Ύστερα από µια περίοδο που οι «κακές γλώσσες» εντός, αλλά και εκτός της Νέας ∆ηµοκρατίας προέβλεπαν -ή και εύχονταν ρήξη µεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βαγγέλη Μεϊµαράκη, φαίνεται ότι τα ίδια τα γεγονότα και η στενή επαφή των δύο ανδρών τις διαψεύδουν µε τον πλέον ηχηρό τρόπο. Μετά τις εσωκοµµατικές εκλογές του 2016 και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόµµατος, δεν ήταν λίγοι εκείνοι από τους έµπειρους κοµµατικούς παράγοντες που µιλούσαν µε βεβαιότητα για δυσκολία στη συνύπαρξη των δύο πολιτικών, µετά την ήττα του Βαγγέλη Μεϊµαράκη. Οπως αποδεικνύεται, ενάµιση χρόνο έπειτα από την αλλαγή ηγεσίας στη Νέα ∆ηµοκρατία, οι δύο πρώην «αντίπαλοι» έχουν βαλθεί να καταρρίψουν κάθε αρνητική εικασία για τη συµβίωσή τους στη «γαλάζια» παράταξη, χτίζοντας µια σχέση εµπιστοσύνης που επιβεβαιώνεται µε τις συχνές συναντήσεις τους και τις εφ’ όλης της ύλης συνοµιλίες τους. Η προσέγγιση φαίνεται ότι επιδιώκεται και από τις δύο πλευρές και αυτό έχει µεγάλη σηµασία σε µια περίοδο που όλα δείχνουν ότι η Νέα ∆ηµοκρατία οδεύει προς τη νίκη στις επόµενες εκλογές, µε την ενότητα της παράταξης να προέχει. Μπορεί τα «κλειδιά» του κόµµατος να τα κρατάει ένας Μητσοτάκης, ωστόσο φαίνεται ότι η σχέση µε την «καραµανλική» πλευρά επιδιώκεται να είναι καθαρή και να έχει στέρεες βάσεις. Αναµφίβολα, ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης, αποτελώντας διαχρονικά την ψύχραιµη φωνή της Νέας ∆ηµοκρατίας, είναι από εκείνα τα στελέχη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει στο πλευρό του, επιτυγχάνοντας έτσι τη µεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση στην πορεία προς τις επόµενες εκλογές.  

ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ

Οι δηµόσιες και µη συναντήσεις τους, καθώς και οι συχνές τηλεφωνικές συνοµιλίες τους καταδεικνύουν µε τον πιο εµφατικό τρόπο ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν την απόλυτη σύµπλευση σε όλα τα θέµατα. Οπως σχολιάζουν στελέχη της Πειραιώς, µε αµοιβαία προσπάθεια και µε µια ειλικρινή σχέση θα εξαφανιστεί κάθε «σύννεφο» που ίσως υπήρχε µεταξύ τους. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία τους συνάντηση, που µπορεί να χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «εθιµοτυπική», ωστόσο τα τρία τέταρτα -και παραπάνωσίγουρα δεν µπορούν να θεωρηθούν τυπικό ραντεβού. Με βάση πληροφορίες, εκφράστηκε και από τους δύο η πεποίθηση ότι η Νέα ∆ηµοκρατία οφείλει να βρίσκεται σταθερά σε εγρήγορση, µε στόχο τις εκλογές και τη νίκη σε αυτές. Οι δύο άνδρες συζήτησαν όλα τα ανοιχτά θέµατα για τη χώρα, καθώς και τη στρατηγική του κόµµατος για το καθένα ξεχωριστά. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για άλλη µία φορά, έδειξε πρόθυµος να ακούσει τις απόψεις του πρώην προέδρου της Βουλής και να συνυπολογίσει τυχόν ενστάσεις του και ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης, από την πλευρά του, όπως πάντα, ξεκαθάρισε ότι είναι στο πλευρό του προέδρου του κόµµατος και στην πρώτη γραµµή όπου και όποτε χρειαστεί. Το έντονο «φλερτ» µεταξύ των δύο «γαλάζιων» πολιτικών φαίνεται ότι έχει µόνο θετικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε κορυφαίους βουλευτές και στελέχη να σχολιάζουν µε τον πιο θετικό τρόπο την ταύτιση απόψεων και την κοινή πλεύση τους, τονίζοντας ότι αυτές είναι οι αρχές και οι αξίες της µεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης.  

ΕΠΙΡΡΟΗ

Είναι κοινό µυστικό ότι ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης είναι ένας πολιτικός µε επιρροή στη βάση της Νέας ∆ηµοκρατίας και αυτό το γνωρίζει καλά και ο πρόεδρος του κόµµατος, Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, µετά την υποψηφιότητά του για την προεδρία της «γαλάζιας» παράταξης, που στο πλευρό του είχε το σύνολο της «καραµανλικής» πτέρυγας και εµµέσως του ίδιου του Κώστα Καραµανλή, στη συνείδηση των περισσοτέρων έγινε ο «θεσµικός» εκφραστής των «καραµανλικών». Υπ’ αυτή την έννοια, µια συµµαχία Μητσοτάκη Μεϊµαράκη ισοδυναµεί µε την περαιτέρω ενδυνάµωση του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερης σηµασίας είναι και το θέµα που έχει «σηκώσει» ψηλά το τελευταίο διάστηµα η Νέα ∆ηµοκρατία σχετικά µε τις αποκαλύψεις που «καίνε» τον υπουργό Εθνικής Αµυνας, Πάνο Καµµένο, το οποίο, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε µε τον Βαγγέλη Μεϊµαράκη και έλαβε την απόλυτη στήριξή του για τη συγκεκριµένη στρατηγική. Ας µην ξεχνάµε, άλλωστε, και την παλαιότερη σύγκρουση Μεϊµαράκη – Καµµένου, όταν ο δεύτερος είχε αφήσει υπόνοιες για εµπλοκή του πρώην προέδρου της Βουλής σε υποθέσεις εξοπλιστικών. Ο έµπειρος Β. Μεϊµαράκης φαίνεται ότι δεν το ξεχνάει και τον περιµένει στη «γωνία», ενισχύοντας τη στρατηγική της ηγεσίας της Ν.∆. να φτάσει η υπόθεση µέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.