Oι οffshore της μίας λίρας του Καμμένου
Ο έλεγχος του υπουργού Εθνικής Άμυνας και της συζύγου του από το ΚΕΦΟΜΕΠ, τα πρόστιμα και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών
Στο στόχαστρο του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουµένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) έχει βρεθεί κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια η οικογένεια Καµµένου. Ο έλεγχος για την ακίνητη περιουσία των γονιών του υπουργού Αµυνας, µε σπίτια και καταστήµατα από το Γαλαξίδι και το κέντρο της Αθήνας µέχρι την Κορινθία, ολοκληρώθηκε το 2015 και καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιµα περίπου µισού εκατοµµυρίου ευρώ.
Συγκεκριµένα, τότε το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε ελέγξει διώροφη οικία 257,73 τ.µ. στον Αγιο Νικόλαο Γαλαξιδίου, στη Φωκίδα, διώροφη οικία 290,31 τ.µ., επίσης στον Αγιο Νικόλαο Γαλαξιδίου, διώροφη οικία 241,62 τ.µ., µε αποθήκη, στη θέση Καναπίτσα Γαλαξιδίου, και άλλη µία οικία 100,00 τ.µ. στο Καλαµάκι Κορινθίας. Επίσης, ελέγχθηκε πολυώροφος επαγγελµατικός χώρος στη Λεωφόρο Συγγρού, για τον οποίο καταλογίστηκαν τα µεγαλύτερα πρόστιµα, καθώς, σύµφωνα µε τους ελεγκτές, δηλωνόταν ως µη ηλεκτροδοτούµενος.
Το σκάφος της οικογένειας, «Ιliatoras of London», και η επιδότηση για τη βίλα της οικογένειας της συζύγου του υπουργού στην Ικαρία απασχόλησαν επίσης επί µακρόν τους ελεγκτές, αφού οι καταγγελίες ήταν αλλεπάλληλες για την οικογένεια του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., ξεπερνώντας σε αριθµό οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόσωπο. Ολες αυτές οι έρευνες έχουν κλείσει, ωστόσο, µέχρι σήµερα, οπότε, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αµυνας και η σύζυγός του, Ελένη Τζούλη, ελέγχονται από το ΚΕΦΟΜΕΠ και αναµένονται τα αποτελέσµατα του ελέγχου.
Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, η φοροελεγκτική Αρχή έχει προχωρήσει -µετά από εισαγγελική παραγγελίασε άνοιγµα των τραπεζικών τους λογαριασµών, προκειµένου να συγκριθούν οι καταθέσεις τους µε τα εισοδήµατά τους. Ωστόσο, στους ελέγχους υπόπτων για φοροδιαφυγή έχει µπει φρένο το τελευταίο διάστηµα από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουµένων Μεγάλου Πλούτου, µετά την πρόσφατη απόφαση του
Συµβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε παράνοµες τις παρατάσεις πέραν της πενταετίας, πράγµα που σηµαίνει ότι µπορούν να ελέγχονται οι χρήσεις από το 2006 και µετά.
Παράλληλα, αναµένεται και νέα συνεδρίαση του ΣτΕ στις 11 Οκτωβρίου, στην οποία θα κριθεί ακόµα ένα κρίσιµο ζήτηµα, το εάν οι τραπεζικοί λογαριασµοί µπορούν να θεωρηθούν νέα στοιχεία. «Προς το παρόν, στο ΚΕΦΟΜΕΠ δεν έχουν σαφή εικόνα για το πώς πρέπει να κινηθούν µε τους ελέγχους. Στην πραγµατικότητα, µπορούν να προχωρούν µόνο έρευνες στις οποίες στοιχειοθετείται το αδίκηµα του ξεπλύµατος “µαύρου” χρήµατος», εξηγούν έµπειροι φοροτεχνικοί στα «Π».
