Στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει και ο Τσίπρας
Βολές από την αντιπολίτευση για το Καμμένος-gate - Αναπάντητα τα ερωτήματα που θέτει η Ν.∆. προς τον πρωθυπουργό
Αγριο σφυροκόπημα από σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση δέχεται η κυβέρνηση Τσίπρα για το Καμμένος-gate, που αφήνει βαριές σκιές για πολιτική σκευωρία σε βάρος του προέδρου της Ν.∆., Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα από απόπειρα ενοχοποίησης του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη την περίοδο που ετοιμαζόταν να πάρει τον ∆ΟΛ με ένα 20% του Mega.
Κοινό αίτημα για την κλήση του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην Επιτροπή Θεσμών και ∆ιαφάνειας και τις 12 συνομιλίες του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη θα καταθέσουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου αρνήθηκε να το κάνει δεκτό για τυπικούς λόγους, αλλά τους κάλεσε να επανέλθουν στην επόμενη συνεδρίαση, στις 17 Ιουλίου.
ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Καυτές για πολλούς λόγους θα είναι οι επόμενες εβδομάδες. Η Ν.∆. κατέθεσε αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή την Πέμπτη και ελπίζει να προγραμματιστεί η συζήτηση πριν από το κλείσιμο της Βουλής. Η πρόεδρος της ∆ημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι, «πανικόβλητος, επιμένει να αναζητά σωσίβιο πολιτικής επιβίωσης στη πίλωση και την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων. Κανέναν όμως δεν πείθει παριστάνοντας τον υπέρμαχο της διαφάνειας, την ίδια στιγμή που αρνείται κάθε έρευνα και έλεγχο για τον βίο και την πολιτεία της κυβέρνησής του, ακόμα και για σειρά ύποπτα αντιθεσμικών ενεργειών του συγκυβερνήτη του», τόνισε. «Η αγωνία για την παραμονή στην εξουσία κάνει τον κ. Τσίπρα να μοιάζει όλο και περισσότερο με τον κ. Καμμένο. Με το ίδιο ύφος και ήθος. Ετσι αγκαλιασμένοι οδηγούνται στον γκρεμό». Στο πλαίσιο αυτό η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει ότι θα στηρίξει απόλυτα το αίτημα περί Εξεταστικής.
Η Ν.∆. βάζει στο κάδρο της αναζήτησης των πολιτικών και ποινικών ευθυνών τον πρωθυπουργό, που καλύπτει τον υπουργό Αμυνας. Στην αρχή, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η υπόθεση του «Νοοr 1» είναι στη ∆ικαιοσύνη και δεν μπορεί να γίνει Εξεταστική, ακολουθώντας προφανώς το παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που υποστήριζε το ίδιο για τα εξοπλιστικά κ.λπ. Η Ν.∆. απάντησε, όμως, ότι όλες οι Εξεταστικές που είναι στη Βουλή αφορούν υποθέσεις που είναι και στη ∆ικαιοσύνη (δάνεια προς ΜΜΕ και κόμματα, Γ. Παπαντωνίου, «Ερρίκος Ντυνάν», ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ.). Μετά το Μαξίμου επέπληξε τη Ν.∆. διότι αδιαφόρησε για άλλες Εξεταστικές (Siemens, Novartis, «Ερρίκος Ντυνάν», εξοπλιστικά, θαλασσοδάνεια). «Τις Εξεταστικές Επιτροπές που αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού η Ν.∆. τις έχει υπερψηφίσει όλες», απάντησε η Ν.∆.
ΕΥΘΥΝΕΣ
Κρίσιμα ερωτήματα θέτει η Ν.∆. προς τον Αλ. Τσίπρα και στο κείμενο του αιτήματος για Εξεταστική. «Ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Αμυνας για τις ενέργειές του και, αν ναι, σε ποια έκταση και σε ποιο χρονικό σημείο;
Ο πρωθυπουργός συναίνεσε ή και ενέκρινε τις ενέργειες του υπουργού του; Εάν δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση-γνώση του πρωθυπουργού, είναι επιτρεπτό εκ μέρους του υπουργού για μια τόσο σοβαρή ανάμιξή του στη ∆ικαιοσύνη να μην ενημερώνει τον πρωθυπουργό;».
