Power game στο Μαξίμου: Τι κρύβει η διένεξη Τσακαλώτου-Παππά
Μάχη για την κυριαρχία την επόμενη ημέρα των εκλογών
Σε µάχη επιρροής για τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής και την εδραίωση της κυριαρχίας τους σε καίριους τοµείς της εξουσίας εξελίσσεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ µεταξύ της οµάδας των «53», µε επικεφαλής τον «τσάρο» της ελληνικής οικονοµίας, Ευ. Τσακαλώτο, και της Ενωτικής Κίνησης, που έχει ως σκιώδη καθοδηγητή στις οργανώσεις του κόµµατος τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά. Υπό το πρίσµα αυτό, διόλου τυχαία δεν ήταν η σύγκρουση που σηµειώθηκε ανάµεσα στα δύο µέλη της κυβέρνησης κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου και είχε ως αφορµή τη νοµοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τη σύσταση ∆ιαστηµικής Υπηρεσίας.
Ο Ευ. Τσακαλώτος διεµήνυσε στον Ν. Παππά ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του στο νοµοσχέδιο για τη σύσταση της εταιρείας, εάν αυτή δεν υπαχθεί στην κατηγορία και των υπόλοιπων ∆ΕΚΟ, που τελούν σε καθεστώς ελέγχου από το Υπερταµείο. Ανάπτυξε, δε, τη συγκεκριµένη επιχειρηµατολογία µε το σκεπτικό ότι µπορεί στο µέλλον να υπάρξουν ενστάσεις από τους θεσµούς, κάνοντας τη σκωπτική παρατήρηση πως η ∆ιαστηµική Υπηρεσία δεν µπορεί να «θεσµοθετηθεί» µε λογικές ιδιοκτησιακής αντίληψης ενός υπουργού.
Το περιβάλλον του Ν. Παππά δεν άφησε αναπάντητη την πεισµατική άρνηση του Ευ. Τσακαλώτου και αµέσως µετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συµβουλίου ακολούθησαν «δηλητηριώδεις» διαρροές σε βάρος του «τσάρου» της ελληνικής οικονοµίας, που τον εµφάνιζαν ως «υπονοµευτή» µιας πρωτοβουλίας που είναι υπέρ του δηµοσίου συµφέροντος και µπορεί να αποφέρει σηµαντικά κέρδη στη χώρα. Ωστόσο, η διένεξη των δύο υπουργών δεν έγινε για το ∆ιάστηµα, ούτε για την κατάκτηση των ουρανίων σωµάτων, αλλά για την επί κυβερνήσεως κυριαρχία τους, δεδοµένου ότι αµφότεροι διαγκωνίζονται ως «εσωκοµµατικοί» εκφραστές των δύο βασικών τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο πως όσο πλησιάζει η στιγµή που ο Αλ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση, τόσο θα κλιµακώνεται η σύγκρουση µεταξύ της οµάδας των «53», που έχει ως κυβερνητική έδρα την οδό Νίκης και το γραφείο του υπουργού Οικονοµικών, Ευ. Τσακαλώτου, και της Ενωτικής Κίνησης, το «ορµητήριο» της οποίας βρίσκεται στην καρδιά του Μεγάρου Μαξίµου, από το οποίο ποτέ δεν έφυγε ο Ν. Παππάς. Και αν στην παρούσα φάση τα πράγµατα δείχνουν πως προτεραιότητα όλων των αντιµαχόµενων πλευρών είναι, βεβαίως, ποια αντίληψη και ποιο ιδεολογικό πρόσηµο θα κυριαρχήσει στην άσκηση της εξουσίας, στο βάθος οι εσωκοµµατικές εχθροπραξίες που λαµβάνουν χώρα αποτελούν και ασκήσεις ετοιµότητας για τη διαµόρφωση των συσχετισµών την επόµενη ηµέρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας.
