεντροαριστεράς στο ΣΕΦ - Ποιοι δίνουν το παρών και ποιοι αρνήθηκαν
Ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που αποτελεί και ένα κρίσιμο τεστ για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.
Η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε στην ομιλία της πως τον Οκτώβριο θα εκλογή αρχηγού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη βάση, ενώ τον Δεκέμβριο θα ακολουθήσει ιδρυτικό συνέδριο. Στο κάλεσμα αυτό απάντησε θετικά ο Γιάννης Ραγκούσης της Ώρας Αποφάσεων, όπως έγραψε στο facebook.
Μάλιστα, η ανάρτηση αυτή προκάλεσε τη διαγραφή του Γιάννη Ραγκούση από την Ώρα Αποφάσεων, παρόλο που ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη.
Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο συντονιστής του συνεδρίου Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ ακολούθησε η ομιλία της Φώφης Γεννηματά, του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Κώστα Σημίτη. Μίλησαν επίσης ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών Γιάννης Τούντας και ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας.
Τρεις χιλιάδες σύνεδροι άρχισαν από τις 5 το απόγευμα να συγκεντρώνονται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, προκειμένου με τη συμμετοχή τους να αναδιαμορφώσουν τις αρχές λειτουργίας της Συμπαράταξης, το στίγμα των νέων επιλογών του συμμαχικού σχήματος για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, τις κατευθύνσεις για την έξοδο από την κρίση, το «Σχέδιο Ελλάδα» με τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αποφασίσουν τον οδικό χάρτη μετάβασης στον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.
Απών ο Τσίπρας, «όχι» από Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδωσε το παρών παρά την πρόσκληση, αλλά την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αντιθέτως, στο ΣΕΦ βρέθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Απουσιάζει επίσης σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το παρών, επίσης, έδωσαν μεταξύ άλλων οι Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Βούλγαρης, Πάνος Τσακλόγλου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιώργος Σωτηρέλης, ενώ μια παρουσία που θα συζητηθεί είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, που θα συμμετάσχει τόσο στην έναρξη κατά την πρώτη ημέρα, όσο και το Σάββατο σε ειδικό workshop σχετικά με τη Δημόσια Διοίκηση.
Στο συνέδριο δεν έδωσαν το παρών τα στελέχη της «Ώρας Αποφάσεων» Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης, τα οποία κλήθηκαν ως πρόσωπα και όχι ως πολιτική κίνηση. Σύμφωνα με πηγές της κίνησης, τα στελέχη της θεωρούν ότι δεν κλήθηκαν συνειδητά, άρα δεν έχουν να απαντήσουν σε τίποτα. Όπως σημειώνουν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και περιμένουν τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΔΗΣΥ.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου
Το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου θα είναι το «Ενώνουμε, Αλλάζουμε Προχωράμε, ενώ τα χρώματα που θα κυριαρχούν στους χώρους του συνεδρίου, δεν θα είναι το πράσινο του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα παραπέμπουν σε αυτά που χρησιμοποιεί το PES, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Βασική επιδίωξη των επιτελών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι να σταλεί σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο χώρος παραμένει ισχυρός πόλος που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχισθούν το Σάββατο το πρωί με την παρουσίαση των εισηγήσεων και τις τοποθετήσεις συνέδρων, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εδώ και καιρό κρατά αποστάσεις από την κεντρική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη.
Παράλληλα στους χώρους του συνεδρίου θα λειτουργήσουν τα «εργαστήρια» πολιτικής με θέματα που αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για τη Δημόσια Διοίκηση, το πολιτικό σύστημα, την ομάδα για τη «Νέα Γενιά», τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πράξη, την ομάδα για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, το Πολιτικό Σύστημα και Θεσμικές Μεταρρυθμίσεις κ.α, ενώ στην μεγάλη αίθουσα του ΣΕΦ, θα συζητηθούν το Πρόγραμμα Ελλάδα, η Πολιτική εισήγηση και η εισήγηση για την Οργανωτική λειτουργία της Συμπαράταξης.
