Μόνο µια µικρή πολιτική ανάσα θα πάρει η κυβέρνηση µέσα στο καλοκαίρι, αφού µε το ξεκίνηµα του φθινοπώρου έρχεται η τρίτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση, που πολλοί τη χαρακτηρίζουν και «φαρµακερή». Μέχρι τότε, ωστόσο, το Μαξίµου θα πρέπει να έχει υλοποιήσει µια σειρά από προαπαιτούµενα, τα οποία αναφέρονται στην «έκθεση συµµόρφωσης» προς το ∆ΝΤ και θα κρίνουν το µέγεθος των προβληµάτων που θα αντιµετωπίσει και πάλι η κυβέρνηση – και οι «153». Ενα µικρό δείγµα τού τι πρέπει σύντοµα να εφαρµοστεί συµπεριλαµβάνεται στην επιστολή που απέστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προς το ∆ΝΤ και µε την οποία δεσµεύεται ότι θα εφαρµόσει πλήρως τις µεταρρυθµίσεις που έχουν ψηφιστεί, ώστε να επιτευχθούν οι δηµοσιονοµικοί στόχοι που προκύπτουν από το Μνηµόνιο.  

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ  

Σύµφωνα µε την επιστολή, η κυβέρνηση δεσµεύεται να επανεξετάσει το πλαφόν στις προσλήψεις συµβασιούχων την περίοδο 2017-2018, να κάνει επανυπολογισµό των συντάξεων, να προχωρήσει την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόµου και τη θεσµοθέτηση αυξηµένης απαρτίας (50%) στις συνελεύσεις των εργαζοµένων προκειµένου να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις και να εξισώσει τις αντικειµενικές µε τις εµπορικές αξίες των ακινήτων. Στον µακρύ κατάλογο των 113 προαπαιτούµενων -από τα οποία τα 95 πρέπει να υλοποιηθούν µέσα στο 2017περιλαµβάνονται ακόµα το άνοιγµα επαγγελµάτων (των µηχανικών), οι µεταρρυθµίσεις στο ∆ηµόσιο και, κυρίως, οι ιδιωτικοποιήσεις – για τις οποίες µάλιστα το σηµείο αναφοράς θα είναι το πέρασµα του ελέγχου των ∆ΕΚΟ στο Υπερταµείο, µε αλλαγή του οργανογράµµατος και έλεγχο ανά µήνα. Ιδιαίτερα το θέµα των ιδιωτικοποιήσεων αναµένεται να είναι το µεγάλο αγκάθι για τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα φέρει και νέους τριγµούς, δεδοµένου ότι για το κυβερνών κόµµα υπάρχουν κάποια θέµατα ταµπού, όπως το τι θα γίνει µε τη ∆ΕΗ.

Ηδη στην Κουµουνδούρου έχει ξεκινήσει η µουρµούρα, ενώ προβληµατισµός επικρατεί και µέσα στην κυβέρνηση, καθώς αρκετά στελέχη έχουν τους ενδοιασµούς τους για κάποια από τα προαπαιτούµενα. Οι ενστάσεις αυτές έχουν γίνει αντιληπτές από τους Ευρωπαίους αξιωµατούχους, οι οποίοι τις αντιµετωπίζουν µε επιφυλακτικότητα.  

ΔΥΣΦΟΡΙΑ  

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγο καιρό ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ, εξέφρασε τη δυσφορία του για υπουργούς που, κατά τον ίδιο, δεν ενθαρρύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Το Μέγαρο Μαξίµου ωστόσο εµφανίζεται αποφασισµένο να προχωρήσει όλες τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει, κάνοντας τα απαραίτητα βήµατα για την εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι µε το που θα ξεκινήσει η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόµα περισσότερο.

Με βάση λοιπόν την εµπειρία που απέκτησαν από τις διαπραγµατεύσεις, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να κλείσουν όλες οι εκκρεµότητες, καθώς η επόµενη αξιολόγηση αναµένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την έξοδο της χώρας από το τρίτο δανειακό πρόγραµµα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αποφύγει έναν καινούργιο εκβιασµό για την εφαρµογή ενός νέου µνηµονίου στην περίπτωση που τα θέµατα δεν έχουν προχωρήσει όπως πρέπει και οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί µέσα σε συγκεκριµένα χρονοδιαγράµµατα. Αλλωστε, τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιµπλε όσο και ο Κλάους Ρέγκλιγκ µε δηλώσεις τους υπενθύµισαν στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να γίνουν πράξη όλα όσα έχουν συµφωνηθεί, αλλιώς υπάρχει και… άλλος δρόµος.

Το τρίµηνο αυτό θεωρείται ωστόσο από κάποια κυβερνητικά στελέχη και θετικό, ίσως και καθοριστικό για την πορεία της ελληνικής οικονοµίας, καθώς, όπως έλεγαν, δεν αποκλείεται ακόµα και µέσα στο επόµενο χρονικό διάστηµα -ενδεχοµένως και πριν από τις 20 Ιουλίου, όταν θα συνεδριάσει το ∆.Σ. του ∆ΝΤη Ελλάδα να βγει στις αγορές. Οπως σηµείωναν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, το διάστηµα αυτό είναι το πλέον ωφέλιµο για τη συγκεκριµένη διαδικασία, δεδοµένου ότι από τον Σεπτέµβριο θα ξεκινήσουν πάλι οι συνοµιλίες για την τρίτη αξιολόγηση και το χρέος και µοιραία τα πράγµατα θα πάνε προς τα πίσω. Φυσικά, υπάρχουν και αυτοί µέσα στην κυβέρνηση που ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να γίνουν πιο προσεκτικά και δειλά βήµατα σε αυτή τη διαδικασία, προκειµένου η κυβέρνηση να µην πάθει αυτό που έπαθε η κυβέρνηση Σαµαρά το 2014.