Με παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών συνεχίζεται το συνέδριο της ΔΗΣΥ
Συνεχής ενημέρωση - Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων, το Σχέδιο Ελλάδα και ο οδικός χάρτης για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς
Με σημαντικές παρεμβάσεις, την παρουσίαση των εισηγήσεων και τις τοποθετήσεις των συνέδρων συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Kορυφαία στελέχη, βουλευτές και μέλη των κομμάτων και τον φορέων της ΔΗΣΥ, εκπρόσωποι επιμελητηριακών οργανώσεων, δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους πάνω στο προγραμματικό - πολιτικό πλαίσιο και το οδικό χάρτη μετεξέλιξης της παράταξης.
Τα δικά του μηνύματα έστειλε, από το βήμα του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ειναι σημαντικό ο χώρος να δείχνει μια σοβαρότητα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «απαιτείται ενιαία αφήγηση».
«Το τελευταιο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ πήρε απόφαση ότι ο νέςο χώρος θα πρέπει να διεκδικήσει το προοδευτικό κέντρο. Το ζητημα ειναι πολιτικο και αξιακο» συνέχισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν υπάρχει περιθώριο για παλιού τύπου μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις όπως επιδιώκει ανιστόρητα η ΝΔ. Ούτε για οικουμενικά σχήματα συμψηφισμού και ακινησίας. Η εντύπωση όμως ότι η θέση μας είναι ασαφής ή επαμφοτερίζουσα ωθεί κάποιους πολίτες του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου εκλογικά στη ΝΔ με την αιτιολογία ότι προέχει η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα πάντα σε βάρος της χώρας προκειμένου να πολώνει τις καταστάσεις», σημείωσε στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πυρά κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός ου ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος την κατηγόρησε ως "τη χειρότερη", κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ζήτησε από τα μέλη και τα στελέχη να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να "κλειδώσουν" αυτά στις βουλευτικές εκλογές και αν γίνεται να αυξηθούν.
Την ανάγκη να αναζητηθούν νέες συνεργασίες στην Ευρώπη σε προοδευτική κατεύθυνση επισήμανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης και τόνισε πως "χρειάζονται απλές, καθαρές και κατανοητές λύσεις", να ξέρει η Ελλάδα ότι μπορεί να ελπίζει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Διατύπωσε την απαίτηση από τους Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους για την ενότητα της παράταξης και να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για την αναγέννησης της, πέρα από το ζήτημα της δικαίωσης των διαδρομών τους.
Αιχμές σε βάρος πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που "παριστάνουν", όπως είπε το "νέο", λέγοντας πως αν θεωρούν "παλιό" τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι το "νέο" αυτοί που έγιναν "καρεκλοκένταυροι της εξουσίας", μέσα από το "παλιό", άφησε στην ομιλία του ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Να μπουν μπροστά οι νέοι στο εγχείρημα δημιουργίας του νέου πολιτικού φορέα, ζήτησε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.
«Να βρούμε νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπουν μπροστά, όχι να φορέσουμε τα ρούχα μας αλλιώς, να βάλουμε μπροστά τους νέους που έχουν την ορμή να δώσουν κι άλλες μάχες», είπε η κ. Καϊλή και απευθυνόμενη στους μεγαλύτερους σε ηλικία σημείωσε: «Οι νέοι δεν είναι αντίπαλοι σας. Είναι η εξέλιξη και το μέλλον σας. Αντί να γυρνάνε στα τηλεοπτικά κανάλια στελέχη που ψάχνουν τη δικαίωση τους, αφήστε να βγουν μπροστά οι νέοι άνθρωποι».Μίλησε ακόμα για ισότητα στις ευκαιρίες που δίνονται στους νέους και είπε πως μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμό στις θητείες.
O Σπύρος Λυκούδης, χαιρετίζοντας στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ υπογράμμισε τη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρεται, ώστε να συγκροτηθεί η μεγάλη και ενιαία κεντροαριστερή παράταξη.
Τόνισε ότι η προοπτική αυτή είναι επιτακτική ανάγκη και απάντησε στην πρόταση που διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά: «Το ιδρυτικό μας συνέδριο δεν μπορεί να είναι συνέχεια του σημερινού συνεδρίου. Η κοινή πορεία επιβάλλει το ιδρυτικό μας συνέδριο δεν μπορεί να είναι συνέχεια του σημερινού συνεδρίου. Η κοινή πορεία επιβάλλει συμφωνημένα βήματα», είπε.