Οι εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα της Κυριακής με ομιλία της Φώφης Γεννηματά και την έγκριση των κεντρικών εισηγήσεων από τους συνέδρους δια ανατάσεως της χειρός.
Δηλαδή, τη Διακήρυξη, το «Πρόγραμμα Ελλάδα», και το σχέδιο για την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ. Η τελευταία έχει να κάνει με την οργανωτική δομή του σχήματος, μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου φορέα, τα αποκεντρωμένα όργανα (περιφερειακά, νομαρχιακά και δημοτικά), αλλά και τη συγκρότηση ενός Κεντρικού Συμβουλίου που θα αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο της Συμπαράταξης.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης, στο Κεντρικό Συμβούλιο θα μετέχουν η/ο Επικεφαλής, όλοι οι Πρόεδροι των κομμάτων /φορέων, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς και 50 εκπρόσωποι των κομμάτων /φορέων κατ’ αναλογία της εκπροσώπησης τους στο Συνέδριο.
Η επιλογή των 50 μελών θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, με απόφαση των κομμάτων - κινήσεων της ΔΗΣΥ, είτε μέσω εκλογής είτε μέσω ορισμού.
Στο διάστημα μέχρι την εκλογή επικεφαλής, με ανοιχτή διαδικασία από τη κοινωνική βάση της παράταξης, επικεφαλής της ΔΗΣΥ είναι η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως μεγαλύτερου φορέα της Συμπαράταξης.
Για την Κυριακή, το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί στην παρουσίαση του συμβόλου του συμμαχικού σχήματος.
Οι προτάσεις Γεννηματά
Πλήρη πρόταση και σφιχτό χρονοδιάγραμμα για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα της «δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης», διατύπωσε από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ. η Φώφη Γεννηματά. Η πρότασή της περιλαμβάνει εκλογή αρχηγού από τη βάση με ανοιχτές διαδικασίες, νέο μητρώο μελών τον Οκτώβριο, και διεξαγωγή του συνεδρίου μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Πρότεινε ακόμη, τη συγκρότηση ανεξάρτητης οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει τη οργάνωσή του, με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.
Συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά ανέφερε: «Αμέσως μετά το Συνέδριο τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια οφείλουν να τοποθετηθούν ως προς τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων και το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται για να φθάσουμε στον στόχο της ενιαίας παράταξης. Θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή των κομμάτων και της βάσης της παράταξης μας. Μαζί θα διαμορφώσουμε την τελική απόφαση και το χρονοδιάγραμμα της.
Πρώτον: Οι αποφάσεις του συνεδρίου μας καθώς και το πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, αποτελούν ισχυρή προγραμματική βάση και διαμορφώνουν ξεκάθαρη ταυτότητα και πολιτικό στίγμα..
Δεύτερον: Εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Προτείνω η εκλογή να γίνει τον Οκτώβριο 2017. Προτείνω την άμεση συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία και εγγυάται την αξιοπιστία, την διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα.
Ως επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτής επιτροπής προσωπικοτήτων υψηλού κύρους, κοινής αποδοχής, προτείνω τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκο Αλιβιζάτο.Τρίτον: Δημιουργία μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους άλλους το επιθυμούν. Τέταρτον: Εκλογή συνέδρων με βάση το νέο μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.
Πέμπτον: Ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της. Καταληκτική ημερομηνία για το συνέδριο ο Δεκέμβριος του 2017».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε τη πρότασή της προς όλους για να ενώσουν τις δυνάμεις τους, λέγοντας πως «είναι η ώρα για απλές και καθαρές λύσεις. Όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες για την στάση μας. Περιθώρια για διαστρεβλώσεις, παιγνίδια με τις λέξεις και πλαστά διλήμματα δεν υπάρχουν πια».
Η κ. Γεννηματά «έκλεισε» τη πόρτα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο ανέφερε ότι «πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν, καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη της… αβύσσου.