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Αυτό αποτυπώνεται στις εσωκοµµατικές διεργασίες και συζητήσεις, όπου οι δυνάµεις της οµάδας των «53», παρά το γεγονός ότι έχουν «συµµορφωθεί» πλήρως µε την ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόµµα εξουσίας και, ως εκ τούτου, είναι ανώφελο να παριστάνουν τους ροµαντικούς «αντισυστηµατίες», εν τούτοις για την τιµή των όπλων πασχίζουν να διαφοροποιηθούν από την Ενωτική Κίνηση, που τη θεωρούν «δεξιόστροφη», µε την προβολή του αιτήµατος το επόµενο κυβερνητικό σχήµα να έχει «αριστερή ταυτότητα» και να µη συνεχιστεί η διαδικασία αξιοποίησης των «σώγαµπρων» πολιτικών από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ακόµη και η αιχµή αυτή στρέφεται κατά του Ν. Παππά, ο οποίος όλο το «παιχνίδι» της εξουσίας για λογαριασµό της Αριστεράς το έχει εµπιστευτεί σε πάσης φύσεως «επαγγελµατίες παράγοντες» του δηµοσίου βίου, που δεν είχαν καµία σχέση µε τον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούµενα χρόνια.
Το προηγούµενο διάστηµα πραγµατοποιήθηκαν ουκ ολίγες κλειστές συνεδριάσεις της οµάδας των «53» και, µε εξαίρεση τους πιο ακραίους ιδεολογικά, που έχουν φτάσει στο σηµείο να θεωρούν πως ο Ευ. Τσακαλώτος δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να µένει στην κυβέρνηση και να ασκεί µνηµονιακή πολιτική, η πλειονότητα των µελών της συγκεκριµένης εσωκοµµατικής τάσης δεν είναι της άποψης ότι πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονοµικών, αλλά να παραµείνει στο ίδιο πόστο και να αξιοποιήσει το αξίωµά του προκειµένου να αντισταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στην περαιτέρω ιδεολογική αλλοτρίωση του κόµµατος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ευ. Τσακαλώτος προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τα οικονοµικά επιτεύγµατα που συντελέστηκαν επί των ηµερών του, όπως το κλείσιµο της δεύτερης αξιολόγησης και η δοκιµαστική έξοδος στις αγορές, ώστε να µην επιτρέψει σε όσους επιβουλεύονται τη θέση του να έρθουν κατόπιν εορτής και να «κάνουν µνηµόσυνο µε ξένα κόλλυβα» ή τους «τζάµπα µπάγκες» µε δικό του πολιτικό κόστος και ρίσκο, το οποίο ανέλαβε στο πλαίσιο των διαπραγµατεύσεων µε τους θεσµούς.
Το «κόψιμο» από τις εκδηλώσεις
Ο λόγος που στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου ο Ευ. Τσακαλώτος επέλεξε να κινηθεί επιθετικά απέναντι στον Ν. Παππά είναι επειδή τον θεωρεί έναν από τους βασικούς υπαίτιους για τις διαρροές που γίνονταν σε βάρος του όλο το προηγούµενο διάστηµα, ότι δήθεν «σκοπεύει να παραιτηθεί» ή να αλλάξει υπουργείο. Βέβαια, το επεισόδιο στο Υπουργικό Συµβούλιο ανάµεσά τους είχε νωπές τις µνήµες από µια έντονη παρασκηνιακή ιστορία που εξελίχθηκε σε βάρος του Ευ. Τσακαλώτου και δεν έτυχε της δέουσας προσοχής ή δηµοσιότητας. Οταν ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση ο «τσάρος» της ελληνικής οικονοµίας ξεκίνησε εκστρατεία ενηµέρωσης προς τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την ευκαιρία αυτή µε γνώµονα τον «προσηλυτισµό» υπέρ των θέσεων της οµάδας των «53» των µελών του κόµµατος. Το γεγονός, δε, ότι στις πρώτες ενηµερωτικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Πειραιά υπήρξε θεαµατική προσέλευση και ο ίδιος εµφανιζόταν ως αδιαφιλονίκητος κουµανταδόρος της περαιτέρω πορείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που δεν άρεσε στα ηγετικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίµου και της Κουµουνδούρου, που στην πλειονότητά τους ανήκουν στο αντίπαλο στρατόπεδο από αυτό της οµάδας των «53», που εκπροσωπεί ο Ευ. Τσακαλώτος. ∆ηλαδή της Ενωτικής Κίνησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα στις αµέσως επόµενες ενηµερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε µεγάλες περιφέρειες της χώρας ο Τοµέας Οργανωτικού της Κουµουνδούρου, που ελέγχεται από την Ενωτική Κίνηση του Ν. Παππά, να µη στείλει τον Ευ. Τσακαλώτο ως κεντρικό οµιλητή, αν και είχε τη θεσµική ιδιότητα για κάτι τέτοιο, αλλά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ∆. Τζανακόπουλο.