Την κάθετη διαφωνία του να προηγηθεί η εκλογή αρχηγού από τη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ο κ. Ανδρουλάκης, πρώτα παρουσίασε τρια βήματα της πορείας προς το νέο φορέα, με πρώτο την ενοποίηση του ιστορικού αφηγήματος της παράταξης, το δεύτερο είναι να υπάρξει ισχυρό θεσμικό κόμμα, το οποίο πραγματικά θα σέβεται τα μέλη του, τα στελέχη του και τις αποφάσεις που έχουν παρθεί.
Το τρίτο βήμα είναι το πρόγραμμα λύσεων, να ακουμπήσουμε, όπως είπε, στις καρδιές των ελλήνων πολιτών, τους πραγματικά μη προνομιούχους, αυτούς που εξαπάτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για τα επόμενα βήματα των διαδικασιών μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που χαρακτήρισε την επίσπευση αυτών που ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά, ως θετικό βήμα, ενώ για το συνέδριο του νέου φορέα ζήτησε να μην υπάρξουν ποσοστώσεις και να ψηφίσουν όσοι συμμετάσχουν στην εκλογή του νέου προέδρου.
«Στις επόμενες εκλογές ή εμείς, ή αυτοί» σημείωσε στη συνέχεια ξεκαθαρίζοντας ότι «όποιος θέλει την παράταξη συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από το σύνδρομο της Στοκχόλμης»
«Δεν φτάνουν οι έξυπνες ατάκες και τα μηνυματάκια στο Facebook. Χρειάζονται συγκεκριμένες θέσεις, στόχοι σε δεδομένο χρόνο και - προπάντων - κατάδειξη και ανάδειξη των κοινωνικών στρωμάτων που θέλουμε να ωφεληθούν», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης.
Για αποκλεισμούς στελεχών έκανε λόγο στην ομιλία του ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης προσθέτοντας ότι ζήσαμε σκηνές που μας προβάλλουν όλους. Στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα αν «θέλουμε ένα κόμμα με συλλογική λειτουργία ή μια συμπαράταξη αρχηγών», υπογραμμίζοντας ότι «σχήματα ερμαφρόδιτα όπως η σημερινή συμπαράταξη δεν έχουν μέλλον και προοπτική. Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στον ενιαίο φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και να ακολουθήσει η εκλογή αρχηγού.
«Διεκδικούμε πεισματικά τον χώρο μας με μια διπλή απεύθυνση. Και προς αυτούς που πήγαν ΣΥΡΙΖΑ και προς τουςνέους που εχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική» τόνισε το στέλεχος της Κεντροαριστεράς Νίκος Μπίστης προσθέτοντας ότι «δεν ειμαστε λοιπον κόμμα του προοδευτικού κέντρου με μια ασθενική κεντροαριστερά στην γωνία. Είναι άλλο πράγμα να κάνεις πολιτική που να απευθύνεται και προς το κέντρο και άλλο να γίνεις εσύ κέντρο». «Εξαλλου» όπως είπε στη συνέχεια «αυτή η πολιτική δοκιμάστηκε με το πείραμα του Ποταμιού και απέτυχε. Στην Ελλάδα το κέντρο βάρους του προοδευτικού χώρου».
«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τώρα μέχρι τις εκλογές θα έχουμε ένα διπλό, σταθερό και ισοδύναμο μέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ» τόνισε ο Νίκος Μπίστης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενωτικό κλίμα που επικράτησε στην έναρξη του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ, ενω επιβεβαίωσε ότι το φθινόπωρο το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει πριν από την εκλογή της ηγεσίας του νέου πολιτικού φορέα.
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου
Το συνέδριο της ΔΗΣΥ, αποτέλεσε την πρώτη ημέρα σημείο συγκέντρωσης του πολιτικού κόσμου, καθώς έδωσαν το «παρών» και απεύθυναν χαιρετισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η απόφαση του οποίου να παρευρεθεί γίνεται στο πλαίσιο ενός ακόμη ανοίγματος προς τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, αλλά και προσωπικότητες από όλο το φάσμα του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Επίσης, παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Λαλιώτης, η Βάσω Παπανδρέου, ο Κώστας Γείτονας, ο Χάρης Θεοχάρης, οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργος Σωτηρέλλης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, νυν και πρώην ευρωβουλευτές και όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Γεννηματά: Εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση τον Οκτώβριο του 2017
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την ομιλία της Φώφης Γεννηματά, η οποία πρότεινε την εκλογή επικεφαλής από την Κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, τον Οκτώβριο 2017 και ιδρυτικό Συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ εισηγήθηκε ως Επικεφαλής της Ανεξάρτητης αυτής Επιτροπής προσωπικοτήτων υψηλού κύρους κοινής αποδοχής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκο Αλιβιζάτο.