Ας μην ματαιοπονεί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστε στην χώρα των λωτοφάγων. Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά. Και συμπλήρωσε: «Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της λογικής που εκφράζει, προϋποθέτει την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».
«Η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα, ούτε των ιδεών και αξιών της αριστεράς, αλλά ούτε να αφήσει ζωτικό χώρο για συντηρητική παλινόρθωση» τόνισε.
Αιχμηρά βέλη εξαπέλυσε και εναντίον της ΝΔ, λέγοντας προς τον Κ. Μητσοτάκη ότι η βία δεν προέρχεται μόνο από την Αριστερά και θύμισε την εγκληματική βία της Χρυσής Αυγής. «Γιατί εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και οι ευρωπαίοι εταίροι της - η συντηρητική Ν.Δ. που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009 του κ. Καραμανλή που οδήγησε στην κρίση».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, αναγκαία σήμερα είναι η «ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ». Η ίδια ανέπτυξε το «σχέδιο Ελλάδα», εκφράζοντας την φιλοδοξία να γίνει αυτό ο κορμός μιας «εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση» που μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής στήριξης, μπορεί να την υλοποιήσει.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε ότι «στόχος είναι η νέα αλλαγή για την ζωή μας, για την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, νέα αλλαγή για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ανατροπές. Νέα αλλαγή για μια νέα, μεγάλη συμμαχία εμπιστοσύνης».
Προσδιόρισε ως ταυτότητά της τη μεγάλη πολιτική συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Σοσιαλδημοκρατών, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της πολιτικής οικολογίας που είναι, όπως είπε, θεματοφύλακες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που σφράγισε τις καλύτερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Μίλησε για πατριωτική, ευρωπαϊκή, αναπτυξιακή προοδευτική μεταρρυθμιστική παράταξη, που θα εγγυηθεί ένα αξιοπρεπές μέλλον για τον ελληνικό λαό με ανάπτυξη, απασχόληση, αλληλεγγύη.
Θεοχαρόπουλος: Να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι παραγόντων
«Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για μια ισχυρή ενιαία παράταξη, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι για να είναι πειστικό το εγχείρημα όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες από τη βάση. Συγκεκριμένα πρότεινε «άμεσα να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες, με υπέρβαση της σημερινής ομοσπονδιακής δομής με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».
Συμπλήρωσε την πρόταση του λέγοντας επιπλέον: «Σταθερή θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι πρώτα δημιουργείς το νέο ενιαίο κόμμα μέσω ιδρυτικού συνεδρίου και αμέσως μετά προχωρείς σε εκλογή επικεφαλής του από τη βάση. Η εκλογή επικεφαλής από την βάση, εξάλλου, πρέπει να αφορά το νέο κόμμα και όχι έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα, που άλλωστε αποτελεί ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο».
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε πως στην περίπτωση που αποφασιστεί η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή πρώτα εκλογή επικεφαλής από την βάση και μετά το ιδρυτικό συνέδριο, και ιδίως εφόσον τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα έχουν μεταξύ τους διαφορετική άποψη για την μορφή του φορέα, τότε: «η βάση όλης της Κεντροαριστεράς πρέπει να αποφασίσει για την μορφή του φορέα, ενιαίος ή πολυκομματικός. Με διπλή κάλπη, μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για την μορφή του νέου φορέα. Να αποφασίσει η βάση όλης της Κεντροαριστεράς».
Παπανδρέου: Μία νέα παράταξη της σύγχρονης αριστεράς
Το όραμα του για "μια παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα", παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
"Οραματίζομαι μία Παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα και θα επιβάλλει αδιαπραγμάτευτες προοδευτικές αλλαγές σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία. Οραματίζομαι να χτίσουμε μαζί την νέα παράταξη της σύγχρονης αριστεράς", είπε ο κ. Παπανδρέου και αφού παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του να φέρει αυτό το έργο εις πέρας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συναίνεση, λέγοντας:
"Με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το δημοψήφισμα, η Ελλάδα σήμερα θα είχε περάσει προ πολλού τον κάβο. Οι Έλληνες θα είχαν γλυτώσει πολλά. Χρόνια σε χάσιμο χρόνου. Δισεκατομμύρια σε επιβαρύνσεις.
