Ασπίδα προστασίας από την κυβέρνηση στο καθεστώς Μαδούρο
Ελληνικό μπλόκο στην Ε.Ε. για περαιτέρω κυρώσεις στο αιματοβαμμένο καθεστώς της Βενεζουέλας
Μάλλον απαρατήρητη πέρασε η είδηση που δημοσιεύθηκε στους Financial Times ότι παρά το γεγονός πως η ΕΕ αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νέα Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις εκλογές στη Βενεζουέλα, ωστόσο, δεν κάνει καμία κίνηση για κυρώσεις, καθώς η Ελλάδα «μπλοκάρει» την διαδικασία. Όπως αναφέρουν σήμερα τα ΝΕΑ η Ελλάδα αντιστάθηκε σθεναρά σε μια τέτοια προοπτική. Για να είμαστε ακριβείς στις διατυπώσεις, η ελληνική κυβέρνηση αντιστάθηκε σθεναρά.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, με ανακοίνωσή της την Τετάρτη προειδοποίησε ότι τα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να αυξήσουν σταδιακά την αντίδρασή τους, σε περίπτωση που συνεχιστεί η υπονόμευση των δημοκρατικών αρχών.
Οι προειδοποιήσεις, ωστόσο δεν πήραν πιο απτή μορφή. Παρ’ ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Νικολά Μαδούρο εντός της δικαιοδοσίας τους. Η πρόταση για ευρωπαϊκές κυρώσεις έπεσε στο τραπέζι από την Ισπανία, που πίεσε, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, για την επιβολή τους.
Η Ελλάδα όμως, γράφουν οι FT, αντιστάθηκε σθεναρά στις ισπανικές απαιτήσεις, κατορθώνοντας να αποκλείσει την άμεση πιθανότητα ευρωπαϊκών κυρώσεων, οι οποίες, δεν μπορούν να επιβληθούν αν δεν υπάρχει ομόφωνη στήριξη από τα κράτη-μέλη. Στην ελληνική προσπάθεια συνέβαλαν και οι Πορτογάλοι, οι οποίοι ζήτησαν χρόνο προκειμένου να επεξεργαστούν το ζήτημα των κυρώσεων.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χθες έσπευσε να διαψεύσει με ανακοίνωση «τα κίτρινα δημοσιεύματα στον Τύπο» ως ανακριβή και ανυπόστατα. Πηγές, μάλιστα του ΥΠΕΞ διατείνονταν ότι οι εν λόγω συζητήσεις ήταν άτυπες κι αρνούνταν πως η Ελλάδα έβαλε βέτο στη διαδικασία. Για να στηρίξουν, δε, την αλήθεια των λεγομένων τους, εξηγούσαν πως οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα μεταξύ των κρατών-μελών δεν έχουν φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο.