Θολό τοπίο στην Κεντροαριστερά: Ο ρόλος του Ποταμιού για το νέο αρχηγό
Δύσκολη εξίσωση η πορεία για τον νέο φορέα
Η πολύχρονη προσπάθεια ενοποίησης του κατακερµατισµένου χώρου της Κεντροαριστεράς µπορεί να ενισχύθηκε σε επικοινωνιακό, πρωτίστως, επίπεδο από την πρόσφατη διεξαγωγή των εργασιών της Συνδιάσκεψης της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, ωστόσο, µε βάση τα έως τώρα δεδοµένα, σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να προεξοφληθεί η επιτυχής ολοκλήρωση του εγχειρήµατος. Ολοι όσοι εµπλέκονται στην επίµαχη διαδικασία ως «αυτόνοµοι παράγοντες» και επιδίδονται σε παιχνίδια ωφελιµιστικής στρατηγικής, δηλαδή προσβλέπουν στην εξυπηρέτηση των ατοµικών τους επιδιώξεων στο νέο σχήµα που δύναται να διαµορφωθεί, αλλά και αυτοί που «συµµετέχουν» ως επικεφαλής των οργανωµένων σχηµάτων, κινήσεων ή πολιτικών φορέων είναι προφανές ότι µέχρι σήµερα δεν έχουν βρει την κοινή συνισταµένη που θα τους οδηγήσει στην οµόφωνη απόφαση να «βρεθούν όλοι µαζί» σε προγραµµατική και οργανωτική βάση, µε αποτέλεσµα η αβεβαιότητα να πολλαπλασιάζεται όσο το τοπίο παραµένει θολό.
Tο γεγονός ότι στη συνδιάσκεψη της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης «συµφωνήθηκε» η εκπόνηση ενός «οδικού χάρτη», που σε γενικές γραµµές προβλέπει την εκλογή νέου επικεφαλής των δυνάµεων του χώρου τον προσεχή Οκτώβριο και προς το τέλος του έτους ιδρυτικό συνέδριο, όπου θα ξεκαθαριστεί εάν το συµµαχικό σχήµα θα διατηρήσει την «πολυκοµµατική του» υπόσταση ή θα µετατραπεί σε «ενιαίο» πολιτικό φορέα, ναι µεν αποτελεί ένα σηµαντικό βήµα, ωστόσο, για να επαληθευτεί συνολικά ο σχεδιασµός, πρέπει προηγουµένως να έχουν διευθετηθεί ουκ ολίγες εκκρεµότητες και συνάµα να έχουν αποσαφηνιστεί και όλα τα συναφή κριτήρια που θα καταστήσουν βιώσιµο και λειτουργικό το εγχείρηµα. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Πρώτα από όλα παραµένει άγνωστο εάν στο τέλος ο Στ. Θεοδωράκης θα ανταποκριθεί θετικά στο προσκλητήριο που του έχουν απευθύνει οι δυνάµεις της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης για «συµµετοχή» του Ποταµιού στο ευρύτερο «συµµαχικό σχήµα».
Αν και οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σειρά «µυστικών συναντήσεών» του µε τη Φ. Γεννηµατά «έδωσαν τα χέρια», και µάλιστα στις συζητήσεις τους επικεντρώθηκαν και σε οργανωτικού χαρακτήρα λεπτοµέρειες, αναφορικά µε τη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας στον χώρο της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, εντούτοις υπάρχουν αντικρουόµενες εκτιµήσεις για την τελική έκβαση των διαπραγµατεύσεων. Από τη συµµετοχή ή όχι του Ποταµιού στο σχήµα της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης θα εξαρτηθεί σε σηµαντικό βαθµό και το ανακάτεµα της τράπουλας σε σχέση µε τα ζητήµατα των εσωτερικών συνεννοήσεων και διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν όσοι φιλοδοξούν να ηγηθούν του νέου σχήµατος.
Εν πολλοίς θα καθοριστούν και υποψηφιότητες των επίδοξων διεκδικητών της αρχηγίας της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, καθώς και οι εσωτερικοί µηχανισµοί επιρροής επάνω σε συγκεκριµένες γραµµές και κατευθύνσεις πριν από τις κάλπες. Επίσης η «είσοδος» του Ποταµιού στο ευρύτερο σχήµα της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης εικάζεται πως θα λειτουργήσει ως όχηµα επιστροφής και των στελεχών που έχουν αποµείνει στην «Ωρα Αποφάσεων», δηλαδή της Α. ∆ιαµαντοπούλου και του Γ. Φλωρίδη, µια και ο τρίτος της παρέας, ο Γ. Ραγκούσης, αυτοµόλησε προ ηµερών για να ενταχθεί στη ∆Η.ΣΥ. Σε περίπτωση όµως που το Ποτάµι δεν ανταποκριθεί στις προθεσµίες που έχουν τεθεί µέχρι τον Οκτώβριο, αυτό σηµαίνει πως θα δοθεί νέα παράταση στο «σίριαλ» της συνεργασίας των δύο πλευρών, ενδεχοµένως µέχρι την προκήρυξη εκλογών, αλλά σε καµία περίπτωση δεν θα οδηγήσει σε αναβολή της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού στον χώρο της ∆Η.ΣΥ. το φθινόπωρο. Ηδη ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής ∆εοντολογίας και Πιστοποίησης των ∆ιαδικασιών για την εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση της, αναµένεται τις επόµενες ηµέρες να έρθει σε επαφή µε όλους τους εκπροσώπους του συµµαχικού φορέα.
Πολλές εκκρεμότητες
Ωστόσο, όπως προαναφέραµε, για την ευόδωση του σχεδιαζόµενου εγχειρήµατος πρέπει προηγουµένως να επιλυθούν σοβαρά προβλήµατα και εκκρεµότητες, ώστε να το καταστήσουν οργανωτικά βιώσιµο, κοινοβουλευτικά λειτουργικό, επικοινωνιακά αντιπροσωπευτικό και προγραµµατικά συντεταγµένο. Μέχρι στιγµής δεν υπάρχει σαφές στίγµα ως προς το τι θα αποφασίσουν τα οργανωµένα µέλη του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί τον βασικό κορµό της ∆Η.ΣΥ., στο ερώτηµα εάν επιθυµούν ή όχι την «αυτοδιάλυσή» του ή την «αυτόνοµη» παρουσία του στο ευρύτερο σχήµα της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης. Σηµειωτέον ότι της εκλογής νέου αρχηγού στον χώρο της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης τον Οκτώβριο θα προηγηθεί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Αν τα µέλη του ΠΑΣΟΚ µέσα από µια διαδικασία δηµοψηφισµατικού χαρακτήρα υπερασπιστούν την «αυτοτέλεια» του κόµµατος, τότε το όραµα για τη µετατροπή της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης σε «ενιαίο» πολιτικό φορέα θα... πάει περίπατο και το σχήµα θα συνεχίσει να είναι «πολυκοµµατικό», µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει. Επίσης σε σχέση µε τις υποψηφιότητες µπορεί να προκύψουν άλλα ζητήµατα. Θα µπορεί να θέσει υποψηφιότητα κάποιος που δεν είναι βουλευτής, όπως ο ευρωβουλευτής του κόµµατος Ν. Ανδρουλάκης ή άλλα στελέχη, που κατά καιρούς έχουν «φλερτάρει» µε την ιδέα να διεκδικήσουν την ηγεσία, όπως ο Π. Γερουλάνος. Και εάν ο επόµενος αρχηγός της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης δεν είναι βουλευτής, τότε ποιος θα εκπροσωπεί το σχήµα στη Βουλή; Η Φ. Γεννηµατά ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ; Ο Στ. Θεοδωράκης ως επικεφαλής του Ποταµιού; Ο Θ. Θεοχαρόπουλος ως επικεφαλής της ∆ΗΜΑΡ;