«Πόλεμος» στη Βουλή για την εξεταστική Καμμένου
Άγνωστο αν θα παραστεί στη συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας
Σε άγρια πολιτική κόντρα αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή συζήτηση στη Βουλή που αφορά το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει το σκάνδαλο Καμμένος - Gate. Η Πειραιώς αναμένει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει το "παρών" στην ολομέλεια και να απαντήσει στα ερωτήματα που του θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και περίπου ένα μήνα, δηλαδή, από πότε γνώριζε τις επαφές του υπουργού Αμυνας με τον ισοβίτη που καταδικάστηκε για την υπόθεση Νoor1 και εάν ήταν σε γνώση του περιεχομένου των συνομιλιών αυτών.
Ο κ.Τσίπρας δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής. Το ερώτημα είναι εάν θα παρευρεθεί στη συζήτηση ή θα επικαλεστεί ανειλημμένες υποχρεώσεις. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα ερμηνευτεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι αφήνει ακάλυπτο τον κυβερνητικό του εταίρο και αποφεύγει να ξανατοποθετηθεί για την υπόθεση διότι δεν γνωρίζει την έκταση που μπορεί να πάρουν οι αποκαλύψεις. Η βαρύτητα τους θα κρίνει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες που τυχόν υπάρχουν για τα πρόσωπα που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Πρόσωπα κλειδιά είναι η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα που επισκέφθηκε τον ισοβίτη μεσάνυχτα στις φυλακές Αυλώνας κατά παράβαση της δικονομικής διαδικασίας και ο λιμενικός υπάλληλος Παναγιώτης Χριστοφορίδης ο οποίος σε ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται να λέει στον ισοβίτη οτι δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια αλλά θέλουν το όνομα του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση Noor1 προκειμένου να τον συνδέσουν με την οικογένεια Μητσοτάκη την οποίαν θέλουν να "εξολοθρεύσουν" ώστε να πληγεί ο πρόεδρος της ΝΔ και να μείνει για 10 χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. "Περιμένουμε στη Βουλή τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν γνώριζε τις συνεχείς επικοινωνίες Καμμένου με τον κατάδικο για ναρκωτικά ισοβίτη" προκάλεσε η ΝΔ τον πρωθυπουργο. "Η σιωπή του είναι συνενοχή."
Η Ν.Δ. μαζί με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι θα ψηφίσουν την εξεταστική. Το ερώτημα είναι αν θα την ψηφίσουν και άλλοι βουλευτές. Στην περίπτωση που συγκεντρωθούν 120 ψήφοι η εξεταστική εγκρίνεται με βάση τον κανονισμό της βουλής. Η Πειραιώς θεωρεί ότι ακόμη και σ' αυτήν την περίπτωση η κυβερνητική πλειοψηφία θα επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας καθώς τότε απαιτείται η υπερψήφιση της πρότασης από 151 βουλευτές οπότε η εξεταστική θα απορριφθεί. Μία τέτοια τακτική, όμως, αναμένεται να λειτουργήσει ως casus belli για την Αντιπολίτευση διότι θα θεωρηθεί ως συνταγματική εκτροπή.
«Το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλει αγωνιώδη προσπάθεια να φύγει από την προσοχή της κοινής γνώμης το σκάνδαλο Καμμένου" ανέφερε η ΝΔ σε ανακοίνωση της. "Φοβούνται τη διερεύνηση της αλήθειας, κρύβονται και προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να μετατρέψουν την κυβερνητική πλειοψηφία σε πλειοψηφία συγκάλυψης. Αύριο ο κάθε βουλευτής έρχεται αντιμέτωπος με τη συνείδησή του και την ευθύνη του απέναντι στη Δημοκρατία και την αλήθεια».