Πονοκέφαλος στο Μαξίμου από την δήλωση Φίλη
«Δεν θα είχα αντίρρηση για εξεταστική στον Καμμένο», λέει ο πρώην υπουργός
«Δεν θα είχα αντίρρηση για Εξεταστική στον Καμμένο», λέει ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο iefimerida. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας ξεκάθαρα θέση για την υπόθεση Καμένου, πέρα από την διαπίστωση ότι η υπόθεση προκαλεί πολιτικές παρενέργειες στην κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπάρχει θέμα εμπλοκής του υπουργού στα θέματα Δικαιοσύνης. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πέρα από τις πολιτικές παρενέργειες, το κύριο είναι να αφεθεί η Δικαιοσύνη απερίσπαστη να διερευνήσει το έγκλημα του NOOR 1».
Ωστόσο όπως σημειώνει: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό θέμα δεοντολογίας εκ μέρους του υπουργού Άμυνας. Ο ίδιος είπε ότι όποιες επικοινωνίες είχε, τις είχε για να διευκολύνει και όχι για να υποκαταστήσει τη δικαιοσύνη. Το μείζον θέμα είναι τα ναρκωτικά και αυτό πρέπει να εξεταστεί. Τρεις τόνοι ηρωίνης δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλα αδικήματα. Με αυτή την έννοια δεν θα είχα καμία αντίρρηση να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή».
Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την ίδια την ποινική διάσταση στην οποία εστιάζει το Μέγαρο Μαξίμου για να δικαιολογήσει την έκταση που έχει λάβει η υπόθεση, σχετικά με το φορτίο ηρωίνης του Noor 1, λέγοντας πως μόνο από την διάσταση αυτή, θα πρέπει να γίνει Εξεταστική Επιτροπή.
«Όχι, προσωπικά, δεν θα είχα αντίρρηση για την Εξεταστική, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εντάσσονταν σε ένα πλαίσιο κομματικής αντιδικίας, που τελικά, θα παρεμπόδιζε το έργο της Δικαιοσύνης. Αυτή η σκέψη φαίνεται ότι πρυτάνευσε και η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της ΝΔ. Σημειώνω, πάντως, ότι και ο κ. Καμμένος στη Βουλή απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, φάνηκε πρόθυμος να γίνει συζήτηση στη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, έρχεται λίγες ώρες μετά το αίτημα της Νέα Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες της εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου μετά την αποκάλυψη των συνομιλιών του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη.
Επίσης, χθες δημοσιοποιήθηκε και η δημοσκόπηση της MRB τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό κατάρρευση, καθώς φαίνεται ότι η διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων, από την κυβέρνηση, αλλά και το σκάνδαλο του Πάνου Καμμένου έχουν αρνητικό αντίκτυπο και κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση.
Νίκος Φίλης: Αναγκαστική η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ
Ο Νίκος Φίλης στην συνέντευξή του στο iefimerida.gr για άλλη μια φορά εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν αναγκαστική γιατί αυτό επέβαλαν τότε τα εκλογικά αποτελέσματα. «Ηταν μια αναγκαστική πολιτική επιλογή με βάση τον συσχετισμό που προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου και με βάση μια λαϊκή εντολή ενίσχυσης της κυβερνητικής προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Και τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015, σε διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικό πρόγραμμα, οι πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους: Πρώτον γιατί ήξεραν ότι το παλαιό πολιτικό σύστημα ευθύνεται για την κατρακύλα της οικονομίας και για όλα αυτά που ζούσε ο κόσμος και δεύτερον για το θέμα της διαφθοράς. Ήταν μια αναγκαστική συνεργασία σε μια περίοδο όπου η χώρα ήταν αντιμέτωπη με τους μνημονιακούς καταναγκασμούς».
Ενώ στην ερώτηση αν οι ΑΝΕΛ έχουν αποκτήσει την πολιτική νομιμοποίηση, κάτι που είχε αμφισβητήσει ο Νίκος Φίλος σε παλαιότερες δηλώσεις του ανέφερε: «Η πολιτική νομιμοποίηση των ΑΝΕΛ έχει να κάνει με τις ιδεολογικοπολιτικές συνάφειες. Και πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ριζοσπαστικής αριστεράς αναζητά και στην Ευρώπη συνεργασίες με τους πράσινους, τους κομμουνιστές τα κινήματα, τους σοσιαλδημοκράτες.... Ετσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν ΑΝΕΛ στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας προσανατολισμός. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια θα επιστρέψει η χώρα σε μια κανονικότητα, σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα, όπου θα συζητήσουμε ευρύτερες συνεργασίες στη βάση διαφορετικών προγραμμάτων».
Τέλος ο κ. Φίλης ανέφερε ότι εμπιστεύεται όσα λέει ο Πάνος Καμμένος για την παρέμβασή του στο συγκεκριμένο θέμα κι ότι θέλει να πιστεύει πως όντως ο υπουργός παρενέβη προκειμένου να προτρέψει τον ισοβίτη να πει την αλήθεια για την υπόθεση. «Εχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Άμυνας που λέει ότι ανέλαβε πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ασφάλειας, σε συνεννόηση ενδεχομένως και με ξένες υπηρεσίες. Εχω εμπιστοσύνη σ΄αυτό που λέει».