Και σήμερα μαθαίνουμε από τον Ρέγκλινγκ ότι η δήθεν διαπραγμάτευση του 2015 κόστισε τον ελληνικό λαό άλλα 100 δισ. Απαιτείται λοιπόν εθνική συνεννόηση και συναίνεση. Προσοχή, όμως. Συναίνεση για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Όχι συναίνεση για να μείνουμε στα ίδια. Όχι για να γυρίσουμε πίσω. Ούτε για να μοιράσουμε καρέκλες".
Δεν θα γίνουμε κομπάρσοι του δεξιού νεοφιλελευθερισμού, ούτε στους αριστερούς ψάλτες του καραμανλισμού και της χρεοκοπίας, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Επισήμανε πως "οι καθαρές κουβέντες από τώρα θα στείλουν καθαρό μήνυμα σε όσους γλυκοκοιτάζουν το χώρο μας" και πρότεινε:
-Πρώτον, καμία απολύτως θέση ευθύνης στο Δημόσιο μέσω κομματικής επετηρίδας. Ανοιχτή σε όλους προκήρυξη θέσεων και επιλογή υποψηφίων βάσει πραγματικών προσόντων και εμπειρίας.
-Δεύτερον, κανένας εκπρόσωπος της νοοτροπίας που χρεοκόπησε την Ελλάδα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020. Υπάρχουν δεκάδες Έλληνες και Ελληνίδες που μπορούν να συμβολίσουν στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα την Ελλάδα που θέλουμε.
-Τρίτον, ουδεμία υποχώρηση σε θέματα ηθικής και σεβασμού του δημοσίου χρήματος. Ανένδοτος αγώνας ενάντια στη μεγαλοφοροδιαφυγή. Καμία ανοχή στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων. Μαχαίρι στο μαύρο πολιτικό χρήμα με νέο εκλογικό νόμο που σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες.
Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ευχήθηκε, επίσης στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για τον οποίο είπε ότι τον θέλει "συνοδοιπόρο στη μάχη για τη μεταπελατειακή Ελλάδα". Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των επιλογών του ως πρωθυπουργός και τόνισε ότι στις αποφάσεις που πήρε δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος.
Σημίτης: Χρειάζεται μία ενιαία ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη
«Η χώρα χρειάζεται μία ηγεσία που έχει γνώση για και ικανότητα για τη διαχείριση της κατάστασης», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Κώστας Σημίτης.
Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τις κυβερνήσεις στα χρόνια των μνημονίων σημειώνοντας πως «η ελληνική πολιτική ζωή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, το λέω με λύπη», ζητώντας μία νέα παράταξη που να δώσει τη λύση. «Εδώ και τώρα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημά μας να προσδιορίσουμε το μέλλον μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Εκτίμησε, επίσης, ότι το πρόβλημα της χώρας δεν έχει λυθεί, αλλά πως το τέλος του τρίτου μνημονίου θα ακολουθήσουν νέες συμφωνίες με αυστηρή παρακολούθηση της χώρας.
Μιλώντας στο Συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ., ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κάλεσε για άμεση ενότητα όλων των δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα υπηρετήσουν μια πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Χωρίς να φεισθεί επικρίσεων για τις διαφωνίες και τις ατέλειωτες συζητήσεις, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι «το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία για τη διαμόρφωση θέσεων και κυρίως συσπείρωσης, όσων θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια ενιαία ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη στη χώρα. Μια τέτοια δύναμη είναι αναγκαία, αφού το 70% των πολιτών δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι η πορεία της χώρας ακολουθεί λάθος κατεύθυνση».
Ασκώντας δριμεία κριτική για τη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης αμφισβήτησε την αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για την έξοδο στις αγορές: «Πρόκειται για μια ελπίδα, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί. Τα γνωστά προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν έντονα. Με άλλα λόγια, η χώρα θα βρίσκεται σε στενωπό και τα προσεχή χρόνια. Η πρόσβασή μας στο ξέφωτο δεν είναι νομοτελειακή. Απαιτεί σχέδιο, προσπάθεια, κυρίως όμως απαιτεί ευθύνη - από την κυβέρνηση και από τα κόμματα. Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ο κάθε φορέας πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο κ. Σημίτης.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 (για μια περίοδο δηλαδή που εκτείνεται μετά το τέλος του μνημονίου) συνεπάγεται ανυπέρβλητες δυσκολίες για τους πολίτες κι ένα δυσμενές πλαίσιο για την προσπάθεια της ανάπτυξης. Το ίδιο και η υπόδειξη του Eurogroup για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% από το 2022 ως το 2060, επίσης συνεπάγεται δυσκολίες για την εμπέδωση συνθηκών ανάπτυξης. «Η χώρα μας θα συνεχίσει να σέρνεται» σημείωσε.
Για το χρέος, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι πρόκειται να συζητηθεί ουσιαστικά μετά το τέλος του Μνημονίου τον Ιούλιο του 2018 και η σχετική διευθέτηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αποταμιευτών.
«Χωρίς επάνοδο της εμπιστοσύνης, η κρίση θα συνεχίζεται. Πώς όμως θα επανέλθει η εμπιστοσύνη, όταν επικρατεί στη διεθνή κοινότητα η εντύπωση ότι η Ελλάδα, είτε αμφισβητεί τα συμφωνηθέντα, είτε καθυστερεί την εκτέλεσή τους;» επισήμανε ο κ. Σημίτης, συμπληρώνοντας ότι από την απόφαση του Εurogroup προκύπτει, πως οι Ευρωπαίοι επιφυλάσσονται να δεσμευθούν στα πιο σοβαρά θέματα.
«Η παρατεινόμενη επί μήνες τώρα συζήτηση για το πότε θα πραγματοποιηθεί η οργάνωση ενός ευρύτερου σχήματος, δείχνει στους πολίτες ότι οι υπεύθυνοι δεν έχουν αντιληφθεί την επιταγή των καιρών. Το κύριο θέμα είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς συζητήσεις για το ποιος προσχώρησε σε ποιόν, για το ποιος δικαιούται και ποιος δεν δικαιούται να επικαλείται το παρελθόν. Νέα κόμματα δεν προέρχονται από το μηδέν. Χτίζονται σε προσπάθειες και απόψεις που υπάρχουν ήδη. Αλλά η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την επικρατούσα αίσθηση ότι επιβάλλεται αλλαγή, μια νέα προσπάθεια απελευθερωμένη από δεσμεύσεις του παρελθόντος. Εδώ και τώρα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημά μας. Να προσδιορίσουμε το μέλλον σε αντιπαράθεση με το σήμερα και το παρελθόν. Να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να υπάρξει προοπτική για τη χώρα στο σύγχρονο κόσμο» ανέφερε ο κ. Σημίτης και συνέχισε:
«Η ελληνική κοινωνία και πολιτική ζωή έχουν ανάγκη από μια δύναμη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης που μάχεται τη συντηρητική στασιμότητα, τις χωρίς σχέση με την πραγματικότητα ιδεολογικές φαντασιώσεις μιας αυτοαποκαλούμενης αριστεράς και την εθνικολαϊκιστική νοοτροπία και πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά στην παραμονή και εκμετάλλευση της εξουσίας. Η χώρα έχει την ανάγκη να πληροφορηθεί την αλήθεια, τους εφικτούς δρόμους ανάπτυξης, τις υπάρχουσες ή αναμενόμενες αντιδράσεις, τα εμπόδια, τις δυνατότητες επιλογών, να αισθανθεί ότι υπάρχει ρεύμα με γνώση και δύναμη για να ανατρέψει την χωρίς τέλος πορεία στα όρια της ύφεσης με άγνωστη κατάληξη. Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αν πραγματικά το θελήσουμε. Να προσπαθήσουμε αποφασιστικά τώρα».
Διαβάστε επίσης