Ερωτήματα
Την ίδια ώρα, πάντως, επιπλέον στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό και συγκεκριµένα από τη Μεγάλη Βρετανία θέτουν πλήθος ερωτηµάτων για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Καµµένου. Οπως έχει αποκαλύψει το newsbomb.gr, τον Φεβρουάριο του 2016, ο πατέρας του υπουργού, Ηλίας Καµµένος, λίγες ηµέρες πριν φύγει από τη ζωή άνοιξε στη Μεγάλη Βρετανία δύο εταιρείες της µίας λίρας, χωρίς να φαίνεται ποια περιουσιακά στοιχεία πέρασαν σε αυτές.
Ο υπουργός Αµυνας, που έχει κάνει σηµαία την κάθαρση και τη διαφάνεια, δεν έχει απαντήσει µέχρι σήµερα, ενάµιση χρόνο µετά, αν γνώριζε την ύπαρξη των εταιρειών αυτών και κυρίως αν γνώριζε ότι µία ηµέρα µετά την κηδεία του πατέρα του (!) η µία από τις εταιρείες αυτές πέρασε στη µητέρα του, Πολυτίµη Καµµένου. Σύµφωνα µε τα έγγραφα που αποκάλυψε ο ιστότοπος newsbomb.gr, στο επίσηµο µητρώο εταιρειών της Μεγάλης Βρετανίας και της Ουαλίας ενεγράφησαν στις 2 και τις 4 Φεβρουαρίου 2016 δύο εταιρείες της µίας λίρας και µίας µετοχής, µε δηλωµένο διαχειριστή τον πατέρα του Πάνου Καµµένου, που πέθανε λίγες ηµέρες αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου.
Η µία εταιρεία, µε το όνοµα Seaflyer Limited και αριθµό µητρώου 09983614, έχει ηµεροµηνία δήλωσης στις 2 Φεβρουαρίου, αλλά έχει µείνει κενό το πεδίο όπου δηλώνεται η «φύση της εταιρείας» (nature of business), µε τη σηµείωση ότι θα δηλωθεί στο µέλλον. Η άλλη εταιρεία, µε το όνοµα Oceanflyer Limited και αριθµό µητρώου 09986968, έχει ηµεροµηνία δήλωσης στις 4 Φεβρουαρίου και στη φύση της δηλώνεται η ένδειξη «dormant company» (ανενεργός εταιρεία). Και οι δύο φέρονται να έχουν έδρα την ίδια διεύθυνση γραφείων: Suite 14c Link 665, Business Centre Todd Hall Road, Haslingden Rossendale, United Kingdom, BB4 5HU, µεταξύ των πόλεων Μάντσεστερ και Μπλάκµπερν.
Ο θάνατος του Ηλία Καµµένου δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι στη µία από τις εταιρείες, τη Seaflyer Limited, στην οποία δεν µεταβλήθηκε το όνοµα του διαχειριστή, ούτε έγινε καµία ενέργεια για να κλείσει η εταιρεία. Για την άλλη, όµως, την Oceanflyer Limited, τα αντανακλαστικά της οικογένειας ενεργοποιήθηκαν αµέσως και η διαχείριση πέρασε στη µητέρα του Πάνου Καµµένου, Πολυτίµη Καµµένου, γεννηµένη το 1934 και δηλωµένη ως κάτοικο Γλυφάδας, µόλις τρεις ηµέρες µετά τον θάνατο του συζύγου της και µία ηµέρα µετά την κηδεία του.
Συγκεκριµένα, η αλλαγή του ονόµατος του διαχειριστή της εταιρείας δηλώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και πέρασε ηλεκτρονικά στα αρχεία στις 21 Μαρτίου 2016. Μέχρι σήµερα ο -λαλίστατος κατά τα άλλα υπουργός έχει επιλέξει τη σιωπή για τον σκοπό της σύστασης των εταιρειών αυτών, των οποίων είναι ο φυσικός κληρονόµος.