Βαρίδι για την κυβέρνηση χαρακτηρίζουν τον Πάνο Καµµένο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι ο υπουργός Εθνικής Αµυνας προκαλεί πλέον καθηµερινά προβλήµατα στη συγκυβέρνηση. Μετά την εµπλοκή του µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση του «Noor1», ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. πυροδότησε και πάλι την κατάσταση µε τις θέσεις που εξέφρασε για το θέµα των Σκοπίων. Αφορµή στάθηκε µια πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Πάνου Καµµένου, ο οποίος, αναφερόµενος στα Βαλκάνια, σηµείωσε µεταξύ άλλων ότι «η εγγύηση για τη ∆ύση είναι η δηµιουργία ενός χριστιανικού τόξου». Ανέφερε, ακόµη, ότι η πλειονότητα του πληθυσµού στα Σκόπια «είναι αλβανικής καταγωγής» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «τη χρήση του όρου “Μακεδονία”».  

ΑΦΟΡΜΗ

 Η θέση του υπουργού, η οποία έρχεται σε αντίθεση µε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ (για κοινά αποδεκτή λύση στο θέµα της ονοµασίας) έγινε, µάλιστα, αφορµή για να θέσει ζήτηµα δεδηλωµένης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από ερώτηση που έκαναν βουλευτές της Ν.∆. Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις του υπουργού είναι γνωστές στον κυβερνητικό εταίρο του, Αλέξη Τσίπρα, το γεγονός ότι αναµόχλευσε αυτή την ιστορία τη συγκεκριµένη στιγµή έφερε µεγαλύτερο εκνευρισµό στο Μέγαρο Μαξίµου και πολλή γκρίνια στην Κουµουνδούρου. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι τέτοιου είδους θέµατα δηµιουργούν εσωστρέφεια στην κυβέρνηση, σε µια στιγµή που όλοι θα έπρεπε να είναι ενωµένοι και αποφασισµένοι να αντιστρέψουν το κλίµα ανασφάλειας που υπάρχει στην κοινωνία.

Μάλιστα, έλεγαν ότι, αν και αντιλαµβάνονται τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. κάνει αυτές τις κινήσεις (η δηµοσκοπική του πτώση είναι εµφανής), θεωρούν ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν προσφέρονται για πολιτική εκµετάλλευση, ιδιαίτερα τη συγκεκριµένη στιγµή. Παράλληλα, εκτιµούν ότι µε αυτό τον τρόπο υποβαθµίζονται και οι κινήσεις που προσπαθεί να κάνει ο πρωθυπουργός για να απεγκλωβίσει την κυβέρνηση από την υπόθεση του «Noor-1» και την ιστορία του Γ. Βαρουφάκη.  

ΤΟ PLAN B

 Σε ό,τι αφορά το plan B του Γιάνη Βαρουφάκη, που ετοίµασε και παρουσίασε στο Υπουργικό Συµβούλιο πριν από τον Ιούλιο του 2015, στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένα θέµα και ότι τελικά θα εξελιχθεί σε µπούµερανγκ για την αξιωµατική αντιπολίτευση, αφού το µόνο που πιστοποιεί η όλη ιστορία είναι ότι η κυβέρνηση ήθελε να είναι προετοιµασµένη για κάθε ενδεχόµενο. Χαρακτήριζαν, µάλιστα, «γραφικότητες» τα περί Εξεταστικής Επιτροπής, αφού, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού, από τη µία η Ν.∆. κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έκανε κωλοτούµπα και από την άλλη τα στελέχη της εµφανίζονται «σοκαρισµένα» και µόνο από την ιδέα ότι υπήρχε εναλλακτική πρόταση, η οποία µάλιστα δεν εφαρµόστηκε ποτέ.

«Επιτέλους φτάνει η υποκρισία», έλεγαν στα «Π» στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Μας εγκαλούν γιατί θέλαµε να είµαστε προετοιµασµένοι. Ποιοι; Αυτοί που έφτασαν µε την πολιτική τους τη χώρα ένα βήµα από τον γκρεµό, τώρα εµφανίζονται να κάνουν και κριτική και να ζητούν Εξεταστική Επιτροπή, όταν μέχρι σήμερα δεν έχουν τολμήσει να δώσουν απαντήσεις στο πώς και το γιατί μπήκαμε στα Μνημόνια, ποιες κυβερνήσεις έκαναν τα μοιραία λάθη και ποιοι πρωθυπουργοί κατέστρεψαν τη χώρα».  

Στροφή

 Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασιστεί ένα σχέδιο εξωστρέφειας προς την κοινωνία, με περιοδείες του πρωθυπουργού σε όλη την Ελλάδα και στροφή προς την καθημερινότητα των πολιτών, με κινήσεις και αποφάσεις που θα αφορούν ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες. Το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί βασίζεται στο τρίπτυχο «ανάπτυξη, επενδύσεις, καταπολέμηση ανεργίας» και αφορά 13 περιφέρειες. Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στην Κοζάνη για το Συνέδριο για την Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου, τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κώστα Φωτάκη, τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι στα συνέδρια αυτά να αναδειχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της κάθε περιοχής, τα πλεονεκτήματα και η αναπτυξιακή προοπτική, παράλληλα με τον ρόλο που θα έχουν οι τοπικοί παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς της κάθε περιοχής. Ανάμεσα στα θέματα όπου θα επικεντρωθούν όλοι οι φορείς είναι και οι υποδομές και η προσπελασιμότητα, η επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη της υπαίθρου, το περιβάλλον και η ενέργεια και η αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού στην έρευνα.