Οσο για την υπερασπιστική γραμμή των υπουργών Αμυνας και ∆ικαιοσύνης, ότι είχαν αρμοδιότητα να βοηθήσουν τον ισοβίτη να μιλήσει, προφανώς εστιάζεται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, όπως επισημαίνουν πηγές της Πειραιώς. Μόνο, όμως, που ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν καλύ πτει άλλου είδους υπουργικές «ενέργειες» που πρέπει να διερευνηθούν. «Οι ευθύνες δεν παραγράφονται και θα αποδοθούν σε αυτούς που τις έχουν, όποιοι και αν είναι», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.∆., Βασίλης Κικίλιας.
∆εν είναι τυχαίο, πάντως, ότι ο Αλ. Τσίπρας μέχρι στιγμής -αν και προκλήθηκε τουλάχιστον πέντε φορές- σιωπά ως προς το αν γνώριζε εξαρχής τις επαφές Καμμένου - ισοβίτη. ∆ιότι, αν ήξερε και η υπόθεση πάρει κι άλλες διαστάσεις, ευθύνες έχει και εκείνος.
Η Ν.∆. θα χρησιμοποιήσει και την «αριθμητική» για να απογυμνώσει τον υπουργό Αμυνας, που θεωρεί ότι συνεχίζει να κρύβεται. Εάν ψηφιστεί το αίτημα για Εξεταστική από την αντιπολίτευση και από τους ΑΝ.ΕΛ., θα περάσει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 144 βουλευτές. «∆εν θα δεχθεί, όμως, ο κ. Καμμένος, γιατί μια Εξεταστική ανοίγει τηλεφωνικούς λογαριασμούς, οπότε οι μάσκες θα πέσουν», τονίζει κομματική πηγή.
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
Αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή με ένα κείμενο 1.755 λέξεων, που είναι καταπέλτης, κατέθεσε η Ν.∆. την Πέμπτη. Γίνονται αναλυτικές αναφορές και στα πρόσωπα-κλειδιά που εμπλέκονται, την εισαγγελέα, τον δημοσιογράφο και έναν λιμενικό, ο οποίος σε δημοσιοποιηθείσα συνομιλία με τον κατάδικο τον παροτρύνει να «δώσει» το όνομα του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, γιατί έτσι «εξολοθρεύουν κατευθείαν την οικογένεια Μητσοτάκη. Εχουν τελειώσει, δέκα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ (...), δηλαδή δεν τους νοιάζει για τους Τούρκους».
«Ολα τα ανωτέρω θα πρέπει να διερευνηθούν υπό το φως των διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων, καθώς προδίδουν παρεμβάσεις στο έργο της ∆ικαιοσύνης κατά παράβαση της διακρίσεως των κρατικών λειτουργιών, αναδύουν δε τόσο πολιτικές ευθύνες για τη διενέργεια και τα αληθή κίνητρα των παρεμβάσεών αυτών εκ μέρους των εμπλεκομένων προσώπων, όσο και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αυτών (ενδεικτικά: κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά)», αναφέρει η Ν.∆. Υπογράφει η Κ.Ο. με επικεφαλής τον πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη, τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και τον πρώην πρόεδρο της Ν.∆. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Η Ν.∆. ζητάει να διερευνηθούν «η πραγματική έκταση και τα γνήσια κίνητρα της εμπλοκής του κ. Π. Καμμένου ή και ενδεχομένως και άλλων μελών της κυβερνήσεως στην υπόθεση αυτή, η έκταση της παρεμπόδισης της ∆ικαιοσύνης κατά την επιτέλεση του έργου της, με τη δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά σχέδια του συγκεκριμένου υπουργού ή και της κυβέρνησης, και οι σχέσεις των πολιτικών προσώπων τόσο με την εισαγγελική λειτουργό όσο και με τον λιμενικό υπάλληλο».