Η επιτροπή αυτή, όπως υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά, θα αναλαμβάνει την εποπτεία και εγγυάται την αξιοπιστία, την διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα.
Με βάση τους πολίτες που θα προσέλθουν στη διαδικασία εκλογής αρχηγού θα δημιουργηθεί το μητρώο μελών της παράταξης. Με βάση το μητρώο αυτό θα γίνει η εκλογή συνέδρων, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για το συνέδριο θα είναι ο Δεκέμβριος του 2017.
Την ίδια στιγμή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σε υψηλούς τόνους κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κάλεσμα αυτό απάντησε θετικά ο Γιάννης Ραγκούσης της Ώρας Αποφάσεων. Μάλιστα, η ανάρτηση αυτή προκάλεσε τη διαγραφή του Γιάννη Ραγκούση από την Ώρα Αποφάσεων, παρόλο που ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη.
Παπανδρέου: Μία νέα παράταξη της σύγχρονης αριστεράς
Το όραμα του για "μια παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα", παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
«Οραματίζομαι μία Παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα και θα επιβάλλει αδιαπραγμάτευτες προοδευτικές αλλαγές σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία. Οραματίζομαι να χτίσουμε μαζί την νέα παράταξη της σύγχρονης αριστεράς», είπε ο κ. Παπανδρέου και αφού παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του να φέρει αυτό το έργο εις πέρας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συναίνεση, λέγοντας:
Θεοχαρόπουλος: Να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι παραγόντων
«Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για μια ισχυρή ενιαία παράταξη, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι για να είναι πειστικό το εγχείρημα όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες από τη βάση. Συγκεκριμένα πρότεινε «άμεσα να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες, με υπέρβαση της σημερινής ομοσπονδιακής δομής με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».
Τούντας: να συγκροτήσουμε τον νέο Ενιαίο Φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας
«Τώρα ήρθε η ώρα όλοι μαζί, στελέχη και πολίτες της Προοδευτικής Παράταξης, να συγκροτήσουμε τον νέο Ενιαίο Φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας σε λίγους μήνες στο Ιδρυτικό Συνέδριο, με ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες , με νέο μητρώο μελών και με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», τόνισε μεταξύ άλλων από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο επικεφαλής των Κινήσεων πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, Γιάννης Τούντας.
«Έναν φορέα», πρόσθεσε στη συνέχεια «που ο χρόνος εκλογής της ηγεσίας του από τη βάση, που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να γίνει μετά το Ιδρυτικό συνέδριο, αλλά και η φυσιογνωμία του- εάν θα είναι πολυκομματικός ή ενιαίο κόμμα με θεσμοθέτηση των τάσεων, όπως υποστηρίζουμε εμείς οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία»
Σημίτης: Χρειάζεται μία ενιαία ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κάλεσε για άμεση ενότητα όλων των δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα υπηρετήσουν μια πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Χωρίς να φεισθεί επικρίσεων για τις διαφωνίες και τις ατέλειωτες συζητήσεις, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι «το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία για τη διαμόρφωση θέσεων και κυρίως συσπείρωσης, όσων θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια ενιαία ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη στη χώρα. Μια τέτοια δύναμη είναι αναγκαία, αφού το 70% των πολιτών δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι η πορεία της χώρας ακολουθεί λάθος κατεύθυνση».
Θεοδωράκης: Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο
«Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο. Όμως αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: Ο ένας να σέβεται τον άλλο».
Με τη φράση του αυτή, απευθύνθηκε στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης – δήλωση που εκτιμήθηκε ότι ανοίγει την πόρτα για συνεργασία των δύο πολιτικών φορέων.
«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.
Τζανακόπουλος: Η κεντροαριστερά δεν έχει την πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων
Δεν υπάρχει η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων και της ουδετερότητας για την Κεντροαριστερά, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Παρασκευή.
Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι τα πολιτικά σχέδια της Αριστεράς και της Δεξιάς ήταν, είναι και θα παραμείνουν ασυμφιλίωτα, ενώ σημείωσε ότι η Κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει.
Μητσοτάκης: Απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα δύσκολα
«Σήμερα είναι, περισσότερο παρά ποτέ, απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα, στα δύσκολα. Σε αυτά που τα χρόνια της κρίσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Παράλληλα σχολίασε ότι σε άλλες εποχές θα ήταν αδιανόητο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί την κεντρική δύναμη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου
Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν σήμερα τόσο στην ολομέλεια όσο και στα τραπέζια εργασίας (workshop), όπου θα συζητηθούν τα επιμέρους θέματα που άπτονται του «Σχεδίου Ελλάδα», με τη συμμετοχή στελεχών και επιστημόνων.
Στην ολομέλεια του Συνεδρίου θα συζητηθούν το Πρόγραμμα Ελλάδα, η Πολιτική εισήγηση και η εισήγηση για την Οργανωτική λειτουργία της Συμπαράταξης.
Τα «εργαστήρια» πολιτικής θα λειτουργήσουν με τα εξής θέματα:
1. Σάββατο 11πμ: Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για την Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση
2. Σάββατο 11πμ: Ομάδα Εργασίας «Νέα Γενιά». Σχέσεις Γενεών: Κρίση Αλληλεγγύης ή Αλληλεγγύη στην Κρίση;
3. Σάββατο 10πμ: Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πράξη
4. Σάββατο 3μμ: Πολιτισμός και Ανάπτυξη
5. Σάββατο 5μμ: Ομάδα Εργασίας «Νέας Γενιάς» Restart για την Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό
6. Σάββατο 5μμ: Πολιτικό Σύστημα και θεσμικές Μεταρρυθμίσεις
7. Κυριακή 9.30πμ: Ψηφιακή Ανάπτυξη: διέξοδος για την Ελληνική Οικονομία
Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής, με ομιλία της Φώφης Γεννηματά και την έγκριση των κεντρικών εισηγήσεων από τους συνέδρους με ανάταση των χεριών.
Δηλαδή, τη Διακήρυξη, το «Πρόγραμμα Ελλάδα», και το σχέδιο για την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ. Η τελευταία έχει να κάνει με την οργανωτική δομή του σχήματος, μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου φορέα, τα αποκεντρωμένα όργανα (περιφερειακά, νομαρχιακά και δημοτικά), αλλά και τη συγκρότηση ενός Κεντρικού Συμβουλίου που θα αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο της Συμπαράταξης.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης, στο Κεντρικό Συμβούλιο θα μετέχουν η/ο Επικεφαλής, όλοι οι Πρόεδροι των κομμάτων /φορέων, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς και 50 εκπρόσωποι των κομμάτων /φορέων κατ’ αναλογία της εκπροσώπησης τους στο Συνέδριο.
Η επιλογή των 50 μελών θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, με απόφαση των κομμάτων - κινήσεων της ΔΗΣΥ, είτε μέσω εκλογής είτε μέσω ορισμού.
Στο διάστημα μέχρι την εκλογή επικεφαλής, με ανοιχτή διαδικασία από τη κοινωνική βάση της παράταξης, επικεφαλής της ΔΗΣΥ είναι η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως μεγαλύτερου φορέα της Συμπαράταξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της ΔΗΜΑΡ ετοιμάζεται να καταθέσει στο συνέδριο πρόταση, με την οποία θα ζητά παράλληλα με την κάλπη για την εκλογή αρχηγού, να στηθεί και μια δεύτερη κάλπη, στην οποία μεταξύ άλλων θα ζητείται από τη βάση του νέου φορέα να αποφασίσει για το αν θέλει ενιαίο ή πολυκομματικό.
Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελεί τον πρώτο σταθμό προς το δρόμο για τη δημιουργία του νέου φορέα.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, μέσα από τις εσωτερικές διαδικασίες των κομμάτων και κινήσεων της ΔΗΣΥ, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το χαρακτήρα του νέου κόμματος, ενώ στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για μια εκ νέου επαφή της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Ώρα Αποφάσεων, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επανέναρξης ενός νέου διαλόγου, στη βάση του προγραμματικού πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις.