Μπακογιάννης σε Τσίπρα: Ο λαός βιώνει φτώχεια, ανεργία, αδικία
Τι είπε στην ομιλία του στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου ο περιφερειάρχης
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Στερεά Ελλάδα, αλλά και τις προτάσεις της Περιφερειακής Αρχής για την επίλυσή τους παρουσίασε σήμερα, κατά την ομιλία του, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.
Ο κ. Μπακογιάννης, αφού καλωσόρισε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης, τόνισε ότι οι εργασίες αυτού του συνεδρίου δεν θα έχουν καμία αξία ή νόημα αν δεν καταλήξουν σε αποφάσεις ή πράξεις και μείνουν μόνο σε επικοινωνιακές εξαγγελίες. «Χορτάσαμε από επικοινωνία, φτάνει» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας που ανέλυσε την πρόταση που ήδη έχει γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της υποχρηματοδότησης της.
«Φτώχεια, ανεργία, αδικία. Αυτά βιώνουμε καθημερινά» είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Μπακογιάννης που κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ακούσει τους κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας κα να στηρίξει τις προτάσεις της Περιφέρειας για να λυθούν πολλά από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Πολύ θα θέλαμε να μείνετε μαζί μας λίγο ακόμα. Να βγούμε έξω στον κόσμο. Να περπατήσουμε. Να μιλήσουμε με τους ανθρώπους. Κυρίως να ακούσουμε κάποιους από αυτούς. Κάποιους από τους 650.000 κατοίκους της Περιφέρειάς μας. Αναφέρω τον αριθμό, για να αντιληφθούμε κάποια στιγμή ότι τα προβλήματα τόσων Ελλήνων και Ελληνίδων δεν είναι τοπικά, έχουν εθνική διάσταση».
Στην ίδια ομιλία, ο κ. Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της Υγείας ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Περιφέρεια για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την προώθηση του τουρισμού και την δημιουργία της «έξυπνης περιφέρειας» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της εφαρμογής της υφιστάμενης πολιτικής που θα φέρει επιχειρηματικά «λουκέτα», αλλά και τα αντίθετα, από την ανάπτυξη, αποτελέσματα.
«Η γενιά μας γνωρίζει ότι οι παλιές δομές δεν λειτουργούν. Ας πάψουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Τα λάθη των πατεράδων και των παππούδων μας. Ας πάρουμε απόφαση να αποκεντρώσουμε το κράτος. Να χτίσουμε συνεργασίες με τους πολίτες. Και θα δούμε θαύματα. Εμπιστευτείτε μας, για να σας εμπιστευτούμε» είπε, κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μπακογιάννης.
«Επειδή διαφωνούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε, σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι έχουμε όλοι την ανάγκη να συνυπάρχουμε σε ένα μίνιμουμ. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι όχι άλλη θεωρία, όχι άλλα λόγια». «Όλη η Ελλάδα» είπε ο κ. Μπακογιάννης ,«αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, φτώχεια, ανεργία κι αδικία».
«Ακολουθούν το δρόμο των παππούδων τους, 40 χρόνια μετά. Όταν γεννιόμασταν εγώ κι εσείς. Τι ντροπή. Και εμείς όλοι; Μένουμε πίσω και τρώμε τις σάρκες μας. Παγιδευμένοι σε ένα πολιτικό σύστημα που μας εξάντλησε και εξαντλήθηκε. Ένα πολιτικό σύστημα, που πολλές φορές δείχνει να δρα και να ενεργεί, λες και είναι όχι σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλον πλανήτη» συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης.
Και συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: «Περιγράφω μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα η οποία, προφανώς, δεν ξεκίνησε τον Γενάρη του 15, αλλά συνεχίζει. Συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο μαύρη. Και συνεχίζει, όσο η χώρα γίνεται πεδίο πειραμάτων, όσο το σύννεφο της οικονομικής αβεβαιότητας δε διαλύεται, όσο οι παλιές αποτυχημένες συνταγές άσκησης πολιτικής ζουν και βασιλεύουν. Και τι κάνουμε τώρα; Ξεκινώ από τα βασικά: Για να λέμε και κανένα όχι. Όχι άλλο επικοινωνία. Όχι άλλη θεωρία. Όχι άλλα λόγια. Αρκετά. Χορτάσαμε».
«Στη περιφέρεια μας βιώνουμε μια συστημική αποτυχία. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν.
Πρώτος εχθρός: η υποστελέχωση. Για να μιλήσω πρακτικά, με παραδείγματα. Τον χειμώνα, όλοι μαζί εδώ στην Λαμία, ψάχναμε για τρεις - τέσσερεις μήνες, απεγνωσμένα, αναισθησιολόγο.
Στην Άμφισσα, αν είναι δυνατόν, η ίδια η παθολογική κλινική ήταν κλειστή για δυόμιση χρόνια. Στο Καρπενήσι αναζητούν παιδίατρο. Στη Βοιωτία, κυνηγούν γενικούς γιατρούς. Στην Εύβοια, σε όλο τον νομό, δεν έχουμε καθόλου δερματολόγους ή νευροχειρουργούς. Αναγκαίες επεμβάσεις ακυρώνονταν. Οι ασθενείς γίνονταν μπαλάκι σε όλη τη χώρα.
Η περιφέρεια μας, πρώτη θέσπισε οικονομικά κίνητρα για γιατρούς στις απομακρυσμένες και άγονες περιοχές. Δεν αρκεί όμως. Απευθύνουμε κραυγή αγωνίας» υπογράμμισε ο Κώστας Μπακογιάννης και συμπλήρωσε:
«Δεύτερος εχθρός: Οι ελλείψεις στο εξοπλισμό και τις υποδομές.
Τα κενά είναι τεράστια. Καταφέραμε, έπειτα από προσπάθεια δύο ετών, να εισπράξει επιτέλους το Υπουργείο την άμεση οικονομική ενίσχυση που ψήφισε το Περιφερειακό μας Συμβούλιο. Έστω για τα βασικά. Δεν ξέρω αν το πληροφορηθήκατε, αλλά όχι μόνο δώσαμε μάχη για να δώσουμε χρήματα, έξω από την αρμοδιότητα μας, αλλά τα ακούσαμε κιόλας! Δεχτήκαμε και πόλεμο!».