Τέλος στην εσωστρέφεια με έξοδο στις αγορές θέλει ο Τσίπρας
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεφύγει από τον κύκλο εσωστρέφειας στον οποίο έχει περιπέσει θα αναφερθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας . Έχοντας ως βασικό χαρτί στα χέρια του την κινητικότητα που υπάρχει για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους συνεργάτες του περισσότερη δουλειά στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί και στην επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση από την διαπλοκή.
Χθες πάντως κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης άφηνε να εννοηθεί ότι μέχρι και το τέλος του μήνα η χώρα θα έχει καταφέρει να βγει στις αγορές διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή δεν γίνεται τον Αύγουστο γιατί η ρευστότητα είναι παρά πολύ περιορισμένη. « Υπάρχουν κινήσεις στις δευτερογενείς αγορές αλλά έξοδος όχι είπε χαρακτηριστικά ο συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Εν τω μεταξύ στην χθεσινή συνεδρίαση των στελεχών του κόμματος στην οποία μετείχε και ο πρωθυπουργός έγινε μια συνολική ανασκόπηση της προηγούμενης περιόδου και αποτίμηση της κατάστασης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Το κύριο βάρος της εισήγησης προς την Πολιτική Γραμματεία δίνεται στο σχεδιασμό που αφορά την έξοδο στις αγορές και την προετοιμασία του εδάφους έτσι ώστε μέχρι το 2018 η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα.
Κορυφαίες κομματικές πηγές ανέφεραν ακόμα ότι το δεύτερο κομμάτι του σχεδίου περιλαμβάνει το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης και τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση με αυτόν τον όρο, ενώ το τρίτο μέρος αναφέρεται στο πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.
«Η κυβέρνηση έχει μπει σε έναν νέο κύκλο που χωρίζεται σε δυο στάδια έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης και του κόμματος
Το ένα μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και το άλλο μέχρι την εκπνοή της τετραετίας.» Ο ίδιος άνθρωπος επεσήμαινε ακόμα ότι ¨ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας απελευθερωθεί από το κομμάτι της διαπραγμάτευσης περνάει σε μια φάση έντασης εφαρμογής των κυβερνητικών παρεμβάσεων, για την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και τις θεσμικές τομές.