Σε µία άνευ προηγουµένου δοκιµασία εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, το θέµα του ανασχηµατισµού, καθώς όσα διαδραµατίζονται εδώ και ηµέρες στο παρασκήνιο καθιστούν τις τελικές του αποφάσεις εξαιρετικά δύσκολες έως ριψοκίνδυνες. Αυτό γιατί πρέπει να υπερβεί µε τη δέουσα µαεστρία τις εσωτερικές ίντριγκες και την παρασκηνιακή διαµάχη µεταξύ εκείνων των ισχυρών κυβερνητικών παραγόντων που είναι φορείς ετερόκλητων και αντικρουόµενων συµφερόντων. Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, για τις αλλαγές που θα δροµολογήσει στην κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να επιδοθεί σε διαπραγµατεύσεις µε τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καµµένο, µε τον οποίο µοιράζει «αναλογικά» τις θέσεις εξουσίας ακόµη και στη στελέχωση της διοίκησης του ΟΑΣΘ, αλλά είναι εξαναγκασµένος να υπολογίσει και τις απαιτήσεις που προβάλλουν οι εκπροσωπούντες τις εσωτερικές οµάδες πίεσης σε κυβέρνηση και κόµµα. Οπως ο υπουργός Οικονοµικών, Ευ. Τσακαλώτος, για λογαριασµό της τάσης των «53», και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, που υπερασπίζεται µε θέρµη την παραµονή στην κυβέρνηση ή την είσοδο σε αυτή προσώπων που προέρχονται από τη συνεργαζόµενη µε τον ΣΥΡΙΖΑ κίνηση «Πράττω» στην οποία είναι επικεφαλής, διεκδικώντας ίση µεταχείριση µε αυτή των ΑΝ.ΕΛ. Επίσης, ένα ακόµη πρόσωπο που ως σηµαντικός παράγοντας της διακυβέρνησης της Αριστεράς έχει καταγραφεί ως «αυτόνοµη» περίπτωση, µε ισχυρή επιρροή στα πράγµατα, είναι ο αντιπρόεδρος, Γ. ∆ραγασάκης, ο οποίος στην παρούσα φάση δεν νιώθει ιδιαίτερα ικανοποιηµένος µε όσα πληροφορείται πως λαµβάνουν χώρα στο παρασκήνιο και προετοιµάζουν το έδαφος της περιθωριοποίησής του από τα κέντρα λήψης κρίσιµων αποφάσεων.

Ο Γ. ∆ραγασάκης δεν είδε µε θετικό µάτι τη διαρροή πληροφοριών -από επικοινωνιακά κέντρα µε προνοµιακή πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίµουπου ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε µε τον Ευ. Τσακαλώτο «εµφανίστηκε» να τον καλοπιάνει µε το να του προτείνει την αναβάθµισή του στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και την ανάληψη της ευθύνης του συντονισµού των παραγωγικών υπουργείων. ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΟΣ. Μια τέτοια εξέλιξη, που η αλήθεια είναι πως δεν επιβεβαιώνεται µέχρι τώρα από το περιβάλλον του Ευ. Τσακαλώτου, θα σηµάνει τον παραγκωνισµό του Γ. ∆ραγασάκη, ιδιαίτερα δε σε τοµείς όπου µέχρι τώρα έχει το πάνω χέρι, όπως ο έλεγχος της κατάστασης στο τραπεζικό σύστηµα. Πέραν όµως αυτών, όπου επάνω στο σενάριο του ανασχηµατισµού υπάρχει και η εκδοχή να προκύψουν δύο αντιπρόεδροι στην κυβέρνηση της Αριστεράς, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιµέτωπος και µε επιµέρους διλήµµατα για το πώς θα χειριστεί και τις περιπτώσεις άλλων υπουργών της κυβέρνησης. ∆ηλαδή ποιους θα διώξει, ποιους θα µετακινήσει και ποιους θα αναβαθµίσει, µε γνώµονα πάντα τη διασφάλιση των εσωτερικών ισορροπιών και την προάσπιση της συνοχής του κυβερνητικού σχήµατος.

Στην παρούσα φάση, οι υπουργοί που βρίσκονται µε το ένα πόδι στη ζώνη αποκλεισµού από το επόµενο κυβερνητικό σχήµα είναι η Λυδία Κονιόρδου στο Πολιτισµού, ο Β. Αποστόλου στο Γεωργικής Ανάπτυξης, ο Κ. Γαβρόγλου στο Παιδείας και ο Γ. Μουζάλας στο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στους παραµένοντες, αλλά µε προοπτική µετακίνησής τους σε άλλο πόστο, είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Πολιτισµού, και ο ∆. Παπαδηµητρίου, που από το υπουργείο Οικονοµίας και Ανάπτυξης ενδεχοµένως να του δοθεί ένας ρόλος στα πρότυπα του µοντέλου που είχε επιλέξει ο Γ. Παπανδρέου όταν είχε αναθέσει στον Χ. Παµπούκη τον τοµέα των διεθνών επενδύσεων. Η αλήθεια είναι πως για τον έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονοµίας δίνει µάχη το σύστηµα της «Ενωτικής Κίνησης» του ΣΥΡΙΖΑ, που σε κυβερνητικό επίπεδο εκπροσωπείται από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον επιτευχθεί η αποχώρηση του ∆. Παπαδηµητρίου από το συγκεκριµένο υπουργείο, τότε µπορεί να µετακινηθεί σε αυτό ο υπουργός Υποδοµών και ∆ικτύων, Χρ. Σπίρτζης, που θεωρείται έµπιστος φίλος του Ν. Παππά.

Εάν στην υπόγεια διαπάλη που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάµεσα στον Ν. Παππά και τον Ευ. Τσακαλώτο (ο οποίος ακούγεται και για το υπ. Εξωτερικών) για τον έλεγχο των αναπτυξιακών και παραγωγικών υπουργείων επικρατήσει ο πρώτος, τότε δεν αποκλείεται να έχουµε ντόµινο αλλαγών σε πολλαπλές βαθµίδες της ιεραρχίας και σε άλλα πόστα εξουσίας. Από αυτή την εξέλιξη θα εξαρτηθεί η αναβάθµιση ή µη του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτση, η παραµονή ή µη στο υπουργείο Τουρισµού της Ελ. Κουντουρά και πολλές ακόµη αλλαγές. Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως ο Αλ. Τσίπρας, σε µια προσπάθεια εκτόνωσης και της έντασης µε το κόµµα, θα θελήσει να δώσει ένα στίγµα άσκησης αριστερής πολιτικής µε το να επαναφέρει στην κυβέρνηση πρόσωπα µε ιδιαίτερη απήχηση στο ριζοσπαστικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον πρώην υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη. Επίσης, στο πλαίσιο της «άτυπης» διαπραγµάτευσης που γίνεται µε την οµάδα των «53», η οποία ασκεί πιέσεις και για την αποµάκρυνση του Ν. Τόσκα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος µέχρι τώρα είναι προστατευόµενος του Ν. Κοτζιά καθώς προέρχεται από την οµάδα «Πράττω», ή του Σ. Κοντονή από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης, δεν αποκλείεται να βρεθούν εντός κυβερνητικού σχήµατος βουλευτές όπως η Αν. Καββαδία ή ο Χρ. Καραγιαννίδης.