Εχοντας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της το σύνολο σχεδόν των ποιοτικών στοιχείων των τελευταίων ερευνών και κυρίως τους λεγόµενους κοινωνικούς δείκτες, είναι δύσκολο, όπως εκτιµάται από δηµοσκόπους που µίλησαν στα «Π», να αντέξει την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας. Τους κοινωνικούς δείκτες έρχεται να επιδεινώσει η συµφωνία µε τους δανειστές, που προβλέπει νέα επώδυνα µέτρα από το 2018 για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους, ακόµη και για τα χαµηλά εισοδήµατα.

Ασφαλώς, οι διαµορφούµενες πλέον αρνητικές συνθήκες για την κυβέρνηση είναι φυσικό να επηρεάζουν και τον χρόνο των εκλογών, στο µέτρο µάλιστα που ο πρωθυπουργός θα ήθελε:

(α) Να επωµισθεί άλλος την εφαρµογή των µέτρων που ο ίδιος έχει ψηφίσει, θεωρώντας ότι η εφαρµογή τους από άλλη κυβέρνηση θα δηµιουργήσει ένα είδος λήθης στην κοινωνία για το ποιος ψήφισε τα εφαρµοζόµενα µέτρα!,

(β) Να κατορθώσει να ανακόψει την πτωτική δηµοσκοπική πορεία των ποσοστών του κυβερνώντος κόµµατος. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είναι σαφές πλέον πως η αξιωµατική αντιπολίτευση έχει αγγίξει την αυτοδυναµία, ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι η εφαρµογή των δικών του µέτρων από τη Νέα ∆ηµοκρατία θα την καταστήσει κυβερνητική παρένθεση. Ετσι, στις επόµενες εκλογές µε απλή αναλογική, θα µπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική αστάθεια που θα προκληθεί από τη διασπορά ψήφων λόγω συστήµατος.

Οπως υποστηρίζουν δηµοσκόποι, η κυβέρνηση, µε το κλείσιµο της αξιολόγησης, που µετά κόπων, βασάνων και κόστους επέτυχε έχει τη δυνατότητα αρχικώς να επιβιώσει το 2017.Στη συνέχεια έχει µπροστά της ένα περιθώριο 16 µηνών, µέσα στο οποίο, όπως έχει προκύψει από τη συµφωνία, δεν θα λάβει µέτρα και θα επιχειρήσει να σταθεροποιήσει λίγο τα πράγµατα µε το ξεµπλοκάρισµα επενδύσεων, που η ίδια η κυβέρνηση πάντως έχει µπλοκάρει.

Ο συνδυασµός των παραπάνω δύο στοιχείων οδηγεί τους δηµοσκόπους στο συµπέρασµα ότι από την άνοιξη του 2018 θα ξεκινήσει έντονη συζήτηση για εκλογές, τις οποίες προσδιορίζουν για το φθινόπωρο του ίδιου έτους. Αλλωστε, για τις εκτιµήσεις αυτές θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η δήλωση Τσακαλώτου, ότι το πρόγραµµα τελειώνει το 2018 και το επόµενο διάστηµα θα χρειαστεί ένας άλλος µηχανισµός. Οµως, µέσα στο προσεχές διάστηµα η κυβέρνηση πρέπει να µεταβάλει τις αρνητικές σε βάρος της συνθήκες, παρά το γεγονός ότι πεποίθηση των δηµοσκόπων είναι ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξει τη συµπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στην ίδια και στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Σύµφωνα µε τελευταίες, µη δηµοσιευµένες έρευνες της κοινής γνώµης, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε πραγµατική απόγνωση, γεγονός που, όπως επισηµαίνουν αναλυτές δηµοσκοπήσεων, σηµαίνει δύο τινά: Πρώτον, ότι έχουν περιοριστεί δραστικά τα περιθώρια ανάκαµψης του ΣΥΡΙΖΑ και το κλίµα είναι µη αναστρέψιµο και, δεύτερον, ότι κάθε εβδοµάδα που περνάει πλησιάζει την αυτοδυναµία η Νέα ∆ηµοκρατία. Η µεγάλη απογοήτευση της ελληνικής κοινωνίας από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες των δηµοσκοπήσεων [ποσοστά αισιοδοξίας, ατοµικές και οικογενειακές συνθήκες (good will factor), συναισθηµατικοί δείκτες, ικανοποίηση από την κυβέρνηση], µε τους αναλυτές των εταιρειών να παρατηρούν ότι:

(α) Ο µήνας Μάρτιος υπήρξε ο χειρότερος από πλευράς όλων των συγκεκριµένων δεικτών, από το 2009 µέχρι σήµερα, δηλαδή από τότε που στις έρευνες περιλαµβάνονται και οι κοινωνικοί δείκτες.

(β) Ορισµένοι δείκτες του 2009 παραµένουν µε µεγάλη διαφορά καλύτεροι από τους σηµερινούς! Προκειµένου να γίνει µια σχετική σύγκριση, αρκεί να αναφερθεί ότι ήδη από το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταγράψει µια δραστική επιδείνωση των κοινωνικών δεικτών στη χώρα µας σε σχέση µε άλλες ευρωπαϊκές, όταν µάλιστα οι οικονοµικές «συνταγές» που επεβάλλονταν τότε δεν ήσαν τόσο αυστηρές, καθώς υπήρχε µεγαλύτερη εµπιστοσύνη σε σχέση µε αυτή που εµπνέει στους δανειστές η σηµερινή κυβέρνηση της Αριστεράς.

Τα στοιχεία αυτά έχουν επιδεινωθεί δραστικά και είναι, εποµένως, αυτονόητοι οι λόγοι για την εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ και την πλήρη απογοήτευση της κοινωνίας από την κυβέρνησή του, κάτι βεβαίως που καταγράφεται και δηµοσκοπικά επί σειράν µηνών.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ

Είναι ενδεικτικό ότι από τα µέσα του 2016 εταιρείες που παρακολουθούν την εξέλιξη των κοινωνικών δεικτών (Public Issue, Alco) καταγράφουν στις έρευνές τους µια σταθερή επιδείνωσή τους, κυρίως σε σχέση µε τη λαϊκή εµπιστοσύνη προς την κυβέρνηση. Πράγµατι, ο συνδυασµός των δραµατικά υψηλών ποσοστών τόσο των πολιτών που λένε ότι η χώρα είναι σε λάθος κατεύθυνση όσο και της µη ικανοποίησης από τη λειτουργία της κυβέρνησης συνθέτει τις εξής άκρως βέβαιες προβλέψεις: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός -που υποτίθεται ότι είναι το γερό χαρτί τηςαδυνατούν να αναστρέψουν το κλίµα. ∆εύτερον, ότι όσο τα ποσοστά αυτά δεν µειώνονται, αλλά αυξάνονται, τόσο ακυρώνεται και η όποια επικοινωνιακή προσπάθεια – όπως λ.χ. η αναµόχλευση της συνταγµατικής αναθεώρησης µέσω δηµοψηφισµατικού ερωτήµατος προς τους πολίτες ή η έξοδος στις αγορές που αποβλέπει στην αλλαγή του πολιτικού κλίµατος. Πώς άλλωστε να αλλάξει η κοινωνία αντιλήψεις, όταν σε ποσοστό 90% εµφανίζεται δυσαρεστηµένη µε την κυβέρνηση;