Το Μαξίμου επιχειρεί να εγκλωβίσει την Φώφη Γεννηματά
Το colpo grosso με τις διπλές εκλογές που στήνει ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για να την εξαναγκάσει να συμπλεύσει μαζί του
Τη Φώφη Γεννηµατά και τη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει το Μέγαρο Μαξίµου µέσα από τη µεταφορά των δηµοτικών εκλογών το φθινόπωρο του 2019, όταν, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αναµένεται να γίνουν και οι βουλευτικές εκλογές. Με τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει στην πραγµατικότητα τον κόσµο του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εκτιµάται ότι, λόγω καταβολών, προτιµά να συµπορευθεί µε τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά µε τη Ν.∆. Στόχος, δηλαδή, του Αλέξη Τσίπρα είναι να σταλεί µήνυµα προς την ηγεσία του Κινήµατος ότι ο φυσικός εταίρος του είναι το κόµµα της Αριστεράς «και όχι η παράταξη της νεοφιλελεύθερης ∆εξιάς». Οπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα βάλει την πρόεδρο του Κινήµατος απέναντι σε ένα µεγάλο δίληµµα: Μαζί σε όλα (αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές) ή, αλλιώς, µε τη Ν.∆. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κίνηση του Πάνου Σκουρλέτη να ξεκαθαρίσει στην Επιτροπή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης της Βουλής ότι το φθινόπωρο θα φέρει προς ψήφιση την αλλαγή ηµεροµηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές πυροδότησε, όπως ήταν φυσικό, τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους για το πώς θα εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ σε µια διαδικασία που δεν θα επιτρέπει στη Φώφη Γεννηµατά τον εναγκαλισµό της µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το γεγονός, ακόµα, ότι ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει στόχο να εξαντλήσει την τετραετία µέχρι και την τελευταία ηµέρα, καθώς και η µετάθεση της ηµεροµηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Μάιο του 2019 στο φθινόπωρο του 2019 επιβεβαίωσαν όλους όσοι έλεγαν ότι αµέσως µετά την έξοδο της χώρας στις αγορές η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να κάνει κινήσεις που θα αποβλέπουν στη µελλοντική παραµονή τους στην εξουσία. Μια τέτοια κίνηση είναι και η µεταφορά των αυτοδιοικητικών εκλογών το φθινόπωρο του 2019, µαζί µε τις βουλευτικές εκλογές. ∆ιπλές κάλπες, δηλαδή, ή το πολύ µε µία εβδοµάδα διαφορά. Αυτό το ενδεχόµενο εκτιµάται στην κυβέρνηση ότι θα περιέπλεκε τα πράγµατα για τη Φώφη Γεννηµατά, αφού θα την αφήσει χωρίς αντιπολιτευτικό αφήγηµα, δεδοµένου ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ «κατεβαίνει» σε πολλούς δήµους και περιφέρειες συνεργαζόµενο µε τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας συνήθως κάποιον «αριστερό και προοδευτικό» υποψήφιο ή κάποιον προερχόµενο από το Κίνηµα.
ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ
Εάν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέξει να κρατήσει υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, ενισχύοντας παράλληλα το πολιτικό «φλερτ» της µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «θα ακυρώσει στην ουσία την παραδοσιακή συνεργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και άρα δεν αποκλείεται το κόµµα της να χάσει ένα µεγάλο µέρος της δύναµής του, η οποία προέρχεται από την Τ.Α.», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Εποµένως, η πρόεδρος της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης θα πρέπει να επιλέξει εξ αρχής µε ποιο πολιτικό σύµµαχο θα πορευτεί, ζυγίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει κάθε επιλογή της για το µέλλον.
Ιδιαίτερα για την περίπτωση που η Ν.∆. δεν έχει αυτοδυναµία. Προς επίρρωση αυτού του σεναρίου έρχονται οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να κάνει από τώρα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τις επερχόµενες περιφερειακές και δηµοτικές εκλογές, τόσο για την ανεύρεση δηµοκρατικών υποψηφίων όσο και για πιθανές συνεργασίες. Ετσι και αλλιώς, οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποτελούν και το βασικό ατού του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόµα και το 2014 τα αποτελέσµατα δεν ήταν τα αναµενόµενα, αν και όλα έδειχναν ότι στις βουλευτικές εκλογές θα είχαν ιδιαίτερη δυναµική, καθώς είχαν να αντιµετωπίσουν µια φθαρµένη κυβέρνηση, όπως ήταν τότε η κυβέρνηση Σαµαρά-Βενιζέλου. Αν, λοιπόν, οι αυτοδιοικητικές εκλογές προηγηθούν των βουλευτικών το 2019, τότε είναι πολύ πιθανό να αποβούν µοιραίες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι ψηφοφόροι πολύ πιο απελευθερωµένα θα µπορέσουν να εκφραστούν, βάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στον «πάγο».
Κάλπη άμεσα μόνο κατόπιν «ατυχήματος»
Η συζήτηση γύρω από τον χρόνο των εκλογών έχει επανέλθει με ένταση στο Μέγαρο Μαξίμου, ιδιαιτέρα μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν, μάλιστα, πως η τοποθέτηση της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης χρονικά δεν μπορεί να γίνει πριν από το φθινόπωρο του 2018, καθώς τότε αναμένεται η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια. Παράλληλα, παραθέτουν και μια σειρά από άλλους λόγους, όπως, για παράδειγμα, τα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το 2019 που θα έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός και η εικόνα που θα έχει το Μαξίμου σε σχέση με τα αντίμετρα και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν ή όχι από το 2019, που θα παίξουν τον ρόλο τους.
Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη σημασία θα έχουν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και τα ποσοστά του SPD, αλλά και η σύντομη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Οσοι, πάντως, στο κυβερνών κόμμα «φοβούνται» τα αποτελέσματα των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών είναι εκείνοι που δεν επιθυμούν ο Αλέξης Τσίπρας να στήσει τελικά τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019, για εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, πολώνοντας το κλίμα ακόμη και για τη «χαλαρή» ψήφο της ευρωκάλπης. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν, μάλιστα, ότι μόνο ένα πιθανό «ατύχημα» θα έφερνε τις εκλογές πιο νωρίς, ακόμα και πριν από το καλοκαίρι του 2018. Το «ατύχημα» αυτό θα προέκυπτε από την πιθανότητα το ΔΝΤ, μετά τις αξιολογήσεις που θα πραγματοποιήσει, να προσανατολιστεί στην επιβολή και νέων μέτρων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να ψιθυρίζει η εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως συζητείται στα κυβερνητικά παρασκήνια, η κυβέρνηση, με «σημαία» την απεξάρτηση από τα Μνημόνια, θα προσέφευγε στις κάλπες, βάζοντας απέναντι τόσο τους θεσμούς όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, με το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε όλα τα περιθώρια -φέρνοντας ακόμα και σκληρά μέτρα-, αλλά δεν προτίθεται να κάνει άλλες επώδυνες υποχωρήσεις, εξυπηρετώντας τις παράλογες απαιτήσεις του Ταμείου.